Wszystko gra

yrek
Agent Smith

Wszystko gra

Post autor: yrek »

Obrazek
Gatunek: Dramat psychologiczny, Thriller, Romans
Reżyseria: Woody Allen
Scenariusz: Woody Allen
Zdjęcia: Remi Adefarasin
Obsada:
Scarlett Johansson
Jonathan Rhys-Meyers
Emily Mortimer
Matthew Goode

Fabuła:
Chris Wilton, młody, wywodzący się z biednej irlandzkiej rodziny instruktor tenisa, dostaje szansę awansu społecznego. Ma mu go umożliwić małżeństwo z córką zamożnego przedsiębiorcy, która przychodzi do niego na lekcje tenisa. Chris wplątuje się jednak w kolejny romans, a wkrótce okazuje się, że jego miłosne problemy może rozwiązać tylko pozbycie się jednej z kobiet.

"Zbrodnia i kara" Czy zawsze ida w parze? To, jak i wszystko inne zalezy od szczescia. Wystarczy go odrobina a naszee zycie zmienia sie diametralnie - podobnie jest z pechem. "Wszystko Gra" ukazuje wlasnie ten problem - jak wiele w naszym zyciu moze zalezec od jednej niepozornej sytuacji - od tego czy bedziemy miec szczescie czy tez nie. Slyszalem, ze Woody Allen to przede wszystkim swietny aktor - dopisze jednak ze rowniez rezyser. Innyn problemem widocznym w filmie jest poakzanie jak instynkty i uczucia wladaja czlowiekiem - tu namietnosc i pozadanie. Film dosc dlugi jednak ogladajac go dokladnie i uwaznie napewno wciagnie i skonczy nie wiedziec kiedy.
Jednym minusem jaki mi sie teraz nasuwa to polski tytuł - Piłka meczowa pasuje o wile bardziej 7/10

!! Spoiler !!
Ps. Wzroccie uwage na scene gdy pilka do tenisa ktora "tanczy na saitce" na poczatku filmu i wyrzucenie obraczki zamordowanej starszej kobiety.
Awatar użytkownika
Aquariia
Agent Smith

Re: Wszystko gra

Post autor: Aquariia »

Lubię motyw zbrodni i kary, ale film nie powalił mnie na kolana. Początek przypominał telenowelę, na szczęście później się rozkręciło. Interesujący główny bohater i zakończenie. Trudno mi pisać coś więcej, bo dawno oglądałam.
Awatar użytkownika
Issa
Tyler Durden

Post autor: Issa »

Mojej siostrze bardzo spodobał się ten film, więc z chęcią wzięłam się za oglądanie. Na początku nie byłam zadowolona, bo zapowiadał się dość dziwnie. Jednakże potem wszystko się rozkręciło.
W tym filmie najbardziej podobały mi się dialogi - szczególnie scena, kiedy Chris sprytnie przekonał Chloe na spotkanie z Tomem i Nolą. Gra aktorska utrzymuje się na poziomie. Na uwagę zasługuje również ukazanie instynktów, pożądania, które włada człowiekiem. Napięcie powoli rosło, aż w końcu, pod koniec filmu, prawie sięgnęło zenitu. Wbiło mnie w fotel. Spodobał mi się motyw z tą piłeczką pingpongową i obrączką. Końcówka świetna.
Przyjemny, fajny film. Grunt, żeby nie wyłączyć na początku.
Mariczanka
Jack Sparrow

Post autor: Mariczanka »

Wiadomo od dawna ,że nie każdemu podchodzą filmy Allena, mnie jednak podchodzą i to bardzo - film bardzo dobrze skonstruowany, osobowości bohaterów szybko i klarownie nakreślone. Pamiętam, że zaskoczyło mnie zakończenie. Z zaciekawieniem oglądałam tą projekcję - chciało się analizować jak sytuacja by się potoczyła w innych przypadkach. Nie przepadam osobiście za Scarlett Johanson ale tutaj idealnie pasowała do roli i poradziła sobie z zadaniem. Główny bohater czarujący ale jak słaby psychicznie. Polecam
kulturamasowa
Forrest Gump

Post autor: kulturamasowa »

Mnie w ogoóle nie ruszył. Moim zdaniem Allen z wiekiem coraz bardziej się robi kiepski i jedzie na sławie swojego nazwiska. Nawet widok Johansson na ekranie nie zachęcił mnie do oglądania. Ale jakoś wytrzymał cały film z szacunku dla twórcy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dramat | Obyczaj”