Lolita

blue berry
Tyler Durden

Lolita

Post autor: blue berry »

Obrazek

Info o filmie:
reżyseria: Adrian Lyne
scenariusz: Stephen Schiff
zdjęcia: Howard Atherton
muzyka: Ennio Moricone
produkcja: Francja, USA
data premiery: 1998-09-25 (Polska) , 1997-09-27 (Świat)
obsada: Jeremy Irons, Melanie Griffit, Dominique Swan

Fabuła:
Adaptacja głośnej powieści Vladimira Nabokova. Czterdziestokilkuletni profesor uniwersytetu wynajmuje kwaterę prywatną, gospodyni ma 12-letnią córkę. Zafascynowany dziewczyną, profesor żeni się z gospodynią, by być blisko córki. Swe uczucia opisuje w dzienniku. Ale pewnego dnia żona odkrywa jego zapiski. (żródło: filmweb.pl)

Bardzo dobry film. Przeczytałam książkę i ta adaptacja mnie zadowoliła. Nie wiem, co z wcześniejszą pana Kubricka, ale nadrobię straty. Film warto obejrzeć chociażby dla znakomitego Ironsa, który tutaj zachwycał mnie na każdym kroku. Od strony psychologicznej wszystko stoi wysoko. Tematyka kontrowersyjna, ale film zaliczam do dobrych.
aneczka_brie
Forrest Gump

Re: Lolita

Post autor: aneczka_brie »

Po przeczytaniu książki Nabokova stwierdzam, że wolę film. To chyba pierwsza taka sytuacja w moim życiu, gdzie wybieram dzieło filmowe zamiast oryginalnego. A dlaczego? Ponieważ film jest dużo smaczniejszy, historia ciekawiej opowiedziana i jakoś w taki sposób, że czuję, że to Lolita jest nad wyraz rozwinięta i "żądna" mężczyzny. Książka ukazuje trochę inną stronę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dramat | Obyczaj”