Co to za film?

Szukasz filmów o konkretnej tematyce? Masz jakieś pytania odnośnie filmu i zagadnień z nim związanych?
marcineklomza
Forrest Gump

Re: Co to za film?

Post autor: marcineklomza »

SIemanko wszystkim, ja jestem tutaj nowy.Mam do Was pytanko.Pewnego razu na TVP ogladalem film o 3 kumplach ( pokolenie kolumbow). Akcja zaczyna sie od balu maturalnego a potem kazdy zaczyna robic plany,jeden chcial byc zolnierzem drugi doktorem.Koles zakochuje sie w dzieczynie i jada nad morze a tam leca niemieckie bombowce. To polski film stosunkowo nowy,prosze pomozcie bo bardzo chcialbym obejrzec. Dzieki z gory. Pozdrawiam
Bates
Indiana Jones

Post autor: Bates »

marcineklomza, czy chodzi o Jutro idziemy do kina?
http://www.filmweb.pl/film/Jutro+idziem ... 007-403524
marcineklomza
Forrest Gump

Post autor: marcineklomza »

dokladnie ten film!!! Dzieki Bates,jestes wielki!
patok3
Forrest Gump

Film mitologiczo - przygodowy

Post autor: patok3 »

Witam, szukam filmu w którym o ile dobrze pamiętam dwójka dzieci rusza w inny świat (mitologiczny) gdzie spotykają meduze, odgadują zagadke, minotaura, cyklopa i wiele innych, w trakcie tego wszystkiego znajdują jakieś przedmioty które służą im i pomagają do przedostawania się do następnych "potworów" np. nić Ariadny, miecz, tarcze, lustro. Pamiętam też jeden charakterystyczny moment bowiem meduza przyłącza się do nich i w jakiejś walce zdejmuje z oczu opaske by zamienić wrogów w kamień i zamienia jednego ze swoich, wie ktoś może co to za film?

Za błędy przepraszam. Z Góry dziekuje. Pozdrawiam.
marcin pyszynsk
Forrest Gump

Post autor: marcin pyszynsk »

Poszukuje tytułu filmu, który widziałem w polskiej telewizji będąc dzieckiem (w latach 80'tych). Film wojenny, najprawdopodobniej francuski, najprawdopodobniej czarno-biały, mam też wrażenie że wyprodukowany w latach 50'tych/60'tych. To co jednak najważniejsze - to bardzo charakterystyczna scena, którą film się zaczyna. Konwój wojennych uciekinierów - wiejska droga na nasypie. Niespodziewanie rozpoczyna się nalot. Matka chroniąc swoje dziecko, przykrywa je ciałem. Zostaje trafiona - ginie. Dziecko wyczołguje się spod ciała matki...
może ktoś przypomina sobie tę scenę i film... będę wdzięczny za pomoc...
lifeka
Forrest Gump

Post autor: lifeka »

Hi, szukam filmu, ktory ogladalam w 2006 roku, pod koniec pazdziernika lub na poczatku listopada w telewizji polskiej na jedynce. Bylo to najprawdopodobniej w srode, po wiadomosciach glownych, czyli po godzinie 20. Dokladnie w te dni wyswietlano filmy oparte na faktach.
Film opowiada historie dwoch amerykanskich piosenkarek. Akcja zaczyna sie, o ile dobrze pamietam, w Wietnamie, gdzie dwie mlode amerykanki spiewaly dla strudzonych walkami amerykanow. Oczywiscie byly one otoczone luksusem, mieszkaly w bardzo dobrym hotelu. Jednakze pewnego razu wracajac, gdy samochod zatrzymal sie podczas ulewy na drodze, jedna z nich zobaczyla bezdomne dzieci. Po tym wydarzeniu te piosenkarki zajely sie tymi dziecmi, zaprosily do hotelu, daly jesc. Okazalo sie, ze sa sierotami pozostawionymi samym sobie, poniewaz byly dziecmi amerykanskich zolniezy. Te piosenkarki znalazly dla nich schronienie, zorganizowaly koce i jedzienie. Poniewaz sytuacja w kraju sie pogarszala, postanowily zorganizowac samolotem przewoz tych dzieci do Ameryki.
W tym samym czasie rownolegle pokazywany jest swiat wspolczeny. Pokazana jest przecietna 'dobra' rodzina amerykanska, gdzie malzenstwo posiada jednego syna. Na pozor wszystkiego okazyje sie, ze ojciec maltretuje syna. On pewnego razu dzwoni na policje prosza o pomoc. Tak trafia do osrodka dla dzieci. Oczywiscie okazuje sie, ze ten osrodek zalozywy w Stanach te wlasnie amerykanskie piosenkarki. Po tych wydarzeniach w Wietnamie postanowily zajac sie opieka nad dziecmi maltretowanymi. One to poraz pierwszy w Ameryce zalozyly osrodki arteterapeutyczne dla dzieci z rodzin dysfukcyjnych lub bezdomnych.
Film jest biografia dwoch kobiet, ktore to zalozyly osrodki w Ameryce dla dzieci, gdzie pomoc jest okazywana poprzez arteterapie.
Bardzo prosze o pomoc w odnalezieniu tego filmu :-)
fiszblu
Forrest Gump

Post autor: fiszblu »

hejka, skoro wszyscy pytaja to moze i ja sprobuje??hehe

otóż oglądalam pewien film jak mialam moze z 10 lat. oczywiscie mam tylko przeblyski scenowe. pamietam tylko ze byla kobieta ktora miala syna (wygladal na 23-27 lat).mieszkali w domu z dala od ludzi, niedaleko cmentarza.. bylo tam cos takiego ze jak kamera pokazywala ich odbicia w lustrze to nie byly to ludzkie twarze tylko twarze potworów.. bardzo nie lubili kotow a koty ich ;d.pojawila sie tez tam jakas dziewczyna ktora ten chlopak chcial zabic bo dowiedziala sie o ich tajemnicy. pojawil sie tam rowniez policjant ktory prowadzil dochodzenie ale on zginął z rak tego chlopaka.no i wiem ze na koniec tego filmu ich dom zaczął płonąć.
domi-kk
Forrest Gump

poszukuje filmy

Post autor: domi-kk »

poszukuje filmy, który nie za bardzo pamiętam. Oglądałam go kilka lat temu w tvp. Mniej więcej był o tym, że młoda dziewczyna blondynka miała jakieś problemy z rodzicami. Poznała chłopaka młody, niebieskie oczy trochę niekształtna głowa, pracował na stacji benzynowej. Pamiętam że skończył się tak że ta dziewczyna wrobiła tego chłopaka w morderstwo (sama zabiła bronią swojego ojca [lub rodziców] śpiących w łóżku) Kojarzę coś że jeździłą z tym chłopakiem na plażę.
pomocy.......
rom778
Forrest Gump

Szukam filmu o wyprawie w kosmos

Post autor: rom778 »

Jest to film który oglądałem pare lat temu w tv. Naukowcy zbudowali statek kształcie kuli według schematu który był podobno od kogoś z kosmosu. Za pierwszym razem nie udało sie nigdzie wylecieć bo samobójca wdarł sie blisko tej jednostki z bombą, rozwalił wszystko i wszystkich. Jednak w tajemnicy a zbudowali jeszcze jeden taki model o którym nikt nie wiedział. Podczas drugiej próby kobita "poleciała" na inną planete i była na niej bodajże 18min gdzie spotkała swojego ojca który nie żył. Na ziemi wszystko trwało pare sekund bo "kapsuła wleciała do wody i myśleli, że nic sie nie udało. Jednak zapis audio który miała przy sobie trwał właśnie 18 minut. Szukam an różne sposoby i nie moge znaleźć tytułu... może ktoś skojarzy o co mi chodzi ;)
Fisher_AP
Forrest Gump

Re: Szukam filmu o wyprawie w kosmos

Post autor: Fisher_AP »

rom778 pisze:Jest to film który oglądałem pare lat temu w tv. Naukowcy zbudowali statek kształcie kuli według schematu który był podobno od kogoś z kosmosu. Za pierwszym razem nie udało sie nigdzie wylecieć bo samobójca wdarł sie blisko tej jednostki z bombą, rozwalił wszystko i wszystkich. Jednak w tajemnicy a zbudowali jeszcze jeden taki model o którym nikt nie wiedział. Podczas drugiej próby kobita "poleciała" na inną planete i była na niej bodajże 18min gdzie spotkała swojego ojca który nie żył. Na ziemi wszystko trwało pare sekund bo "kapsuła wleciała do wody i myśleli, że nic sie nie udało. Jednak zapis audio który miała przy sobie trwał właśnie 18 minut. Szukam an różne sposoby i nie moge znaleźć tytułu... może ktoś skojarzy o co mi chodzi ;)
Jest to film "Kontakt".
martin310
Forrest Gump

Post autor: martin310 »

Szukam filmu który opowiada historie braci którzy trenowali pływanie pod okiem ojca trenera. Rywalizowali oni cały czas a ojciec na zmiane adorował tego który był akurat lepszy. Startowali razem na Igrzyskach Wspólnoty Brytyjskiej, oni byli chyba z Anglii albo Australii. Mieli raczej trudną sytuacje w domu, wiem że na końcu jeden z synów wkońcu został doceniony przez ojca....albo i nie...PROSZĘ o POMOC...Nie mogę go nijak znaleźć, bo jest to angielski film i nie znam aktorów...
kwas1224
Forrest Gump

Post autor: kwas1224 »

Witam. Poszukuję filmu (Horroru), w którym dziewczyna dostaje dziwne telefony, z których orientuje się, że ktoś ma zginąć, czyli tak jak by wie jeszcze przed kogoś śmiercią, że ktoś ma umrzeć. Niestety nie pamiętam z jakiego kraju jest ten film, ale podejrzewam, że amerykański. Pamiętam też, że w tym filmie pojawiał się jakiś kot. Proszę o szybką pomoc i z góry dziękuję .
ann_erato
Forrest Gump

Post autor: ann_erato »

Witam, poszukuję filmu, a właściwie bajki, którą oglądałam jeszcze w dzieciństwie, jakieś 8-10 lat temu. Chodziło o wioskę Afrykańską, pamiętam dokładnie czarne postaci. Oprócz tego pamiętam tylko motyw, że w pewnym momencie ze źródła w skale przestała płynąć woda, nikt nie wiedział, dlaczego. I tylko dziecko, albo osoba bardzo małych rozmiarów, w każdym razie chłopiec wielkości kilkulatka był dość mały, żeby przejść tunelem, którym płynęła woda i sprawdzić, dlaczego przestała.
Pamiętam jeszcze motyw z jakąś dziwną boginią i ze zranieniem jej szpilką. To było fantasy.
Bardzo mi zależy na odszukaniu tego filmu, proszę o pomoc. :)
sunniva
Forrest Gump

Post autor: sunniva »

ann_erato pisze:Witam, poszukuję filmu, a właściwie bajki, którą oglądałam jeszcze w dzieciństwie, jakieś 8-10 lat temu. Chodziło o wioskę Afrykańską, pamiętam dokładnie czarne postaci. Oprócz tego pamiętam tylko motyw, że w pewnym momencie ze źródła w skale przestała płynąć woda, nikt nie wiedział, dlaczego. I tylko dziecko, albo osoba bardzo małych rozmiarów, w każdym razie chłopiec wielkości kilkulatka był dość mały, żeby przejść tunelem, którym płynęła woda i sprawdzić, dlaczego przestała.
Pamiętam jeszcze motyw z jakąś dziwną boginią i ze zranieniem jej szpilką. To było fantasy.
Bardzo mi zależy na odszukaniu tego filmu, proszę o pomoc. :)
według mnie jest to Kirikou i czarownica
ann_erato
Forrest Gump

Post autor: ann_erato »

Dokładnie, to ten, dziękuję bardzo!!!! :)

[ Dodano: 2011-11-06, 16:36 ]
I jeszcze jeden film, druga i ostatnia zagadka mojego dzieciństwa. :)
Film animowany, był emitowany jakieś 10 lat temu w HBO. Była to tzw bajka dla starszych dzieci, miała oznaczenie żółtego kwadracika (za zgodą rodziców).
Głównym bohaterem był nastoletni chłopak. Pamiętam dwa motywy.
1. Jacyś inni chłopcy zakładali mu majtki na głowę, tak wyciągając je tyłem przez spodnie. I padał śnieg.
2. Wszedł przez okno do jakiegoś pomieszczenia, było ciemno, włączył się alarm, więc chłopak rzucił w błyskającą na czerwono lampę, (prostokątna, wisiała na ścianie) kubkiem z napojem (takim jak w kinie, z rurką) po czym alarm się wyłączył.

Było tam dość dużo piosenek, i często powtarzały się lekkie przekleństwa typu 'cholera'. Do piosenek chyba nie było lektora, tylko napisy.
Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc. :)
sunniva
Forrest Gump

goni_aa pisze:Witam. W dzieciństwie oglądałam pewien film, którego teraz niestety nie pamiętam już za dobrze, a tytułu absolutnie nie mogę sobie przypomnieć więc proszę o pomoc.
Film opowiada o dwóch małych chłopcach (braciach) mających ojczyma, którego nie znoszą i próbują uciec na motolotni (lub czymś podobnym). Gatunek to raczej dramat, film dość stary.
"Marzyciele, czyli potęga wyobraźni"
sarr
Forrest Gump

Post autor: sarr »

Szukam filmu, pamiętam tylko, że był to Thriller. Jakiś człowiek zabijał w nim ludzi. Zabił ich chyba 12 czy 13. W filmie chyba był taki motyw, że ten koleś co zabijał miał zamordować dziecko które ma się urodzić w boże narodzenie. Chodziło o to, że szukał dziecka które miało się urodzić w ten sam dzień i o tej samej porze co Jezus.

Co to za film?
zabcia331
Forrest Gump

Szukam tytułu filmu :)

Post autor: zabcia331 »

Hejka, mam nadzieję, że mi pomożecie. Spory czas temu oglądałam pewien film w tv i za nic nie mogę sobie przypomnieć ani tytułu ani aktorów tam grających. Pamiętam jedynie fabułę- świeżo zaręczona para, spotyka się za swoim znajomymi (ona z koleżankami, on z kolegami :chyba:) w oddzielnych barach i panie opowiadają przyszłej pannie młodej o zasadach, regułach, czy jak to nazwać, które rządzą narzeczeństwem. U panów sytuacja adekwatna. Oni nie wierzą w te zasady, mimo to podświadomie dzieje się wg w/w reguł a ich związek powoli chyli się ku upadkowi. Wszystko chyba skończyło się jednak ślubem, ale nie dam sobie za to uciąć ręki. Może ktoś wie jaki tytuł nosi ten film? Z góry dziękuję za odp :)
dorot
Forrest Gump

Post autor: dorot »

Mam nadzieję, że ktoś pomoże, bo inaczej natrętna myśl o filmie mnie wykończy :D
Emitowany w telewizji w okolicy bożego narodzenia, lat temu ok 10.
Raczej forma musicalowa, przystojny, szczupły blondwłosy męzczyzna w klimacie wokalisty lacrimosy śpiewał. A jesli o fabułe chodzi: nastolatka zasmucona pojawieniem sie w rodzinie młodego rodzeństwa (jakas siostrzyczka czy braciszek) lekkomyslnie mówi na głos, ze chicalaby zeby owo małe dziecko znikneło. I tak sie dzieje - dzieciatko porwane jest przez owego męzczyzne, główna bohaterka rozumie błąd i wyrusza na poszukiwania. Dużo śpiewania, film stary, pan zły chyba czesto w jakis obcisłych czarnych ciuchach, fryzury w klimacie lak 80 raczej.

Halp! :)
sunniva
Forrest Gump

ann_erato pisze:Dokładnie, to ten, dziękuję bardzo!!!! :)

[ Dodano: 2011-11-06, 16:36 ]
I jeszcze jeden film, druga i ostatnia zagadka mojego dzieciństwa. :)
Film animowany, był emitowany jakieś 10 lat temu w HBO. Była to tzw bajka dla starszych dzieci, miała oznaczenie żółtego kwadracika (za zgodą rodziców).
Głównym bohaterem był nastoletni chłopak. Pamiętam dwa motywy.
1. Jacyś inni chłopcy zakładali mu majtki na głowę, tak wyciągając je tyłem przez spodnie. I padał śnieg.
2. Wszedł przez okno do jakiegoś pomieszczenia, było ciemno, włączył się alarm, więc chłopak rzucił w błyskającą na czerwono lampę, (prostokątna, wisiała na ścianie) kubkiem z napojem (takim jak w kinie, z rurką) po czym alarm się wyłączył.

Było tam dość dużo piosenek, i często powtarzały się lekkie przekleństwa typu 'cholera'. Do piosenek chyba nie było lektora, tylko napisy.
Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc. :)

a to chyba serial ACH TEN ANDY !

[ Dodano: 2011-11-10, 23:54 ]
riama pisze:Witam,

Rok temu widziałam film o facecie (grał czarny aktor), który sprzedawał skanery, robił to dość kiepsko. Żona zostawiła go i małego synka. Facet zapisał się na kurs menadżerski. Fabuła filmu toczyła się wokół koszmaru jaki przeżywał opiekując się swoim dzieciakiem i ucząc się. Stracił mieszkanie, próbował spać w noclegowniach, a kiedy i tam nie było miejsca to spał z dzieckiem w ubikacji w metrze. Jeszcze scena, kiedy bohater jest już na stażu i wyglądem dostosowuje się do bogatych kolegów, podjeżdża taxi i wysiada jego szef, zapomniał kasy i prosi o go żeby zapłacił za niego i on płaci ostatnimi pieniędzmi jakie ma na jedzenie... Film był niesamowity, tylko nie pamiętam tytułu, niestety nie kojarzę aktorów. Był zrobiony podobno w oparciu o prawdziwą historię tego człowieka. Facet skończył ten kurs i zaczął zarabiać duże pieniądze. Czy ktoś może zna ten film?
Riama
"W pogoni za szczęściem"
doniaklara1
Forrest Gump

Post autor: doniaklara1 »

CZeść. Nie pamiętam tytułu filmu, który oglądałam w TV kilka lat temu. Film przygodowy (chyba amerykański). Ojciec zabiera syna na narty do Turcji (na pewno do Turcji - bo właśnie zaintrygowało mnie, że w Turcji można jeździć na nartach). Nie wiem dokładnie, czy zeszła lawina, czy grupa narciarzy zjechała nie na tą stronę góry (?). Fakt, że syn zaginął (został zasypany sniegiem) - długo ich szukano, ale w końcu przerwano poszukiwania, ojciec jednak nie odpuścił. Pamiętam , że syn (10 -11letni) też dzielnie walczył. Film kończy się happy end-em. Chciałam obejrzeć ten film ze swoim 11letnim synem - może ktoś z Was pamięta? :->
Kamiluss
Forrest Gump

Post autor: Kamiluss »

Witam
Szukam filmu który oglądałem rok temu... i nie pamiętam tytułu.
mówił on o rodzinie w której matka była bardzo chora i 1 z córek opiekowała się nią a druga chciała zabić kochankę ojca i nie wyszło i zabiła matkę i siostrę zamknęli ją w zakładzie zamkniętym. Po czasie wychodzi i widzi swoją siostrę i wgl. ale bez matki i nadal chce zabić kochankę ojca Gdy pewnej nocy ojciec wyjeżdża to jej siostra zabija tą kochankę ojciec gdy to Widzi to ta jedna siostra mówi do drugiej jakieś tam słowa a ojciec że ona znów zwariowała i że jej siostra nie żyje. i w tym momencie odwraca się w stronę drzwi i widzi siebie z nożem i całą zakrwawiona.

Czy ktoś zna ten film?
mcmaciek24
Forrest Gump

zagadka z dzieciństwa:

Post autor: mcmaciek24 »

dawno temu w telewizji widziałem film SF o mniej więcej takiej fabule:

dwóch ludzi kieruje statkiem albo statkami kosmicznymi z których każdy transportuje kilka kopuł zawierających ogrody botaniczne. coś w stylu ostatnie gatunki roślin pozostałe po Ziemi czy coś takiego. ci astronauci dostają rozkaz zniszczenia ich nie pamiętam kto i dlaczego kazał im te kopuły odrzucić i wysadzić w każdym razie jeden z ludzi nie chce wykonać rozkazu i w wyniku szamotaniny zabija drugiego i zostaje na tym statku sam. do pomocy ma takie małe robociki coś jak R2D2 z Gwiezdnych Wojen tylko mniej rozgarnięte.

za nic nie mogę znaleźć tytułu tego filmu ani chociaż wzmianki o czymś podobnym a chciałbym go zobaczyć. mam 24 lata a widziałem go w jakiejś głębokiej podstawówce może 2 albo 3 klasie. trudno mi powiedzieć na ile nowy był wtedy.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc

[ Dodano: 2011-11-13, 20:55 ]
[ Dodano: 2011-11-13, 20:52 ]
dorot pisze:Mam nadzieję, że ktoś pomoże, bo inaczej natrętna myśl o filmie mnie wykończy :D
Emitowany w telewizji w okolicy bożego narodzenia, lat temu ok 10.
Raczej forma musicalowa, przystojny, szczupły blondwłosy męzczyzna w klimacie wokalisty lacrimosy śpiewał. A jesli o fabułe chodzi: nastolatka zasmucona pojawieniem sie w rodzinie młodego rodzeństwa (jakas siostrzyczka czy braciszek) lekkomyslnie mówi na głos, ze chicalaby zeby owo małe dziecko znikneło. I tak sie dzieje - dzieciatko porwane jest przez owego męzczyzne, główna bohaterka rozumie błąd i wyrusza na poszukiwania. Dużo śpiewania, film stary, pan zły chyba czesto w jakis obcisłych czarnych ciuchach, fryzury w klimacie lak 80 raczej.

Halp! :)
Jestem prawie przekonany że chodzi Ci o "Labirynt" główną role szczupłego-blond-wlosego gra David Bowie ;)

http://www.filmweb.pl/film/Labirynt-1986-7120

mam nadzieje że pomogłem :)
adell
Forrest Gump

Post autor: adell »

witam szukam filmu
rzecz dzieje się w górskim kurorcie amerykańskim, nie pamiętam dokładnie ale byli tam narciarze którzy robili różne akrobacje na nartach (ratownicy), był konkurs między narciarzami a snowboardzistami, pamiętam że była to komedia, film jest przed 1992. Może ktoś pamięta ten film
conanik
Forrest Gump

Post autor: conanik »

Witam wszystkich

Widziałem w tym roku amerykański film w którym jeden gość (notabene dość znany lecz nie znam jego nazwiska) miała jakiś bar przy drodze. Przyjechała tam jedna taka co to zaczęła śpiewać a że on sam coś tam przygrywał na gitarze to mu się spodobało. Zawróciła mu w głowie. On miał żonę. Jakoś tak wyszło że ją zabił. Zakopał ją w pobliżu domu. Jej siostra dzwoniła do niej a on powiedział jej że uciekła z komiwojażerem. Przyjechała więc do niego i rozmawiali obok miejsca gdzie leżała zakopana jej siostra. On wielce zakochany wrócił kiedyś do domu a tu jego ukochana leży w wannie z jakimś typem:) Wpadł w szał,szarpanina i wpadła do wanny jakaś lampka czy coś:) Dalej nie widziałem ale film był super. Jaki to tytuł ?
ODPOWIEDZ