Pojęcia - kamera z ręki, ujęcie z kranu - co oznaczają ?

Szukasz filmów o konkretnej tematyce? Masz jakieś pytania odnośnie filmu i zagadnień z nim związanych?
kaaatarzynaa
Forrest Gump

Pojęcia - kamera z ręki, ujęcie z kranu - co oznaczają ?

Post autor: kaaatarzynaa »

Przygotowuje się aktualnie do zaliczenia z Wiedzy o filmie i mam kilka pytań na które ciężko mi znaleźc odpowiedzi np.w książkach
Myślę, że pomożecie ;) Co oznaczają te pojęcia:
- kamera z ręki ( wiem tylko tyle że to kręcenie bez statywu, trzymając kamerę w ręce - ale potrzebuję troszkę więcej info )
- ujęcie z kranu
-wstawki niediegetyczne

mozliwe że jescze cos dojdzie bo jestem ciągle w trakcie opracowywania zagadnień :)
Solar
Indiana Jones

Re: Pojęcia - kamera z ręki, ujęcie z kranu - co oznaczają ?

Post autor: Solar »

kamera z ręki - no to albo mamy do czynienia z kamerą którą operator trzyma na ramieniu (samemu poniekąd "robiąc za statyw") albo zwyczajnie trzyma kamerę w ręce (przy kręceniu prawdziwych, dużych pełnometrażówek rzadko spotykane z racji wielkości kamer filmowych), nie bardzo wiem co więcej można o tym powiedzieć :P

ujęcie z kranu - kran kamerowy to taki wysięgnik mający od 3 do 10 metrów bodajże. Dzięki niemu robi się np. ujęcia z góry na ludzi.

wstawki niediegetyczne - no to generalnie wstawki diegetyczne są tak samo odbierane przez bohaterów filmu jak i widzów (np. bohater włącza radio - tak widz jak i bohater słyszą muzykę) a wstawki niediegetyczne to takie które odbiera tylko widz, a nie bohater (np. epicka muzyka w trakcie jakiejś walki - bohaterowie jej nie słyszą, można powiedzieć, że "nie należy do ich przestrzeni", jest słyszalna tylko dla odbiorcy filmu)

Chyba nic nie namotałem. Pozdro.
kaaatarzynaa
Forrest Gump

dzięki wielkie ;) na pewno się przyda ;)
Solar
Indiana Jones

Spoko. Mam nadzieje, że da się z tego co napisałem ułożyć coś konstruktywnego :P
kaaatarzynaa
Forrest Gump

[ Dodano: 2011-06-16, 23:13 ]
aj znów jestem zmuszona zwrócić się o drobną pomoc
nie mogę poradzić sobie z typami narracji
1. obiektywna
2. autoteliczna
3. subiektywizacja

o autotelicznej w ogóle nie mam pojęcia
a subiektywna i obiektywna wydaje mi się, że wiem ale nie jestem pewna bo nie mam oczywiście potwierdzenia w żadnej literaturze ;/ więc może znajdę tutaj ;)
( subiektywna - jeżeli narrator jest jednym z bohaterów i opowiada swoją historię ? , obiektywna - narrator spoza świata przedstawianego ? )

pomóżcie ;) :)
(jeszcze oprócz tego mi zostało jedno zagadnienie do rozgryzienia - było ich ok. 100 -_- więc jak mi się nie uda tez będę szukać tu pomocy )

ps. pozdro dla ludzi z kierunku - bo wiem, że wpisujecie hasła w net i wyskakują wam tu me prośby ;D wiedza o filmie rulez! ;p
Solar
Indiana Jones

Co do drugiej i trzeciej to mam poczucie, że to jest tak jak piszesz, czyli tak jak w literaturze (subiektywna -bohater ze świata, obiektywna spoza, "obiektywny" jak sama nazwa wskazuje).

A autoteliczna to jest CHYBA kiedy narrator mówi o sobie/w swoim imieniu etc. ale zaznaczam, że CHYBA ;p
kaaatarzynaa
Forrest Gump

Na szczęście się obyło bez tych pytań :) exam zaliczony ;)
dzięki wielkie za pomoc ;) pozdrawiam
ODPOWIEDZ