Reprise. Od początku raz jeszcze...

Kinowypożeracz
Forrest Gump

Reprise. Od początku raz jeszcze...

Post autor: Kinowypożeracz »

Obrazek
Info o filmie:
reżyseria: Joachim Trier
scenariusz: Joachim Trier, Eskil Vogt
zdjęcia: Jakob Ihre
muzyka: Ola Fløttum , Knut Schreiner
produkcja: Norwegia
data premiery: 4 stycznia 2008 (Polska) 3 lipca 2006 (Świat)
obsada: Anders Danielsen Lie, Espen Klouman-Høiner, Viktoria Winge

Fabuła:
Film opowiada historię dwóch przyjaciół - początkujących pisarzy, Erika (Espen Klouman-H?iner) oraz Phillipa (Anders Danielsen Lie). Obaj znają się od dzieciństwa i postanawiają wysłać do wydawcy swoje dzieła literackie. Wydana zostaje tylko książka Phillipa, który szybko zdobywa sławę, pieniądze i kobiety. W końcu przeżywa załamanie nerwowe i trafia do szpitala dla psychicznie chorych. Po półrocznym pobycie w szpitalu, Phillip stara się wrócić do normalnego życia. Natomiast Erik nadal podejmuje kolejne próby literackie.
Filmweb.pl

No właśnie. Reprise. Od początku raz jeszcze. Zaraz po rejestracji na forum oraz napisaniu mojego pierwszego posta celem przywitania się z Wami przeszukałem zasoby forum aby sprawdzić czy przypadkiem nie znajduje się tutaj temat o tym filmie. No i nie zdziwiłem się za bardzo kiedy okazało się, że go tutaj nie ma. No nic, nie mam tego za złe ;) Wiele osób nie zna tego filmu mimo, że to film nie nowy. Bardzo okrojoną fabułę filmu macie powyżej. Ja w tej kwestii więcej nie będę pisał, najlepiej będzie jak sami go obejrzycie.

Film obejrzałem w lutym. Pamiętam, był to poniedziałek, nietypowa godzina bo 8 rano. Wiedziałem, że będzie emitowany w tym właśnie dniu. Wcześniej nie miałem kiedy obejrzeć w całości, trafiałem jedynie na urywki. I po obejrzeniu tych urywek wiedziałem, że ten film będzie mi się podobał. Uwielbiam takie skandynawskie klimaty. Sam początek filmu - napisy po krótkim wstępie - i co? Usłyszałem świetny kawałek Joy Division - New Dawn Fades (potem ten utwór też pojawia się w filmie, i to w bardzo odpowiednim momencie, ale to już sami musicie się przekonać ;) ). Później było już tylko lepiej. Cały film kręci się wokół 3 osób. Oprócz dwóch wspomnianych facetów pojawia się Kari - dziewczyna Philipa. Muszę przyznać, dodała temu filmowi bardzo dużo. Nietypowa uroda sprawia, że można się na nią patrzeć godzinami. Młodzi poeci, którzy znają się jak łyse konie, przeżywający kryzysy to temat tego filmu. Film ukazuje dążenia do marzeń oraz radzenie sobie z nimi przez ludzi. Każdy inaczej to przeżywa. A jak przeżywa dokładnie przeżywają to Philip i Erik? Zapraszam do oglądnięcia filmu i dyskusji.

Heej!

Wróć do „Dramat | Obyczaj”