reżyseria: Maciej Ślesicki
scenariusz:Maciej Ślesicki
premiera: 1 kwietnia 2011 (Polska) 26 maja 2010 (Świat)
produkcja: Polska
gatunek: Obyczajowy
Obsada:
Krzysztof Stroiński-Reżyser
Agnieszka Grochowska-Lektorka
Bogusław Linda-Malarz
Lidia Sadowa -Córka reżysera
Paweł Królikowski-Ojciec chłopaka
Modest Ruciński-Właściciel psa
Tomasz Karolak- Facet w umieralni
opis filmu :
Opowieść o współczesnych Polakach, których losy splatają się w pamiętnym momencie, tydzień po śmierci Jana Pawła II, gdy w manifeście duchowej jedności w milionach domów zgaszono światła. Film zawiera cztery równoległe historie. Ich bohaterowie, nawet nieświadomie, poprzez swoje zachowania, czyny, będą na siebie oddziaływać. To nie jest film religijny. Traktuje o „cudach przyziemnych”, wewnętrznych przemianach pod wpływem niezwykłych wydarzeń.
link do Oficjalnego zwiastunu http://www.youtube.com/watch?v=45D0zk1u ... ion_728266
i teraz moje pytanie co sadzicie na temat tego filmu?
Ktos juz ogladał w kinie ?
Film Trzy minuty. 21:37
Re: Film Trzy minuty. 21:37
Szczerze mówiąc liczyłam, że przeczytam w tym wątku już jakieś opinie, bo jestem bardzo ciekawa wrażeń innych na temat tego filmu. Ja widziałam go w weekend i... bardzo się zdziwiłam. Wybór filmu na wieczór został dokonany raczej 'ad hoc' i byłam świadoma ryzyka jakie podejmuję - ostatnia dość słaba kondycja polskiej kinematografii / na plakacie facet z bronią / wątek papieski (?!) - brzmiało dziwnie
ale po obejrzeniu, mogę śmiało powiedzieć - warto. Przede wszystkim dość dziwna, wielowątkowa fabuła, poprzeplatana ze soba różnymi bardzo symbolicznymi momentami, no i Linda - w tym filmie absolutna klasa światowa - bardzo przejmująca dramatyczna rola, na seansie i po miałam autentyczne ciarki. Podsumowując - w tym momencie to chyba najlepsza propozycja w kinach.
ja również widziałem, myślę że smiało można powiedzieć, że film wnosi nowe standarty do polskiego kina. nie widziałem wczesniej polskiego filmu zrealizowanego w taki sposób (mam tu na myśli głównie zagmatwanie wątków, niczym w '21 gramów') kamera również bardzo ciekawie gra - czuć jakby ten film nie został zrealizowany przez polaków, jakby trochę czuć zachodnie kino... a tu niespodzianka - ekipa cała polska. brawo, powstał z tego bardzo interesujący obraz.
film porusza ważny dla nas temat,pokazuje to,co mogłoby się wydarzyć na prawdę.Oglądałam z wielkim zaciekawieniem ,nie spodziewałam się tak dobrego filmu po naszych rodakach.