Wyspa

Awatar użytkownika
Dusqmad
Administrator

Wyspa

Post autor: Dusqmad »

Obrazek Obrazek
Info o filmie:
reżyseria: Michael Bay
scenariusz: Caspian Tredwell-Owen, Alex Kurtzman, Roberto Orci
zdjęcia: Mauro Fiore, Maurice K. McGuire
muzyka: Ryeland Allison, Steve Jablonsky, Clay Duncan, Trevor Morris, Ramin Djawadi, Blake Neely
gatunek: Thriller science fiction
produkcja: USA
data premiery: 2005-09-02 (Polska) , 2005-07-20 (Świat)
obsada: Scarlett Johansson, Ewan McGregor, Steve Buscemi, Djimon Hounsou, Sean Bean

Fabuła:
Bohaterem filmu jest Lincoln Six-Echo, członek izolowanej społeczności, który - jak większość jego pobratymców - wierzy, że pobyt na "Wyspie" to przywilej, gdyż jest to jedyne na świecie miejsce wolne od zanieczyszczeń i skażeń. Pewnego dnia Lincoln Six-Echo odkrywa przerażającą prawdę - cała rzeczywistość w której żyje to starannie zaplanowane kłamstwo. Lincoln Six-Echo wraz z piękną Jordan Two-Delta decydują się na ucieczkę z kontrolowanego społeczeństwa do zewnętrznego świata, o którego istnieniu dotychczas nic nie wiedzieli. (źródło: stopklatka.pl)

Film ani nie jest zły, ani za specjalnie rewelacyjny. Jeśli chodzi o efekty specjalne, aktorstwo to nie ma się do czego przyczepić. Sam film jednak cierpi trochę jeśli chodzi o scenariusz. Z początku było świetnie, trochę trudno było się wtym wszytskim odnaleźć. Jeszcze nie wiedzieliśmy o co tak naprawdę chodzi z tą wyspą i z niecierpliwością czekało się na dalszy rozwój akcji. Do połowy nie miałem zastrzeżeń, później jednak jest już dużo słabiej - przede wszystkim wszystko idzie w stronę pościgów, wybuchów no i typowy motyw jednostka (oczywiście z łądną kobietą u boku) przeciw wszystkiemu. Zakończenie też nie jest zbyt pociągające. Film zmusza jednak do refleksji na temat klonowania i właśnie cały ten temat został tu dobrze uchwycony.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Dusqmad, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
BlackDog
Tyler Durden

Re: Wyspa

Post autor: BlackDog »

Oglądałem dawno, ale pamiętam nie podobało mi się. Fabuła mi nie spasowała, poza tym jakoś nie byłem szczególnie zachwycony grą aktorów oraz efektami specjalnym. Ale to nie jest gatunek i klimat dla mnie :)
FiFi(r)
Forrest Gump

Post autor: FiFi(r) »

początek filmu całkiem ok, wizja tego mikroświata była całkiem interesująca,ale potem co zrobiono z fabułą? Sci-Fi nastawione na akcję mimo, że z początku zaczynało się całkiem ciekawie. Przerost akcji nad treścią.
Awatar użytkownika
Issa
Tyler Durden

Post autor: Issa »

Moja siostra oglądała Wyspę i tak jak Dusqmad uważa, że pierwsza część filmu była bardzo ciekawa, zaś druga ją już mniej interesowała, bo jak twierdzi było to typowe kino sensacyjne, za któym nie przepada. Pomysł na film bardzo jej się spodobał, pochwala go i z uśmiechem dodaje, że kto wie, może coś takiego naprawdę istnieje?

Pozdrawiamy!
lox_halcyon
Forrest Gump

Post autor: lox_halcyon »

pomysł ciekawy, tak jak i niektóre momenty. Jako całość - mogli by go dodawać do Faktu
Awatar użytkownika
Aquariia
Agent Smith

Post autor: Aquariia »

Chyba przesadzasz z tym dodawaniem do Faktu. Według mnie film niezły. Początek bardzo dobry. ale końcówka zdecydowanie popsuła film.
blue berry
Tyler Durden

Post autor: blue berry »

Właśnie obejrzałam z przyjaciółmi ten film i uważam, że jest niezły. Aktorstwo dobre, efekty specjalne i zdjęcia pierwsza klasa. Bardzo podobała mi się muzyka, a szczególnie dwa motywy :) Pomysł na film genialny, ale jak już pisaliście realizacja kuleje. Praca kamerą taka normalna, nic co by mnie zachwyciło. Pierwsza część filmu bardzo klimatyczna i tajemnicza, ale im dalej tym gorzej...
Ktoś
Indiana Jones

Post autor: Ktoś »

Ja nawet lubie lino sensacyjne więc wyspa mi sie podobała ale nie zachwyciła. Podkoniec całkiem już zaczeli gmatwać i przeciągać na siłe ale to regularny minus kina akcji. Potencjał ten film miał ogromny ale wykorzystany został w zaledwie 70% .
lordgil
Forrest Gump

Wyspa

Post autor: lordgil »

Film świetny. Ogląda się z zapartym tchem. Efekty specjalne 10/10
ODPOWIEDZ