David Bowie

Jazz, rock, metal, blues, pop, techno etc.
Rubenos
Darth Vader

David Bowie

Post autor: Rubenos »

Pozwolę sobie rozpocząć nowy wątek. ;)
.pasztecik. w Oceń utwór... pisze:Znam bardzo niewiele piosenek Davida Bowie. Jak pomyślę, że wydał tyle albumów to jakoś przechodzi mi ochota na przesłuchiwanie^^ Ta piosenka zdecydowanie różni się od tych, które znam. No ale ja zatrzymałam się na etapie jego twórczości z lat 70^^ Przy okazji - klip bardzo ciekawy^^
Piosenka pochodzi z concept albumu "Outside" z 1995r. Bowie tworzy w nim surrealistyczną wizję świata niedalekiej przyszłości, w którym morderstwo jest traktowane jako pewna forma sztuki. Właśnie przypadek zbrodni popełnionej na nastoletniej dziewcznynie - Grace staje się tematem głównym albumu. Przedstawiani są różni bohaterowie, taśmy ze słowami ofiary, kreślone poszlaki, które nie dają jednak jednoznacznej odpowiedzi. Klimatem można album porównać do twórczości Lyncha - Miasteczka Twin Peaks czy Zagubionej Autorstady, w której, zresztą, wykorzystano utwór z tej płyty - I'm Deranged. Bowie we współpracy z Brianem Eno stworzył dzieło bez wątpienia wybitne. Jak najbardziej polecam!

Reszty twórczości, niestety, tak dobrze nie znam. Przesłuchiwałem kilka jego starszych albumów, jednak nie na tyle, bym mógł się o nich wypowiedzieć.
Bardzo lubię piosenkę, którą nagrał we współpracy z Trentem Reznorem, z albumu Earthling - I'm Afraid of Americans - http://www.youtube.com/watch?v=slKNd22GGaQ
Awatar użytkownika
Dusqmad
Administrator

Re: David Bowie

Post autor: Dusqmad »

Jako tako Lyncha znam - przesłuchałem kilka jego płyt, ale to i tak nic patrząc na pełną dyskografię.
Najbardziej podobała mi się "Scary Monsters (and Super Creeps)"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka”