Dominic Monaghan

Josh Holloway, Matthew Fox, Evangeline Lilly, Terry O'Quinn, Dominic Monaghan, Naveen Andrews i inni, czyli dyskusje o aktorach występujących w serialu.
patus1905
Indiana Jones

Dominic Monaghan

Post autor: patus1905 »

ROLA W LOST: Charlie

Obrazek
Obrazek

BIOGRAFIA:
Dominic Monaghan, a właściwie Dominic Bernard Patrick Luke Monaghan urodził się 8 grudnia w Berlinie, gdzie mieszkał do 12 roku życia, potem wraz z rodziną przeprowadził się do Stockport w Anglii. Jego matka Aureen była pielęgniarką, a ojciec Austin nauczycielem.

Dominic uczęszczał do St Annes RC High School, gdzie uczył jego wujek, a potem do Aquinas College, gdzie studiował Literaturę Angielską, Dramat i Geografię. Wtedy Dominic regularnie występował w przedstawieniach szkolnych. Gdy był w college’u dostał swoją pierwszą ważną rolę w serialu telewizji BBC, Hetty Wainthropp Investigates, gdzie wcielił się w rolę Geoffrey’a Shawcross’a pomagiera Hetty. Aby zarobić na życie w młodzieńczym wieku pracował jako kelner i listonosz.

Monaghan jest nieugiętym działaczem na rzecz ochrony środowiska. Posiada nawet niewielki las w Indii. Aktor ma o rok starszego brata, Matthewa. Obecnie Dominic Monaghan jest zaręczony z Evangeline Lilly gwiazdą serialu Lost (Lilly wcieliła się w rolę Kate).

FILMOGRAFIA:
2005: I Love the '90s: Part Deux jako on sam
2005: Pierścienie: Władcy fanów (Ringers: Lord of the Fans) jako on sam
2005: Shooting Livien jako Owen
2004: I Love the '90s jako on sam
2004: Purifiers, The jako Solomon
2004: Spivs jako Goat
2004: Zagubieni (Lost) jako Charlie Pace
2003: Lord of the Rings: The Quest Fulfilled, The jako on sam
2003: Insomniac's Nightmare, An jako Jack the Insomniac
2003: Władca Pierścieni: Powrót Króla jako Meriadoc "Merry" Brandybuck
2002: Making of "The Lord of the Rings, The jako on sam/Meriadoc "Merry" Brandybuck
2002: Making the Movie jako on sam
2002: Making of 'The Lord of the Rings', The jako on sam / Meriadoc 'Merry' Brandybuck
2002: Władca Pierścieni: Dwie Wieże jako Meriadoc "Merry" Brandybuck
2001: Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia jako Meriadoc (Merry)
2001: Quest for the Ring jako on sam/ Meriadoc "Merry" Brandybuck
2001: Władca Pierścieni. Kulisy filmu jako on sam/Meriadoc "Merry" Brandybuck
2000: This Is Personal: The Hunt for the Yorkshire Ripper jako Jimmy Furey
1999: Monsignor Renard jako Etienne
1997: Złowroga głębia (Hostile Waters) jako Sasha
1996: Hetty Wainthropp Investigates jako Geoffrey Shawcross

OSIĄGNIĘCIA:
:: 2005 The One Ring Awards: Najlepszy Występ Aktora Grającego we Władcy Pierścieni (LOST).
:: 2004 Screen Actors Guild: Znakomity Występ Zespołu Aktorów (WP: PK).
:: 2004 Broadcast Film Critics Association: Nagroda dla Najlepszego Zespołu Aktorów (WP: PK).
:: 2003 National Board of Review: Nagroda dla Najlepszego Zespołu Aktorów (WP: PK).

CIEKAWOSTKI:
:: Monaghan interesuje się piłką nożną, jest fanem zespołu Manchester United (za kulisami Lost prawie zawsze nosi ubrania tego zespołu).
:: Był pierwszym aktorem, który dostał rolę w adaptacji słynnej książki J.R.R Tolkiena Lord Of The Rings w reżyserii Peter’a Jackson’a.
:: Dominic dzięki biegłości w języku niemieckim i angielskim nauczył się naśladować inne akcenty.
:: Aktor specjalnie dla roli Charlie’go nauczył się grać na gitarze.
:: Na prawym ramieniu wytatuował sobie dziewiątkę w języku tolkienowskich elfów (każdy aktor grający w filmie "Lord Of The Rings" członka drużyny pierścienia wytatuował sobie taka dziewiątkę, aby upamiętnić to wydarzenie).
:: Na lewym ramieniu ma wytatuowany napis ‘’Living is easy with eays closed’’ (Życie z zamkniętymi oczami jest proste).
:: Ma pseudonim Dom i Sblomie.
:: Jako dziecko ćwiczył karate.
:: Jest najwyższy z czwórki aktorów grających hobbitów we Władcy Pierścieni. Ma 170 cm wzrostu.
Awatar użytkownika
Kwiatek_lotosu
Jack Sparrow

Re: Dominic Monaghan

Post autor: Kwiatek_lotosu »

Bardzo fajny aktor :] może nie ma jakiejś wielkiej urody ale ma w sobie coś ciekawego, dobry aktor :] wiecie z kim był związany prywatnie? :] napewno wiecie... he
Nadare
Nosferatu

Post autor: Nadare »

Kwiatek_lotosu pisze:wiecie z kim był związany prywatnie? :]
Nie był ale jest :)
Z Evangeline Lilly :)
Menvalor
Tyler Durden

Post autor: Menvalor »

Lubie tego aktora miedzy innymi wlasnie za role w Wladcy pierscieni :-> Ogolnie odgrywal swoja role dobrze zreszta jak wiekszosc aktorow w Lost.
Nosek ;o)
Tyler Durden

Post autor: Nosek ;o) »

No zdecydowanie moja ulubiona "lostowa" postac... płakałam jak bóbr, jak zginął :-( :-(
Władcy Pierścienia nie lubię, więc wypowiadac się nie będę o jego innych wcieleniach :D
Awatar użytkownika
B...
Indiana Jones

Post autor: B... »

ja jeszcze nie doszłam do odcinka , w którym zginął :lol: Oo

jako aktor kojarzy mi sie tylko z Władca Pierscieni... niby hobbit a kurde wyzszy ode mnie :lol: nie lubię tego filmu, nie lubiłam tez postaci, którą zagral. Ale tutaj zwrócił moja uwagę.
Ma rozbrajajacy wyraz twarzy xD
jate14
Vincent Vega

Post autor: jate14 »

Charlie jest słodki . takie dorosle dziecko :))
najbardziej lubie to jak Charile opiekuje sie Aronem - ktory ryczy. i w pewniej chwili przychodzi Sojer i zaczyna gadac i Aron przestaje plakac :P i Charlie lazi ciagle za Sojerem - biedny Sojer. gardlo go musialo bolec :mrgreen:

no i nastepny + to ze CHARLIE był gwiazda rocka :) :oops: ;)

Obrazek

Szkoda ze Charilgo nie ma juz w 4 sezonie :( :( :( :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktorzy”