Josh Holloway
Josh Holloway
Ogólnie
Właściwie:
Joshua Lee Holloway
Miejsce urodzenia: California
Miejsce zamieszkania: Los Angeles / Hawaje
Narodowość: amerykańska
Wzrost: 1.88 m
Debiut na dużym ekranie: Kamienne serce
WWW: http://www.josh-holloway.com/
Zyciorys :
Josh Holloway właściwie Joshua Lee Holloway (ur. 20 lipca 1969 roku w San José, w stanie Kalifornia) – amerykański aktor telewizyjny i filmowy, najbardziej znany z roli Sawyera w serialu Zagubieni, model.
Ma pochodzenie holenderskie i szkockie. Przyszedł na świat jako drugi syn w Północnej Kalifornii, w okolicy Doliny Krzemowej. W 1971 roku, kiedy miał dwa lata, jego rodzina przeniosła się do Pasma Błękitnego w stanie Georgia. Dorastał wraz z siostrą i trojgiem braci w Free Home, w stanie Georgia. Ukończył Free Home Elementary w Hrabstwie Cherokee i Cherokee High School w Canton. Jego pierwszą pracą było zabijanie kur na farmie. Studiował na Uniwersytecie Stanowym Georgia w Athens-Clarke County. Odniósł sukces jako model podróżujący po Europie i Ameryce Północnej, zanim osiedlił się w Los Angeles.
Po raz pierwszy przed kamery telewizyjne trafił jako złodziej portmonetki w teledysku zespołu Aerosmith do piosenki Cryin (1993) z Alicią Silverstone i Stephenem Dorffem. Potem pojawił się gościnnie w serialu Warner Bros. Anioł Ciemności (Angel, 1999) oraz serialach CBS Strażnik Teksasu (Walker, Texas Ranger, 2001), Kryminalne zagadki Las Vegas (CSI: Crime Scene Investigation, 2003) i Agenci NCIS (Navy NCIS: Naval Criminal Investigative Service, 2004). Na kinowym ekranie zadebiutował w roli psychopatycznego porzuconego kochanka w thrillerze Kamienne serce (Cold Heart, 2001) u boku Nastassji Kinski i Jeffa Fahey. Międzynarodowa sława przyszła wraz z telewizyjną kreacją Jamesa "Sawyera" Forda w serialu przygodowym ABC Zagubieni (Lost, 2004-2007), za którą wraz z całą obsadą odebrał nagrodę Screen Actors Guild, zdobył nominację do nagrody Saturna i dwykrotnie był nominowany do nagrody Teen Choice. W 2005 roku znalazł się na liście pięćdziesięciu najpiękniejszych ludzi świata magazynu People.
W dniu 1 października 2004 roku poślubił Indonezyjkę Yessicę Kumalę, z którą zamieszkał na wyspie Oahu na Hawajach, gdzie kręcony jest serial Zagubieni.
źródło : wikipedia.pl
Filmografia
aktorzy:
2008: Skinner Box jako Jake Hunt
2007: Zabójczy szept (Whisper) jako Max Truemont
2006: Zagubieni: Odsłona (Lost: Revelation) jako James "Sawyer" Ford (zdjęcia archiwalne)
2006: Lost: Reckoning jako James "Sawyer" Ford (zdjęcia archiwalne)
2006: Tajemnice bunkra (Secrets From The Hatch) jako Sawyer
2005: Zagubieni: Podróż (Lost: The Journey) jako James Sawyer (zdjęcia archiwalne)
2005: Destination: Lost jako James "Sawyer" Ford (zdjęcia archiwalne)
2004: Zagubieni (Lost) jako James "Sawyer" Ford
2004: Good Girls Don't... jako Eric (gościnnie)
2003: Dr. Benny jako Pheb
2003: Agenci NCIS (Navy NCIS: Naval Criminal Investigative Service) (gościnnie)
2003-2004: Lyon's Den, The jako Lana's Toyboy (gościnnie)
2002: Tygrys Szablozębny (Sabretooth) jako Trent Parks
2002: Moving August jako Loren Carol
2002: My Daughter's Tears jako (nie wymieniony w czołówce)
2002: Mi amigo jako Młody Pal
2002: My Daughter's Tears (niewymieniony w czołówce)
2001: Kamienne serce (Cold Heart) jako Sean
2000: CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas (CSI: Crime Scene Investigation) jako Kenny Richmond (gościnnie)
1999-2004: Anioł Ciemności (Angel) jako Dobrze wyglądający facet (gościnnie)
1993-2001: Strażnik Teksasu (Walker, Texas Ranger) jako Ben Wiley (gościnnie)
źródło : filmweb.pl
Ciekawostki
Holloway obawiał się, że jego bohater serialu Zagubieni nie utrzyma się zbyt długo w obsadzie, ponieważ jest wyjątkowo antypatyczną postacią. Uważał, że Sawyer nie przeżyje więcej niż kilku odcinków. Byłem pewien, że widzowie będą nienawidzić Sawyera, więc starałem się podkreślać wszystkie pozytywne aspekty jego osobowości. Scenarzyści obdarzyli go zaledwie cieniem człowieczeństwa, a ja postarałem się maksymalnie to rozbudować. – powiedział.
Zajął pierwsze miejsce w rankingu najprzystojniejszych gwiazdorów seriali telewizyjnych. Aktor wcielający się w popularnym serialu Zagubieni w postać "słodkiego drania" Sawyera, pokonał w ankiecie magazynu In Touch m.in. swojego kolegę z planu – Matthew Foxa.
Właściwie:
Joshua Lee Holloway
Miejsce urodzenia: California
Miejsce zamieszkania: Los Angeles / Hawaje
Narodowość: amerykańska
Wzrost: 1.88 m
Debiut na dużym ekranie: Kamienne serce
WWW: http://www.josh-holloway.com/
Zyciorys :
Josh Holloway właściwie Joshua Lee Holloway (ur. 20 lipca 1969 roku w San José, w stanie Kalifornia) – amerykański aktor telewizyjny i filmowy, najbardziej znany z roli Sawyera w serialu Zagubieni, model.
Ma pochodzenie holenderskie i szkockie. Przyszedł na świat jako drugi syn w Północnej Kalifornii, w okolicy Doliny Krzemowej. W 1971 roku, kiedy miał dwa lata, jego rodzina przeniosła się do Pasma Błękitnego w stanie Georgia. Dorastał wraz z siostrą i trojgiem braci w Free Home, w stanie Georgia. Ukończył Free Home Elementary w Hrabstwie Cherokee i Cherokee High School w Canton. Jego pierwszą pracą było zabijanie kur na farmie. Studiował na Uniwersytecie Stanowym Georgia w Athens-Clarke County. Odniósł sukces jako model podróżujący po Europie i Ameryce Północnej, zanim osiedlił się w Los Angeles.
Po raz pierwszy przed kamery telewizyjne trafił jako złodziej portmonetki w teledysku zespołu Aerosmith do piosenki Cryin (1993) z Alicią Silverstone i Stephenem Dorffem. Potem pojawił się gościnnie w serialu Warner Bros. Anioł Ciemności (Angel, 1999) oraz serialach CBS Strażnik Teksasu (Walker, Texas Ranger, 2001), Kryminalne zagadki Las Vegas (CSI: Crime Scene Investigation, 2003) i Agenci NCIS (Navy NCIS: Naval Criminal Investigative Service, 2004). Na kinowym ekranie zadebiutował w roli psychopatycznego porzuconego kochanka w thrillerze Kamienne serce (Cold Heart, 2001) u boku Nastassji Kinski i Jeffa Fahey. Międzynarodowa sława przyszła wraz z telewizyjną kreacją Jamesa "Sawyera" Forda w serialu przygodowym ABC Zagubieni (Lost, 2004-2007), za którą wraz z całą obsadą odebrał nagrodę Screen Actors Guild, zdobył nominację do nagrody Saturna i dwykrotnie był nominowany do nagrody Teen Choice. W 2005 roku znalazł się na liście pięćdziesięciu najpiękniejszych ludzi świata magazynu People.
W dniu 1 października 2004 roku poślubił Indonezyjkę Yessicę Kumalę, z którą zamieszkał na wyspie Oahu na Hawajach, gdzie kręcony jest serial Zagubieni.
źródło : wikipedia.pl
Filmografia
aktorzy:
2008: Skinner Box jako Jake Hunt
2007: Zabójczy szept (Whisper) jako Max Truemont
2006: Zagubieni: Odsłona (Lost: Revelation) jako James "Sawyer" Ford (zdjęcia archiwalne)
2006: Lost: Reckoning jako James "Sawyer" Ford (zdjęcia archiwalne)
2006: Tajemnice bunkra (Secrets From The Hatch) jako Sawyer
2005: Zagubieni: Podróż (Lost: The Journey) jako James Sawyer (zdjęcia archiwalne)
2005: Destination: Lost jako James "Sawyer" Ford (zdjęcia archiwalne)
2004: Zagubieni (Lost) jako James "Sawyer" Ford
2004: Good Girls Don't... jako Eric (gościnnie)
2003: Dr. Benny jako Pheb
2003: Agenci NCIS (Navy NCIS: Naval Criminal Investigative Service) (gościnnie)
2003-2004: Lyon's Den, The jako Lana's Toyboy (gościnnie)
2002: Tygrys Szablozębny (Sabretooth) jako Trent Parks
2002: Moving August jako Loren Carol
2002: My Daughter's Tears jako (nie wymieniony w czołówce)
2002: Mi amigo jako Młody Pal
2002: My Daughter's Tears (niewymieniony w czołówce)
2001: Kamienne serce (Cold Heart) jako Sean
2000: CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas (CSI: Crime Scene Investigation) jako Kenny Richmond (gościnnie)
1999-2004: Anioł Ciemności (Angel) jako Dobrze wyglądający facet (gościnnie)
1993-2001: Strażnik Teksasu (Walker, Texas Ranger) jako Ben Wiley (gościnnie)
źródło : filmweb.pl
Ciekawostki
Holloway obawiał się, że jego bohater serialu Zagubieni nie utrzyma się zbyt długo w obsadzie, ponieważ jest wyjątkowo antypatyczną postacią. Uważał, że Sawyer nie przeżyje więcej niż kilku odcinków. Byłem pewien, że widzowie będą nienawidzić Sawyera, więc starałem się podkreślać wszystkie pozytywne aspekty jego osobowości. Scenarzyści obdarzyli go zaledwie cieniem człowieczeństwa, a ja postarałem się maksymalnie to rozbudować. – powiedział.
Zajął pierwsze miejsce w rankingu najprzystojniejszych gwiazdorów seriali telewizyjnych. Aktor wcielający się w popularnym serialu Zagubieni w postać "słodkiego drania" Sawyera, pokonał w ankiecie magazynu In Touch m.in. swojego kolegę z planu – Matthew Foxa.
Ostatnio zmieniony 2009-10-05, 15:12 przez niunia, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Josh Holloway
Tak tak z tego co słyszałam, Josh toczył bitwy ze scenarzystami by nadać Sawyerowi bardziej ludzki charakter
Dla mnie jest on fenomenalny i nie wyobrażam sobie Lostów bez niego 
Świetny
jak się go widzi, to aż ciśnie sie na usta wyrażenie "prawdziwy facet"
A ja dla odmiany dodam zdjęcie tej mniej znanej, krótkowłosej wersji Josha ;-)

Jakby się nie uczesał, wygląda ekstra
A ja dla odmiany dodam zdjęcie tej mniej znanej, krótkowłosej wersji Josha ;-)

Jakby się nie uczesał, wygląda ekstra
Lubie aktora (moze bardziej Sawyer'a niz go
).Ale tak po za Lost'em nie mialem okazji widziec go w zadnym innym filmie/serialu.
Lubię Josh'a
Dobrze odgrywa swoją rolę w Zagubionych
Z Zdjęć prywatnych wnioskuję, że też jest taki dowciapny
Jak najbardziej na +
za aktorem jakos specjalnie nie przepadam ale wrecz przeciwnie za postacia jaka gra w Lostach
niunia pisze:1993-2001: Strażnik Teksasu (Walker, Texas Ranger) jako Ben Wiley (gościnnie)
aktor znany mi tylko z serialu. Ale juz na jego podstawie mogę posunąć sie do odważnego stwierdzenia ze to aktor z 'wyższej półki'. Dla mnie postac Sawyer'a jest jedną z ciekawszych, o ile nie najciekawszą w całym serialu. ( choc moze jak obejrze wszystkie serie moje zdanie ulegnie zmianie, czego nie wykluczam^^). Na dzien dzisiejszy uwazam jednak, ze to niezwykle złozona rola, której zagranie z pewnoscia nie było łatwe.
wg mnie całkiem niezle mu to wyszło, trudno wyobrazic sobie kogos innego w tej roli zamiast Holloway'a. Objerzałam zaledwie kilkanascie odcinków a poznałam rózne oblicza Sawyer'a, w kazdej wypadł bardzo przekonująco.niunia pisze:Scenarzyści obdarzyli go zaledwie cieniem człowieczeństwa, a ja postarałem się maksymalnie to rozbudować.
Moze to wrazenie jakie na mnie wywarł jest jednak zasługą samej postaci?
Josh jest po prostu boski!
[ Komentarz dodany przez: Morgoth: 2008-11-07, 22:53 ]
Rozumiem że to oznacza że ci się ten aktor podoba. Ale napisz jakie cechy wyglądu, bądź charakteru tak bardzo Ci się w nim spodobały ;-) ~Morgoth
[ Komentarz dodany przez: Morgoth: 2008-11-07, 22:53 ]
Rozumiem że to oznacza że ci się ten aktor podoba. Ale napisz jakie cechy wyglądu, bądź charakteru tak bardzo Ci się w nim spodobały ;-) ~Morgoth
hehe to ja moze to uzupełnię, jako, ze ogladajac znowu 1 sezon, widze tylko i wyłacznie jego...xD
a zatem:
Josh jest po prostu boski, ponieważ:
-ma czarujacy usmiech, na którego widok nogi sie uginaja...
-wyjatkowo zadziorne spojrzenie, które w połaczeniu z uśmiechem daje mieszankę wybuchową
- hmmmm...korzystną budowę ciała, proporcjonalną i ładnie wyrzezbiona
- twarzowa fryzure, pod warunkiem, ze nie wiąże włosów
xD
- zabawny, przynajmniej wg mnie głos, choc nie do konca to okreslenie oddaje sens mojej mysli^^
ogolnie facet jest nieprzyzwoicie przystojny i chyba dobrze o tym wie, co wiecej umie to swietnie pokreslic i wykorzystac
o cechach charakteru pisac nie bede, bo go nie znam, ale z cała pewnoscia moge stwierdzic, ze Holloway ma niezły warsztat aktorski, gra przekonujaco i umie swietnie wykreowac postac, o czym pisałam w poscie wyzej.
Po pierwzsym kontakcie z serialem nie zwrociłam az takiej uwagi na jego wyglad, nie wiem, co sprawiło, ze teraz mnie tak wzięło

a zatem:
Josh jest po prostu boski, ponieważ:
-ma czarujacy usmiech, na którego widok nogi sie uginaja...
-wyjatkowo zadziorne spojrzenie, które w połaczeniu z uśmiechem daje mieszankę wybuchową
- hmmmm...korzystną budowę ciała, proporcjonalną i ładnie wyrzezbiona
- twarzowa fryzure, pod warunkiem, ze nie wiąże włosów
- zabawny, przynajmniej wg mnie głos, choc nie do konca to okreslenie oddaje sens mojej mysli^^
ogolnie facet jest nieprzyzwoicie przystojny i chyba dobrze o tym wie, co wiecej umie to swietnie pokreslic i wykorzystac
o cechach charakteru pisac nie bede, bo go nie znam, ale z cała pewnoscia moge stwierdzic, ze Holloway ma niezły warsztat aktorski, gra przekonujaco i umie swietnie wykreowac postac, o czym pisałam w poscie wyzej.
Po pierwzsym kontakcie z serialem nie zwrociłam az takiej uwagi na jego wyglad, nie wiem, co sprawiło, ze teraz mnie tak wzięło
Uwielbiam gościa (i nie ma w tym nic homoseksualnego
)!
I cholernie zazdroszczę mu fryzury. Mam włosy też mniej więcej takiej gęstości jak on, długość taka sama, ale mi się za cholerę tak jak jemu nie chcą układać -_-. Nie żebym się na nim wzorował. Już od dawna w głowie siedzi mi właśnie taka fryzura, a tu sobie oglądam Lost i myślę "O! Ten gość ma moją wymarzoną fryzurę"
.
No i te jego dowcipy połączone z ironią
.
Świetna postać. Aktualnie zacząłem oglądać 3ci sezon i nie wyobrażam sobie serialu bez jego udziału
.
I cholernie zazdroszczę mu fryzury. Mam włosy też mniej więcej takiej gęstości jak on, długość taka sama, ale mi się za cholerę tak jak jemu nie chcą układać -_-. Nie żebym się na nim wzorował. Już od dawna w głowie siedzi mi właśnie taka fryzura, a tu sobie oglądam Lost i myślę "O! Ten gość ma moją wymarzoną fryzurę"
No i te jego dowcipy połączone z ironią
Świetna postać. Aktualnie zacząłem oglądać 3ci sezon i nie wyobrażam sobie serialu bez jego udziału
niedawno zaczęlam ogladac lost ...
bede zaczynac 4 sezon.
wiec troche wiem o Sojerze
MOje zdanie o nim jest pozytywne. poniewaz jest on osoba wyrozniajaca sie z tego tlumu
Lubie w nim szczerosc i chamstwo
Sojer jest wredny ]
, a zarazem smieszny xDD
bede zaczynac 4 sezon.
wiec troche wiem o Sojerze
MOje zdanie o nim jest pozytywne. poniewaz jest on osoba wyrozniajaca sie z tego tlumu
Lubie w nim szczerosc i chamstwo
Sojer jest wredny ]