Info o filmie:
reżyseria: Pierre Morel, Gerard Krawczyk
scenariusz: Luc Besson
zdjęcia: Pierre Morel
data premiery: 2007-04-27 (Polska) , 2007-02-14 (Świat)
produkcja: Francja
obsada: Samy Naceri, Frederic Diefenthal, Bernard Farcy, Emma Sjoberg, Edouard Montoute
Fabuła:
Niecodzienne perypetie duetu uwielbiającego niebezpieczną jazdę taksówkarza Daniela oraz jego przyjaciela - niezdarnego policjanta Emiliena. Tym razem staną przed największym wyzwaniem - będą walczyć z belgijską mafią! (żródło: stopklatka.pl)
"Taxi 4" jest chyba najsłabszą częścią serii. Brakuje mi tu czynników, które wiele znaczyły we wcześniejszych filmach. Taksówka mało używana jest w celach służbowych (brak dobrych scen z pasażerami, czy czegoś na miarę porodu), brakuje Lilly, nie uświadczymy porządnych pościgów. Okazuje się jednak, że Taxi obdarte z tych cech również może być gwarancją przedniej zabawy. Szlagierem okazał się komisarz Gilbert, a jego udział w strzelaninie to jedna z najzabawniejszych scen jakie ostatnio widziałem. Po seansie doszedłem do wniosku, że jest to seria, którą można ciągnąć w nieskończoność. Mimo, że taksówka nie może nas już niczym zaskoczyć (płozy to już chyba apogeum) Luc Besson jest gwarancją tego, że nawet jeśli kolejne części nie będą porównywalne do poprzednich "Taxi" nadal będzie jedną z lepszych komediowych propozycji w miesiącu swojej premiery.