Fanatyk

Awatar użytkownika
Guskas
Terminator

Fanatyk

Post autor: Guskas »

Obrazek

Info o filmie:
reżyseria: HENRY BEAN
scenariusz: HENRY BEAN
zdjęcia: JIM DENAULT
muzyka: JOEL DIAMOND
gatunek: DRAMAT
data premiery: 10 maja 2002
obsada: Ryan Gosling, Summer Phoenix, Glenn Fitzgerald, Theresa Russell...

Fabuła:
"Fanatyk" jest współczesną opowieścią o młodzieńczym buncie nowojorskiego chłopaka - Żyda. Obdarzony silną osobowością, samodzielnie myślący uczeń jesziwy podczas rozważań nad wersetami Tory traktującymi o boskim żądaniu, by Abraham w imię wiary ofiarował własnego syna Izaaka - Danny Balint, doznaje szoku porażony okrucieństwem Boga. W interpretacji chłopaka przypowieść ta jest dowodem pychy i siły niszczącej ludzką miłość. Wstrząsające odkrycie prowadzi Dannego do otwartej wojny z Bogiem i co za tym idzie do przeciwstawienia się własnej społeczności, zakwestionowania jej tożsamości religijnej i kulturowej. W prostej konsekwencji chłopak staje się antysemitą, okrutny jak jego Bóg dołącza do skinheadów. Nienawidzi swoich i pogardza jednocześnie żądnymi krwi osiłkami. Brnie dalej, dzięki swojej inteligencji robi karierę jako ideolog w organizacjach neofaszystowskich.
(żródło: filmweb.pl)

No i jeszcze dam adres do Trailera: http://www.fanatyk.tantra.com.pl/fanaty ... liever.avi

Jak dla mnie "Fanatyk" był najlepszym filmem jaki oglądałam. Jest bardzo ciekawy, ale czasami odrażający w oglądaniu. Poprostu dość trudny... dla niektórych moe być za trudny ;). Napewno jest dość zaskakujący i wzruszający, oraz pełen współczucia. Ryan Gosling świetnie odegrał swoją rolę. Byl bardzo autentyczny w tym co robił. Serdecznie polecam i zapraszam do dyskusji :)
Awatar użytkownika
RottenFace
Jack Sparrow

Re: Fanatyk

Post autor: RottenFace »

Mocny dobry film! podobny do American History X. :->
deem
Forrest Gump

Post autor: deem »

RottenFace pisze:podobny do American History X
Tez skojarzyłem ten film z American history X. Podobnie zachowuje sie główny bohater. Film godny polecenia, zdecydowanie niebanalny (jak dla mnie). Bardziej niż w American History X zwrócona jest uwaga na ciągły konflikt wewnętrzny Danny'ego. Z jednej strony kreuje się na antysemite z drugiej w wielu sytuacjach odzywa sie w nim szacunek do religii swych przodków.
Mela0607
Agent Smith

Post autor: Mela0607 »

Bardzo dobry trzeba przyznać iż zaledwie kilka scenariuszy opiera się na tym co się dzieje dzisiaj, po II wojnie światowej; ciągła nienawiść do żydów, to w jaki sposób inni ich w dalszym ciągu spostrzegają było świetnie zrealizowane, czyli przyszedł czas na przedstawienie okrutnej rzeczywistości... Wydaje mi się iż mogłabym zaliczyć postać Danny'ego w którą wcielił się Ryan Gosling do jego najlepszych ról; był znakomity - nic dodać, nic ująć; ten facet mnie ciągle zaskakuje.
Mystic
Vincent Vega

Post autor: Mystic »

Wspaniała rola Ryana Goslinga, który po tym filmie stał sie jednym z moich ulubionych aktorów młodego pokolenia. Film mocny, wstrząsający, dający do myślenia. Główny bohater Danny Balint sprzeciwia się swojej religii i pochodzeniu żydowskiemu i staje sie neofaszystą. Ciągle balansuje pomiedzy tymi dwoma sprzecznościami nie czując sie ani w jednym ani w drugim pełnym sobą. Bohater nienawidzi Żydów za to, że są słabi, że pozwolili zrobić z siebie ofiary w II wojnie światowej, wiec postanawia być twardy, silny i nie uległy. Ale z drugiej strony nie potrafi zerwac z religią, kulturą, językiem żydowskim. To go w ostateczności niszczy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dramat | Obyczaj”