Miasteczko Twin Peaks
Miasteczko Twin Peaks
Opis:
Serial telewizyjny Davida Lyncha i Marka Frosta, który już w trakcie pierwszej emisji zyskał sobie miano "kultowego".
Twórcy przedstawili w nim pozornie sielskie i radosne miasteczko, zamieszkane przez sympatycznych ludzi, których specjalnością są placki z wiśniami, i których cieszy napływ turystów chcących podziwiać dwa bliźniacze, ośnieżone szczyty i piękny wodospad. Ale w Twin Peaks kryją się także najmroczniejsze dusze i ponure sekrety. Seks, narkotyki, morderstwa. A wszystko zaczyna się od znalezienia ciała uczennicy, Laury Palmer (Sheryl Lee). Do Twin Peaks przyjeżdża agent federalny Cooper (Kyle MacLachlan) i rozpoczyna wyjątkowo nieszablonowe śledztwo... (źródło: filmweb.pl)
Od dawna chciałem zapoznać się z tym serialem i oto jest okazja: "Miasteczko Twin Peaks" oglądać można w soboty na TVP2 o 1.30. Trochę nie najlepszy czas emisji, mam jednak nadzieję, że nie przeszkodzi mi w zapoznawaniu się z kolejnymi odcinkami.
Pierwszy odcinek (a raczej połowa) sprawił, że od razu z niecierpliwością czeka się na kolejne. Ma to jakiś specyficzny klimat, jest dobrze rokująca tajemnica. Już widać, że rozkwitnie to na coś niepowtarzalnego.
Serial telewizyjny Davida Lyncha i Marka Frosta, który już w trakcie pierwszej emisji zyskał sobie miano "kultowego".
Twórcy przedstawili w nim pozornie sielskie i radosne miasteczko, zamieszkane przez sympatycznych ludzi, których specjalnością są placki z wiśniami, i których cieszy napływ turystów chcących podziwiać dwa bliźniacze, ośnieżone szczyty i piękny wodospad. Ale w Twin Peaks kryją się także najmroczniejsze dusze i ponure sekrety. Seks, narkotyki, morderstwa. A wszystko zaczyna się od znalezienia ciała uczennicy, Laury Palmer (Sheryl Lee). Do Twin Peaks przyjeżdża agent federalny Cooper (Kyle MacLachlan) i rozpoczyna wyjątkowo nieszablonowe śledztwo... (źródło: filmweb.pl)
Od dawna chciałem zapoznać się z tym serialem i oto jest okazja: "Miasteczko Twin Peaks" oglądać można w soboty na TVP2 o 1.30. Trochę nie najlepszy czas emisji, mam jednak nadzieję, że nie przeszkodzi mi w zapoznawaniu się z kolejnymi odcinkami.
Pierwszy odcinek (a raczej połowa) sprawił, że od razu z niecierpliwością czeka się na kolejne. Ma to jakiś specyficzny klimat, jest dobrze rokująca tajemnica. Już widać, że rozkwitnie to na coś niepowtarzalnego.
Ostatnio zmieniony 2010-05-24, 18:56 przez Dusqmad, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Miasteczko Twin Peaks
Też jeszcze nie miałem okazji zapoznać się z tym serialem, jednak ja powiem to co większość: po pierwszym odcinku nie można jeszcze odczuć tego klimatu, jak na razie jest to jak najbardziej normalny serial kryminalny. Podobno później ma się zeschizować, jak to u Lyncha 
Całości nie, ale namiastka została tu zawarta, wystarczy rzucić okiem na miasteczko.BlackDog pisze:po pierwszym odcinku nie można jeszcze odczuć tego klimatu
Nie dobijajcie mnie zachwytami, bo nie zauwazyłem w telewizyjnej, że leci pierwszy odcinek i go nie obejrzałem.
Następne będę ogladał, a ten co minął postaram się jakoś zdobyć.
Ten co cię ominoł to PÓŁ odcinka pilotowego normalnie trwa on 90 minut ale TVP podzieliła go na 2 części 
Tak, wiem. Mam, więc nadzieję, że dużo nie straciłem. 
Ja też koncówke obejrzałem tylko zasnołem po południu obudziłem sie w nocy włączam TV a tu zaskoczenie Twin Peaks w TV
Fajnie że akurat po Prawie i Porządek bo uwielbiam ten serial mimo ze wszystkie "stare" serie widziałem już po kilka razy 
Zobaczyłem ten odcinek, co leciał w telewizji na komputerze i musze stwierdzić to samo co BlackDog. Na początku Twin Peaks to normalny serial kryminalny, który mam nadzieję już niedługo przemieni się w coś niezwykle ciekawego. 
bosz, tvp wreszcie wysluchala moich prosb.I tak bede mogla sobie robic przerwy miedzy jedna pieciusetstronicowa ksiazka,co to mozna nia zabic,a druga, ktora sprawaia,ze sama chce sie zabic i obejrzec cos milego. Serial pamietam z lat mlodosci i rzecywiscie na poczatku jest normalny kryminal
Trochę? Delikatnie powiedziane, to jest @$^&##!! skandalDusqmad pisze:Trochę nie najlepszy czas emisji,
-
blue berry
- Tyler Durden
Czas emisji skandaliczny, ale serial wart czekania
"Miasteczko Twin Peaks" jest wprost genialnym serialiem z doskonałym, mrocznym klimatem i wielką tajemnicą. Ech... W końcu obejrze wszystko po raz drugi 
A ja obejrzę po raz pierwszy, ale już nie w telewizji
Jeszcze zombiaki zauważą blask telewizora i osaczą mi hacjendę, niech TVP2 traci oglądalność 
Swoją drogą przestrzegam przed czytaniem artykułu o "Heroes" w "Gazecie Telewizyjnej". Wojciech Orliński zdradza w nim ważny element fabuły. Ja nie wiem jak na tak profesjonalnym poziomie może dochodzić do spoilerowania rodem z forum Onetu.
Swoją drogą przestrzegam przed czytaniem artykułu o "Heroes" w "Gazecie Telewizyjnej". Wojciech Orliński zdradza w nim ważny element fabuły. Ja nie wiem jak na tak profesjonalnym poziomie może dochodzić do spoilerowania rodem z forum Onetu.
alez prosze Panstwa,czy wy sobie wyobrazacie,zeby MTP puszczac o 21 po Jak oni spiewaja albo Niani?Toz to byloy zbalamucenie filmu,a ja bym wlasna piersia bronila tej pory.Bo to wlasnie o to chodzi, zeby to bylo mrocznie i tajemniczo
Byłem święcie przekonany, że serial będzie o 1:30, bo w gazecie telewizyjnej było tak napisane. Włączam więc tv o 1:30, a tu pisk, jakieś kolorowe kółko, symbolizujące zakończenie programu. Dlaczego puścili to o 0:30? Przegapiłem drugi odcinek...
Raczj sennie i nie do wytrzymaniaOcky pisze:chodzi, zeby to bylo mrocznie i tajemniczo
A przykładowo 22.30, kiedy już kończy się pasmo seriali dla ułomnych. Zła pora? Ja rozumiem żeby "Kino konesera" emitować w późnych godzinach, wiele ludzi tego nie zobaczy. Ale na "Twin Peaks" z pewnością byłby popyt.Ocky pisze:alez prosze Panstwa,czy wy sobie wyobrazacie,zeby MTP puszczac o 21 po Jak oni spiewaja albo Niani
Jakiś dostęp do DVD z tym serialem masz?Dusqmad pisze:A ja obejrzę po raz pierwszy, ale już nie w telewizji![]()
Przeczytałem ten artykuł i mocno się zdziwiłem, że Gazeta Wyborcza, która wydaje tak porządną Gazetę Telewizyjną w najlepsze spojleruje zdradzając znaczące elementy fabuły. Powinni chociaż wczesniej napisać, że zamierzają takie coś robić.Dusqmad pisze:Swoją drogą przestrzegam przed czytaniem artykułu o "Heroes" w "Gazecie Telewizyjnej". Wojciech Orliński zdradza w nim ważny element fabuły. Ja nie wiem jak na tak profesjonalnym poziomie może dochodzić do spoilerowania rodem z forum Onetu.
Ja też przegapiłem drugi odcinek, bo również myślałem, że będzie o 1:30. Na szczęście na komputerze mam całego Pilota" Miasteczka Twin Peaks" to sobie zobaczę ten odcinek.BlackDog pisze:Byłem święcie przekonany, że serial będzie o 1:30, bo w gazecie telewizyjnej było tak napisane. Włączam więc tv o 1:30, a tu pisk, jakieś kolorowe kółko, symbolizujące zakończenie programu. Dlaczego puścili to o 0:30? Przegapiłem drugi odcinek...
Przecież to jeden z najłatwiejszych do znalezienia seriali ja wczoraj całą 1 serie obejrzałemMiodzio pisze:Jakiś dostęp do DVD z tym serialem masz?
Z tego co słyszałem w Polsce ów serial nie został wydany na DVD, pozostają inne drogi pozyskania.Miodzio pisze:Jakiś dostęp do DVD z tym serialem masz?
A co do artykułu - gdyby ten spoiler miał jakiś sens i wniósł sobą coś do artykułu, to OK. Ale nie, Pan Orliński po prostu wplótł go w tekst niczym jakąś błyskotliwą myśl.
Ja w tej sprawie nie wypowiedziałem jeszcze ostatniego słowa i odpowiedni list to Gazety Wyborczej zostanie wysłany. Tym bardziej, że serial jest obecnie emitowany i wspomniane wydarzenie telewidzowie będą mieli okazję zobaczyć dopiero za kilka tygodni.
I cóż teraz z wysiłków Lyncha, skoro widz już nie ma żadnych domysłów, teorii i podejrzeń?
Zachęcam też innych to interwencji.
Nie krytykuj tak GW jak była recenzja OSADY to zaznaczyli że na końcu wyjaśniają zagadkę. Zresztą mzoę to był opsi serialu taka analiza jego fenomenu itp a nie czyta recenzja.
Fakt, to był opis serialu - "Heroes" 
W przypadku tekstu o "Heroes" nie zaznaczyli, że zamierzają dać spojler Twin Peaks.KeniG pisze:Nie krytykuj tak GW jak była recenzja OSADY to zaznaczyli że na końcu wyjaśniają zagadkę.
Widze, że powracamy do średniowiecza ;]
ale czy to dobre będzie rozwiązanie
może łamanie kołem albo cośinnego jeszcze?:>
Palenie na stosie to swoją drogą. Dotąd było to karą za herezję i niech tak pozostanie. I na to Orliński sobie zasłużył zachwalając "Heroes". Należy jeszcze wypersfadować mu, że nie należało psuć telewidzom oglądania TP. Umówmy się więc, że zanim się zwęgli ktoś wykręci 999. Później pomyślimy co dalej... Ja jestem kreatywny 
PS. A list nie poszedł
PS. A list nie poszedł