Obecnie czytam

Słowo pisane, które rozbudzaja wyobraźnię, jest skarbnicą wiedzy oraz inspiracji.
blue berry
Tyler Durden

Re: Obecnie czytam

Post autor: blue berry »

U mnie teraz w toku biografia Maty Hari : "jej parwdziwa historia". "Nostalgię anioła" jestem zachwycona :)
Awatar użytkownika
Ovë
Indiana Jones

Post autor: Ovë »

blue berry pisze:Nostalgię anioła" jestem zachwycona
Mi też się podobała, nawet bardzo, ale kilka lepszych w tym roku czytałem.
Awatar użytkownika
skiszony
Indiana Jones

Post autor: skiszony »

a ja teraz wałkuję powolutku "W kraju niewiernych" Jacka Dukaja ;)
Awatar użytkownika
Issa
Tyler Durden

Post autor: Issa »

Coś czuję, że moja kobieca intuicja zaczyna się powolutku rozwijać. Wczoraj wypożyczyłam sobie pierwszą książkę, która wpadła mi w rączki i miała dosyć ciekawy opis. A konkretnie przyciągnęła mnie informacja o stylu autorki - niby prostym, zrozumiałym, ale pełnym specyficznego humoru, złośliwości. Nie ma nużących i długich opisów. Oprócz tego czyta się strasznie szybko, jestem już przy dwusetnej stronie. Jest bardzo ciekawie i są powiązania do różnych baśni.
A mowa o Wrotach autorstwa Mileny Wójtowicz.
Awatar użytkownika
Ovë
Indiana Jones

Ja mam na warsztacie "Mistrza i Małgorzatę" i "Elementy wiedzy o teatrze" - to ostatnie na maturę ustną z polskiego.
Awatar użytkownika
Issa
Tyler Durden

Dzisiaj zaczęłam czytać Jedenaście minut autorstwa Paula Coelho. Często widziałam to nazwisko, słyszałam, że jego książki są fajne i tak dalej. Postanowiłam to sprawdzić. Bez patrzenia na tylką okładkę, w ostatniej chwili wzięłam tę książkę z biurka pani bibliotekarki i wypożyczyłam.
Okazało się, że zdecydowanie nie jest dla dzieci (w końcu to w dziale dla dorosłych), ale nie jest przekroczona granica dobrego smaku, przynajmniej do tego momentu, w którym skończyłam czytać. Książka jest ciekawa, wciąga. Podoba mi się przeplatanie tekstu pisanego w narracji trzecioosobowej kartkami z pamiętnika Marii.
Ostatnio zmieniony 2007-03-25, 17:22 przez Issa, łącznie zmieniany 1 raz.
Rubenos
Darth Vader

Post autor: Rubenos »

Powtarzam sobie "Hobbita" na konkurs, co jednocześnie łączy się z przypadającym na dziś "Światowy Tolkien Reading Day". :)
Awatar użytkownika
Issa
Tyler Durden

Czytam Pachnidło Patricka Süskinda.
Książka jest napisana ładnym, bogatym językiem zapachowym, że się tak wyrażę. Przyjemnie się ją czyta; zaciekawia.
Awatar użytkownika
Ovë
Indiana Jones

Ja w marcu na ksiażki wydałem 320 zł i czekam aż dojdą... będzie co czytać. Najbardziej oczekiwana przeze mnie ksiażka 2007 to "The Children of Hurin" aż mnie korci aby w oryginale czytać, nie czekając na tłumaczenie. No i 7. tom "Harry'ego".
Rubenos
Darth Vader

Post autor: Rubenos »

Ovë pisze:Najbardziej oczekiwana przeze mnie ksiażka 2007 to "The Children of Hurin"
Nie tylko przez ciebie. :) Ale chyba jednak poczekam na polską wersję. Tolkien po angielsku to chyba jednak za trudna szkoła jazdy jak dla mnie. ;) Jakby nie patrzeć poślizg między polską a angielską wersją nie jest tak wielki.

A ja obecnie biorę się za "Zbrodnię i karę".
Awatar użytkownika
Ovë
Indiana Jones

Rubenos pisze:le chyba jednak poczekam na polską wersję. Tolkien po angielsku to chyba jednak za trudna szkoła jazdy jak dla mnie. Jakby nie patrzeć poślizg między polską a angielską wersją nie jest tak wielki.
Po polsku ksiażka ma wyjść w maju więc miesiąc po anglojęzycznej i chyba też poczekam, bo nie chciałbym czegoś przegapić:/
Awatar użytkownika
Issa
Tyler Durden

A teraz czytam Opowieść o złodzieju ciał Anne Rice. Tak po kawałeczku. I jestem oczywiście zachwycona.
Awatar użytkownika
Aquariia
Agent Smith

Post autor: Aquariia »

Issa pisze:Pamiętnik z powstania warszawskiego Białoszewskiego albo Białoszewskiej,
Miron Białoszewki, czyli chyba on :lol:
Po 2 tyg. nie czytaniu niczego, wzięłam się za "Opactwo Northanger" Jane Austen
Awatar użytkownika
Dusqmad
Administrator

Post autor: Dusqmad »

"Chudszy" Stephena Kinga - beznadziejnie głupia fabuła, ale czyta się nieźle.
Awatar użytkownika
KhAn
Tyler Durden

Post autor: KhAn »

Obecnie to czytałem "Wesele" Wyspańskiego bo to lektura szkolna. Co można powiedzieć o tej książce....czyta się szybko ale fabuła jak dla mnie jest beznadziejna. Może za tępy jestem na tą książkę :-P
blue berry
Tyler Durden

Teraz zabieram się za "Historię zadziwiającej miłości" Vallgrena - skandynawski bestseller. Zapowiada się naprawdę świetnie !!
Następną w kolejce mam "Desperację" - S. Kinga, wiec pewnie tą pierwszą szybko skończę :P
Awatar użytkownika
Dusqmad
Administrator

Post autor: Dusqmad »

Jest się na co spieszyć - "Desperacja" to książka dobra, od której nieraz będzie się trudno oderwać. Gwarantuję, że już sam początek (scena z dwumetrowym gliniarzem) sprawi, że będziesz czytać dalej. Książka byłaby jednak o niebo lepsza, gdyby King wiedział, w którym momencie ją skończyć. Niestety gdy jego bryka zgasła nie dał sobie spokoju i zaczął ją holować. Niepotrzebnie...

Świetna postać Johnny'ego Marinville'a - przy takich bohaterach nie potrzeba fabuły :)
Awatar użytkownika
Issa
Tyler Durden

Obecnie czytam Mitologię Greków i Rzymian Zygmunta Kubiaka. Niektóre fragmenty omijam, wybietam tylko te, które mnie interesują.
Tak się ucieszyłam, jak ją dorwałam w bibliotece! Już od dawna chciałam przeczytać mitologię autorstwa Kubiaka, którą pochwalił mój historyk.
I wreszcie mam ją na swojej półce.
ble
Tyler Durden

Post autor: ble »

'Życie przed życiem' Ken'a McClure'a
Awatar użytkownika
Issa
Tyler Durden

W jeden dzień przeczytałam książkę Paula Coelho pod tytułem Weronika postanawia umrzeć. Wypożyczyłam ją ze względu na opis fabuły na tylnej okładce.
Nie zawiodłam się.
Książka jest ciekawa, czyta się ją szybko. Jest sporo przemyśleń filozoficznych, co zresztą pasuje do tematu, ale nawet są znośne i można się czegoś nauczyć. Bardzo spodobał mi się zwrot akcji... ale nie powiem, w którym momencie. Podoba mi się ta książka, ale nie wiem czy do niej kiedyś wrócę. Do Jedenastu minut na pewno...
Awatar użytkownika
BlackDog
Tyler Durden

Post autor: BlackDog »

"Doktor Bluthgeld" uwielbianego przeze mnie Philipa K. Dicka. Bardzo dobrze napisane, świetne postacie (co u tego autora jest normalką) i ciekawa tematyka. Wprawdzie to nie "Ubik", czy "Człowiek z Wysokiego Zamku", ale na pewno rzecz godna polecenia.
Awatar użytkownika
Guskas
Terminator

Post autor: Guskas »

Obecnie czytam książkę Mary Higgins Clark "Moja słodka Sunday", dopiero zaczęłam, więc trudno mi napisać coś więcej na jej temat, mam nadzieję, że będzie ciekawa, bo to pierwsza moja książka tej autorki :)
Awatar użytkownika
BlackDog
Tyler Durden

Post autor: BlackDog »

No i wpadło w me ręce osławione "Miasteczko Salem". Po przeczytaniu 125 stron nie mogę powiedzieć, iz jestem zadowolony. Zdecydowanie bardziej podobała mi się "Mroczna Wieża" i "Desperacja". Hmm, ale muszę też zaznaczyć, że ze strony na stronę akcja jest coraz ciekawsza. Jednym wielkim plusem powieści jest IMO postać pisarza Bena, jak dla mnie znakomita.
Awatar użytkownika
skiszony
Indiana Jones

Post autor: skiszony »

Miasteczko Salem jest dość fajne, ale pod koniec już się robi takie przewidywalne... a samo zakończenie mnie osobiście rozczarowało :P
blue berry
Tyler Durden

A ja teraz zabieram się za Olgę Tokarczuk. Na początek "Prawiek i inne czasy". Po przeczytaniu 40 stron muszę powiedzieć, że jestem oczarowana :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Literatura”