Posąg
-
Michaelslon
- Forrest Gump
Re: Posąg
Hehe walka o posadę między Johnem a Benem?
Mnie najbardziej pasuje ta teoria że posąg przedstawiał boginię płodności Taweret. Od zniszczenia posągu mogły zacząć się problemy z ciążami na wyspie. Świątynia może być wybudowana dla jej męża Apepa (egipski Bóg zła) który jest przedstawiany jako wąż. Przekonująca teoria jak dla mnie 
hmmm nie pokazali nam świątyni, myśle że tam może być ukryty posąg... a co leży w jej cieniu? koczowisko potwora - posągiem jest świątynia, a tym co jest pod nią jest dymek... może tam też jest jakieś mistyczne coś, typu koło ;P
A może to wyjaśnienie wszystkich zagadek... może posąg w jakiś sposób znalazł się w tamtym miejscu, tak jak black rock... tyle, że już nie stojąco, a leżąco... może właśnie to miejsce, niedaleko dymku zmieni milesa w słyszącego głosy...
mam takie wrażenie, że wszystko będzie miało jedno wytłumaczenie, podróże w czasie etc.
A wątek białe-czarne oznacza czas i śmierć - energie, koło, błyski i dymek, świątynie, wizje hugo/słyszenie głosów milesa...
A może to wyjaśnienie wszystkich zagadek... może posąg w jakiś sposób znalazł się w tamtym miejscu, tak jak black rock... tyle, że już nie stojąco, a leżąco... może właśnie to miejsce, niedaleko dymku zmieni milesa w słyszącego głosy...
mam takie wrażenie, że wszystko będzie miało jedno wytłumaczenie, podróże w czasie etc.
A wątek białe-czarne oznacza czas i śmierć - energie, koło, błyski i dymek, świątynie, wizje hugo/słyszenie głosów milesa...
-
marcinek6000
- Tyler Durden
Taka myśl mi się właśnie absurdalna nasunęła, że posąg przedstawia Alperta. Niemożliwe, ale tu wszystko jest możliwe. Ciekawe ile Richard ma palców u nóg? 
Wiem ze namieszam i może będę pisał nie do rzeczy to odrazu chce przeprosić. Ale jak dobrze pamiętacie w odcinku5x12(o Benie) jak Ben stoi z Locke przy świątyni i jak Locke każe mu zejść do świątyni ale ma wejść przez dziurę w dół a Ben jest wystraszony bo wie ze tam jest ten potwor i naprawdę jest przerażony i jak już znajduje sie przy ścianie z malowidłami to widzimy dobrze kogo przedstawia postać z posagu z czterema palcami to jest Anubis i potwór z głowa jakby diabła. I widzimy jak ten dym wylatuje przez płytę z dziurami jak Benowi pokazuje co zrobił i jak przybiera postać córki Alex i nakazuje ze ma słuchać rozkazu Locka i ma sie nie ważyć go zabić. wiem namieszałem i nie do końca rozumowo napisałem ale jak już byliście przy tej tezie to chciałem już napisać jak źle to przepraszam jak sie komuś podoba to dzięki. Pozdrawiam
-
marcinek6000
- Tyler Durden
no coś tam było namalowane, jakis bóg, co nieznaczy, że posąg go musi przedstawiać, ale prawdopodobnie tak będzie
-
simon_harrison
- Forrest Gump
Co do samego posągu to przypomina mi on Anubisa (egipska mitologia). Bóg odpowiedzialny za przeprowadzkę dusz na drugą stronę.
Zobaczcie co on trzyma w ręku. 2 Ankhi. Ankh w kulturze s. Egiptu był symbolem życia, nieśmiertelności. Bóstwo mogło obdarować śmiertelnego nieśmiertelnością. To by wyjaśniało dlaczzego Ritchard Jackob np. żyją tyle czasu.
Choć koncepcja z tą "panną" od dzieci też wydaje siębyć przyzwoita
.
Tak czy siak ! ANKHI są zarówno zwiane z nią jak i z Annubisem. Więc stawiam na Starożytny Egipt.
Zobaczcie co on trzyma w ręku. 2 Ankhi. Ankh w kulturze s. Egiptu był symbolem życia, nieśmiertelności. Bóstwo mogło obdarować śmiertelnego nieśmiertelnością. To by wyjaśniało dlaczzego Ritchard Jackob np. żyją tyle czasu.
Choć koncepcja z tą "panną" od dzieci też wydaje siębyć przyzwoita
Tak czy siak ! ANKHI są zarówno zwiane z nią jak i z Annubisem. Więc stawiam na Starożytny Egipt.