LOST + Cloverfield (Projekt Monster)

Nasze teorie dotyczące wydarzeń mających miejsce na wyspie.

Czy Cloverfield ma coś wspólnego z Lost?

Czas głosowania minął 2009-03-31, 12:37

myślę że tak
2
33%
myślę że nie
4
67%

Liczba głosów: 6

mort
Forrest Gump

LOST + Cloverfield (Projekt Monster)

Post autor: mort »

Na anglojęzycznej LOSTOPEDII znajdują się ciekawe informacje świadczące o powiązaniu serialu z filmem Cloverfield (Projekt Monster).
Jak wiadomo film został napisany przez tego samego scenarzystę co Lost - Drew Goddard'a, a wyprodukowany przez J.J. Abrams'a.
Przechodzę do sedna. Na początku filmu pojawia się taki obraz:
Obrazek
Zwróćcie uwagę na prawy dolny róg.
Logo Dharmy, a dokładniej stacji Perła.
Czy sądzicie, że ten film jest szczególnie powiązany z serialem?
Może ten tajemniczy potwór pojawiający się w Cloverfield ma coś wspólnego z Inicjatywą Dharmy? Nie znalazłam nigdzie więcej informacji na ten temat. Lostopedia skomentowała całą sytuację:
"In the opening sequence of the movie Cloverfield, The Pearl station logo appears briefly as a visual "Easter egg". Cloverfield was written by Drew Goddard, a writer on Lost, and produced by J.J. Abrams, one of the creators of Lost." oraz "At a Q & A following a screening of "Cloverfield" on February 12th, 2008, screenwriter Drew Goddard (also a writer) for "Lost," stated that anything that appeared on screen was deliberate, referring in large part to something splashing into the water at the end of "Cloverfield." When pressed if this same logic applied to the flashing of the Dharma logo at the beginning of the film, and thus if there was a connection between "Lost" and "Cloverfield," he stated somewhat eagerly, "Maybe."
Moim zdaniem to krótkie "Maybe" jednoznacznie oznacza pewne powiązania, bo po co wstawiać znak Dharmy do całkiem innego filmu. Pytanie tylko "Jakie powiązania?"

(jeśli podobny wątek już się pojawił to przepraszam, ale nie mogłam znaleźć)
fourth
Tyler Durden

Re: LOST + Cloverfield (Projekt Monster)

Post autor: fourth »

Przed chwilą sprawdziłem i w tym filmie logo Dharmy pojawia się na bardzo krótki moment.
Nie uważam aby było jakieś powiązanie miedzy tym filmem a Lostem, a przynajmniej mam nadzieję, że takiego potwora w Lost nie będzie, jakoś by mi to nie pasowało. Sądzę, że to logo jest tylko żartem scenarzysty, takim prezentem dla uważnych. Możliwe też, że po prostu chciał narobić zamieszania i sprawić aby ludzie zaczęli się nad tym zastanawiać tak jak my teraz.
Awatar użytkownika
Micros
Indiana Jones

Re: LOST + Cloverfield (Projekt Monster)

Post autor: Micros »

Zgadzam się w tej kwestii z fourth'em. Wydaje mi się to trochę bez sensu, żeby tego typu film miał się jakoś wiązać z serialem, czy też jakoś na niego wpływać, choć nikt nikogo oficjalnie o tym nie informował. Logo Dharmy faktycznie jest w tym przypadku dość zaskakujące i pobudzające do rozmyślań, no ale nie popadajmy w "lostową paranoję" :D Może to tylko czysty przypadek (Locke by mnie chyba zabił ^^), albo faktycznie jakiś żarcik ze strony scenarzysty :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Teorie”