Battle royale (2000)

Moshi
Forrest Gump

Battle royale (2000)

Post autor: Moshi »

Produkcji: Japonia
Reżyseria: Kinji Fukasaku
Scenariusz: Kenta Fukasaku
Na podstawie opowiadania: Koushuna Takami
Zdjęcia: Katsumi Yanagishima
Muzyka: Masamichi Amano

Film:

Szokujący i krwawy thiller, który zdobył na całym świecie rzesze wiernych fanów oraz uznanie krytyków. Do tego stopnia zachwycił Quenyina Tarantino, że zadecydował jego reżyserowi swój przebój "Kill Blli".

Japonia, czas niedalekiej przyszłości. Kryzys gospodarczy doprowadza do wzrostu przestępczości wśród młodzieży. W tej sytuacji rząd wprowadza przeznaczoną dla uczniów ustawę Battle Royale. Na jej mocy raz do roku studenci jednej klasy zostają osadzeni na bezludnie wyspie i zmuszeni do niesamowicie okrutnej gry. W ciągu trzech dni, korzystając z różnych rodzajów broni, muszą pozabijać pozostałych kolegów z klasy. Zasada jest prosta: może przeżyć tylko jedna osoba...

Obsada:
Takeshi Kitano :Kitano
Aki Maeda :Noriko Nakagawa
Tatsuya Fujiwara :Shuya Nanahara
Kou Shibasaki :Mitsuko Souma
Taro Yamamoto :Shougo Kawada
Chiaki Kuriyama :Takako Chigusa
Masanobu Ando :Kazou Kiriyama
Yukihiro Kotani :Yoshitoki Kuninobu
Takako Baba :Yoshimi Yahagi
Takashi Tsukamoto :Shinji Mimura
Shirou Gou :Ryuhei Sasagawa
Sousuke Takaoka :Hiroki Sugimura
Satomi Hanamura :Yuka Nakagawa
Shigeki Hirokawa :Shou Tsukioka
Hirohito Honda :Kazushi Niida

źródło: www.filmweb.pl

[ Dodano: 2007-03-15, 15:05 ]
Moim zdaniem film jest świetny. Oglądałam go 16 razy i nie mam zamiaru na tym poprzestać. :-)

Film warty obejrzenia.
Polecam.
(Chyba, że ktoś mdleje na widok krwi.) :-D
KeniG
Indiana Jones

Re: Battle royale (2000)

Post autor: KeniG »

9+\10 poprostu rewelacja krwawy, mocny z ciekawą fabułą i bardzo dobrą gra aktorów (no chyba że kogoś wkurza azjatycka "maniera" grania) film trzyma równy poziom a akcja odrazu nas porywa i trzyma do ostatniej chwili seansu, pozatym film porusza też ważny temat społeczny ;) to taki "Władca much" w bardziej sensacyjnej formie.
Jak możecie zdobyć ten film to bierzcie w ciemno a napewno nie będziecie żałować. (a wyszedł w Kinie Domowym swego czasu) Istnie równierz druga część tego filmu ale ponieważ reżyser zmarł w trakcie realizacji pałeczke przejoł syn i niestety nie wyszło to filmowi na dobre.

A i mam złą wiadomość Amerykanie kręcą "Rimejka" :|
Awatar użytkownika
Aquariia
Agent Smith

Post autor: Aquariia »

Świetny i przerażający. Jeden z moich ulubionych filmów Japońskich. Ciekawy scenariusz. Pokazuje, że człowiek, który jest twoim przyjacielem za chwile może stać się wrogiem. Również polecam.
iskierka
Terminator

Post autor: iskierka »

slyszalam o tym filmie same dobre rzeczy tzn. ze jest bardzo dobry, w najblizszym czasie mam zamiar go sobie pozyczyc:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Thriller | Kryminał”