Dobre, polskie filmy

Tutaj znajdują się zestawienia filmów o konkretnej tematyce, z danym motywem, podobnych do innych filmów itd.
iskierka
Terminator

Dobre, polskie filmy

Post autor: iskierka »

mam do was prosbe, mozecie mi polecic jakies dobre filmy polskie z ostatnich 3 lat, ktore warto ogladnac. Mam tylko swiadka korronego, vinci i symetrie.
dzieki z gory
Ocky
Indiana Jones

Re: Dobre, polskie filmy

Post autor: Ocky »

Pregi
Moj Nikifor
Wszyscy jestesmy Chrystusami
Jasminum
Komornik
Plac Zbawicielaprzejrzyj sobie nominacje i zwyciezcow Orlow z ostatnich lat i tam szukaj
Awatar użytkownika
Dusqmad
Administrator

Post autor: Dusqmad »

"Show" - - trochę satyry, sensacji, komedii, garść przezabawnych dialogów, jest w tym nawet trochę thrillera. Ten film Ślesickiego został dość chłodno przyjęty, ale ja oglądałem go już dziesiątki razy i za każdym bawię się przednio.
Awatar użytkownika
skiszony
Indiana Jones

Post autor: skiszony »

mi się najbardziej Vinci podobał, Pręgi i Dzień świra. ale raczej nie jestem na bieżąco z polskimi filmami :/
Solar
Indiana Jones

Post autor: Solar »

Przede wszystkim polecam "Dzień Świra" i "Komornika" (choć ten nie był już tak dobry). Dodatkowo radzę zapoznać się ze wszystkimi filmami których bohaterem jest Adam Miauczyński ("Nic śmiesznego", "Wszyscy jesteśmy Chrystusami" itd.).
Awatar użytkownika
KhAn
Tyler Durden

Post autor: KhAn »

Ja polecam bardzo Plac Zbawiciela film jest świetny, oczywiście Dzień Świra, Statystów i Komornika.
blue berry
Tyler Durden

Post autor: blue berry »

Hmm... "Popojutrze" - albo jakoś tak z Jerzym Sthurem - polecam !
Cztery kolory - Kieślowskiego - klasyka ! Na tym się uczą jak kamerą operować :P
I Dekalog jeszcze warty uwagi! Ale to takie ambitniejsze kino :D
KeniG
Indiana Jones

Post autor: KeniG »

blue berry pisze: Dekalog jeszcze warty uwagi! Ale to takie ambitniejsze kino
I nie nakręcone na przestrzeni ostatnich trzech lat ;)
Ocky pisze:lac Zbawicielaprzejrzyj sobie nominacje i zwyciezcow Orlow z ostatnich lat i tam szukaj
Ta kolejny film o tym jakim mamy syf i syberie na ulicach.... :|
iskierka
Terminator

blue berry pisze:Cztery kolory - Kieślowskiego - klasyka ! Na tym się uczą jak kamerą operować
I Dekalog jeszcze warty uwagi! Ale to takie ambitniejsze kino
te to ja ogladalam:)
KeniG
Indiana Jones

To jak dawniejsze też preferujesz to polecam "Ręce do góry" (genialna rola Kobieli!) Skolimowskiego wspaniały film i moim zdaniem gdyby nie to że został półkownikiem to bez pszeszkód stał by się dużo bardziej "kultowy" niż osławiony Człowiek z Marmuru.

I nie zapominajmy o fenomenalnym "Prawo i Pięść" ;)

Zainteresuj się też polskimi SF (i nie chodzi mi o Szulkina :P ) czy też rodzimymi horrorami lub nie licznymi przypadkami "kina nowej przygody" ;) Trzeba oglądać takie dziwne i nietypowe "perełki" polskiego kina.
iskierka
Terminator

KeniG pisze:To jak dawniejsze też preferujesz
wlasnie ze nie, wolalabym z 3 ostatnich lat, bo wczesniej to ja nabierzaco bylam z polskimi filmami, a od jakis 3 lat nie mam pojecia co lecialo w kinie.
KeniG
Indiana Jones

Hmmmm to z 2005 będzie "Trzeci", "RH+" (kiepawe ale jak na nasze warunki ;)) "Skazany na bluesa" (dla fanów wiadomo kogo), "Zakochany Aniol" (mi się podobało :P ), "Pitbul" (reżyser tak bardzo chciał zrobić "realnych" policjantów że straasznie ich przerysował ale film przedni) "Palimpsest" (to musisz oblukać)

"Zmruż Oczy" też polecam.

Polecam też "Sezon na Leszcza" niby scenariusz kieeepski ale montaż świetny i tylko dzięki niemu film się jakoś broni a "historie" bohaterów aż tak bardzo się "nie gryzą" i kolejny dowód że dobry montaż jest baaaardzo ważny :)

Narazie tyle :)

Jak lubisz straaaszny kicz i tandete to Legenda i Polisz Kicz projekt :D :D

Może jutro jeszcze coś dopisze ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Filmy na temat...”