Tom Hanks

Sławni, bogaci, przystojni utalentowani oraz Ci, którzy stworzyli najlepsze kreacje w dziejach kina.
HanksFan
Vincent Vega

Tom Hanks

Post autor: HanksFan »

Obrazek

Thomas Jeffrey Hanks (ur. 9 lipca 1956 w Concord, Kalifornia) - amerykański aktor. Jest synem Amosa Mefforda Hanksa (pochodzenia angielsko-walijskiego) i Janet Merilyn Frager (pochodzenia głównie angielskiego).

Jest drugim po Spencerze Tracy aktorem, któremu udało się zdobyć statuetkę Oscara dwa razy z rzędu. Miał bardzo nieudane dzieciństwo. Tom Hanks większość czasu spędził w rodzinach zastępczych. Jego przygoda z aktorstwem zaczęła się jeszcze w szkole średniej. Nie mogąc dostać roli w przedstawieniu szkolnym rzucił uczelnię i wyjechał do Cleveland by wziąć udział w Great Lakes Shakespeare Fesival. Udało mu się zaangażować do Riverside Theater, gdzie debiutował sztuką pt. "The Taming of the Shrew". W 1980 został zaangażowany do opowiadającego o parze cwaniaków telewizyjnego serialu komediowego "Bosom Buddies" i wtedy też zaczęła się jego przygoda z komedią. Pierwsze jego role na dużym ekranie to właśnie role komediowe: "Plusk", "Wieczór kawalerski", czy "Skarbonka". Przez wiele lat Tom Hanks był przez krytyków uznawany za komika i próby obsadzania go w innych rolach nie spotykały się z dobrym przyjęciem. Ta postawa zmieniła się dopiero w 1993 po filmie "Filadelfia", w którym Tom Hanks pokazał wszystkim, że drzemie w nim również wielki talent dramatyczny. Dowodem na to była także jego wielka kreacja w filmie pt. "Forrest Gump". Zarówno za jedną jak i drugą rolę został nagrodzony Oscarem. W 1996 Hanks zadebiutował jako reżyser i scenarzysta filmem "Szaleństwa młodości" (That Thing You Do), w którym także wystąpił. W 1999 Tom Hanks otrzymał Złoty Glob oraz czwartą nominację do nagrody Akademii za rolę kapitana Millera w filmie Stevena Spielberga "Szeregowiec Ryan".

Nie muszę chyba mówić, że Tom Hanks, to zdecydowanie mój ulubiony aktor. A stało się tak po obejrzeniu Forresta Gumpa w 1998(bodajże) roku. Aktor, kapitalny, który wiele wnosi do swoich filmów, co więcej smie stwierdzić, że wiele filmów nie miałoby takiej siły, gdyby nie on, dajmy na to Forrest Gump, całą magię tego filmu tworzy właśnie Tom Hanks, nie inaczej jest np. z Cast Away. Aktor który swoją grą, potrafi wycisnąć z widza wszystkie łzy albo do nich rozbawić. Aktor który jest bardzo prawdziwy, który najczęściej gra zwykłych ludzi, w niezwykłych sytuacjach.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez HanksFan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
BlackDog
Tyler Durden

Re: Tom Hanks

Post autor: BlackDog »

Nawet go lubię. W "Cast Away" zagrał nieźle, spodobało mi się jego spojrzenie na ten film. Również w "Zielonej mili" mnie nie zawiódł, ale to chyba zasługa całej reszty twórców tego filmu, ktory praktycznie był w każdym calu idealny. Ogólnie - jeden z aktórow, których lubię i z chęcią oglądam z nim filmy.
Awatar użytkownika
skiszony
Indiana Jones

Post autor: skiszony »

Twarz Toma Hanksa wygląda jak wyciosana z ziemniaka :D ogólnie to nie znajduję przyjemności w oglądaniu go na ekranie, jak dla mnie to nie pasował do roli w Szeregowcu, Kodzie DaVinci, Zielonej mili... sprawdził się tylko w swoim żywiole, czyli rżnięciu głupa w jako Forrest :P
HanksFan
Vincent Vega

Post autor: HanksFan »

Nie odbierałbym Forresta Gumpa jako komedii.
Awatar użytkownika
skiszony
Indiana Jones

Post autor: skiszony »

nie mówię, że to komedia, tylko że rżnie tam głupa ;)
Awatar użytkownika
Aquariia
Agent Smith

Post autor: Aquariia »

Może nie mój ulubiony aktor ale bardzo go lubię. Ma w swoim dorobku wiele świetnych ról m.in. Forest Gump, Cast Away czy Zielona Mila. Nie bardzo pasował do roli w Kodzie DaVinci. Ale ogólnie dobry aktor.
Rubenos
Darth Vader

Post autor: Rubenos »

Lubię tego aktora za role chociażby w "Szeregowcu Ryanie", "Zielonej mili", czy "Forrescie Gumpie"
skiszony pisze:jak dla mnie to nie pasował do roli w Szeregowcu,
Jak dla mnie nie można było wybrać lepszego aktora do tej roli, to samo się tyczy "Zielonej mili", do sylwetki psychologicznej tych bohaterów pasuje on jak najbardziej :)
Poza tym cenię go baardzo również za pomoc przy tworzeniu "Kompanii Braci"- znakomity serial :D
Awatar użytkownika
Dusqmad
Administrator

Post autor: Dusqmad »

Ja tam Hanksa za bardzo nie lubię. Nie zarzucę raczej nic jego grze aktorskiej, ale zawsze gra podobne postaci i po kilku filmach ma się już dość jego twarzy, robi się po prostu nudny. Mógłby jakoś odciąć się od dotychczasowych ról i zagrać porządnie kilka czarnych charakterów. Może wtedy miałbym okazję zmienić swoją opinię.
Rubenos
Darth Vader

Post autor: Rubenos »

A wyobrażasz go sobie jako czarnego charaktera z tą jego twarzą? :lol: Ja co najwyżej jako psychola podpiepszającego zabawki dzieciom z piaskownicy ;-)
Awatar użytkownika
Scourge33
Indiana Jones

Post autor: Scourge33 »

Powiem szczerze że bardzo nie lubie kreacji komediowych tego aktora. Dopiero w rolach dramatycznych udało mu sie rozwinąć skrzydła: jest bardzo przekonujący w rolach postaci toczących wewnętrzny spór, szarganych problemami natury psychologicznej; jako przykład podam "Filadelfie", "Zieloną Mile", "Szeregowca Ryana", "Cast Away" (nie wyobrażam sobie nikogo innego w skórze Andrew Becketta, Paula Edgecombe'a, kpt. Millera....). Troszeczke mniej cenie go za "Kod da Vinci". Nie można zapomnieć o "Forrest Gumpie", choć tutaj trudnych partii do zagrania nie miał, bo to losy głównej postaci stanowią o wielkości tego tytułu....
Pomimo małych potknięc (patrz role komediowe) i tak u mnie w pierwszej trójce aktorów....

P.S. Głupio sie przyznać, ale do tej pory nie obejrzałem "Kompanii Braci".... :-P
Awatar użytkownika
Issa
Tyler Durden

Post autor: Issa »

Hmm... jak się dowiedziałam, że ma zagrać w Kodzie da Vinci, to byłam bardzo zawiedziona. Nie mogłam sobie wyobrazić go w tej roli. Jak dla mnie to taka pierdoła z niego.
Obejrzałam z nim kilka filmów, ale chyba w żadnej roli nie wywarł na mnie wrażenia. Ot tak, był sobie. Grane przez niego postacie są do siebie bardzo podobne i mam wrażenie, że wszędzie jest jednakowy. No może w Cast Away wypadł inaczej i lepiej.
Ogólnie to może i jest w pewnym stopniu dobry, ale nie przemawia do mnie.
iskierka
Terminator

Post autor: iskierka »

lubie tego aktora zwlaszcza za gre w "zielonej mili" i "szeregowcu Ryana", swietnie tam zagral, niestety kompletnie nie pasowal do kodu da vinci, zreszta ogolnie film byl kiepski.
Mela0607
Agent Smith

Post autor: Mela0607 »

z nim widziałam sporo filmów... przyznaję jest naprawdę dobrym aktorem, ale jednak nie jestem jego fanką ;-) Nieźle potrafi zabajerować na ekranie... chociaż on jest stworzony do dramatów m.in. Szeregowiec Ryan, Kod DaVinci, Zielona Mila, Cast Away, ale nigdy więcej w komedii typu "Terminal" tam był straszny, jedynie oglądałam film ze względu na Zeta-Jones :P
Solar
Indiana Jones

Post autor: Solar »

Powiem tak: "Forrest Gump" to mój ulubiony film, więc siłą woli muszę lubić Hanksa. :D A tak poważnie: uważam, że miał sporo świetnych ról ("Zielona mila", "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz" no i oczywiście "Forrest Gump"!), ale nie mogę powiedzieć, żebym jakoś specjalnie za nim przepadam. Ot, ze wstrętem nie patrzę na ekran kiedy Hanks się pojawia, ale też radośniejszy się na jego widok nie robię :)
blue berry
Tyler Durden

Post autor: blue berry »

Jak dla mnie Tom Hanks to jeden z najlepszych aktorów obecnych czasów :) Bardzo go lubię! Rola w "Filadelfi" powaliła mnie na kolana ! Był tak przekonujący, realny... Do tego świetne kreacje w "Cast Away", "Forrest Gump", "Zielona Mila". Wiele się takiemu aktorowi nie zarzuci :D
Awatar użytkownika
Guskas
Terminator

Post autor: Guskas »

Jest świetny! Film z jego udziałem jest filmem udanym :). Strasznie podobał mi się w Zilonej Mili, genialnie grał. Jest jeszcze peło takich filmów, ale nie ma co wymianiać :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktorzy”