Harry Angel

Rubenos
Darth Vader

Harry Angel

Post autor: Rubenos »

Obrazek

reżyseria Alan Parker
scenariusz Alan Parker
zdjęcia Michael Seresin
muzyka Trevor Jones

gatunek:horror, kryminał
obsada:
Robert De Niro
Mickey Rourke
i inni

Fabuła:
Harry Angel to detektyw, którego życie nagle zamienia się w koszmar. Giną młode kobiety zamordowane w bardzo brutalny sposób, Harry spotyka niezwykłego, tajemniczego Louis'a Cyphre'a, którego imię i nazwisko są nie bez znaczenia. Harry zagłębia się w mroczny świat przypominający koszmar senny bardziej niz rzeczywistość.(filmweb.pl)

Film polecił mi brat mówiąc, że jest to jeden z najbardziej przerażających horrorów jakie oglądał. Prawie przez niemal całość filmu odczuwa się co najwyżej dreszczyk strachu. Ogląda się nieźle, ale nie jest to wtedy jakieś super kino. Taki typowy kryminał. Jednakże zakończenie może naprawdę mocno zaciekawić, gdy ostatnie karty zostają odkryte, widz ogląda wszystko z wręcz zapartym tchem i strach autentycznie pojawia się. Na wyróżnienie zasługuje tutaj gra aktorska. Rourke odgrywając swą nietuzinkową postać stworzył nad wyraz ciekawą kreację, to samo się tyczy DeNiro, choć swej roli nie miał zbyt wiele, zagrał ją nad wyraz sugestywnie. 8/10.
KeniG
Indiana Jones

Re: Harry Angel

Post autor: KeniG »

Jeden z lepszych filmów "grozy" i jednocześnie jeden z tych filmów których najwiekszą zaletą jest "zagadka", poza tym w filmie mamy naprawdę świetny klimat nie jest to "straszak" na którym będziemy w fotelu skakać ale klimat momętami nieco "schizowy" wylewa się z ekranu. Film broni się jeszcze kreacjami aktorskimi i klimatem Nowego Orleanu, z tego co pamiętam to od strony "operatorskiej" też było dobrze. No i zakończenie że tak napisze "ostro kopie d*pe" chociaż przed samym końcem można rozwiązanie zagadki troszke przewidzieć ;) Poza tym De Niro jedzący jajko robi "ciekawe" wrażenie ;) Mocne 8\10 nawet wacham się czy nie 9\10 ale bym musiał jeszcze raz film obejrzeć gdyż ostatnio widziałem go kilka lat temu. Szczerze polecam ten film.
Ostatnio zmieniony 2007-03-14, 01:31 przez KeniG, łącznie zmieniany 1 raz.
Rubenos
Darth Vader

KeniG pisze:oza tym De Niro jedzący jajko robi "ciekawe" wrażenie ;)
O tak, i jeszcze te jego słowa. :) Charakteryzatorzy się kapitalnie spisali.
Dla mnie na pierwszym miejscu w tym filmie zdecydowanie jest Harry. Kapitalnie zarysowana postać, która z wejścia przyciąga widza i jego koniec...
KeniG
Indiana Jones

Rubenos pisze:Dla mnie na pierwszym miejscu w tym filmie zdecydowanie jest Harry. Kapitalnie zarysowana postać
Nwet nie wiem czy nie najlepsza rola jaka miał okazje odegrać Rourke.
Rubenos pisze:O tak, i jeszcze te jego słowa. Charakteryzatorzy się kapitalnie spisali.
Ogólnie cała postać SPOJLER "diabła" SPOJLER jest dobrze przedstawiona i charakteryzacja rzeczywiście świetna. Choć ze względu ze ten film naprawde dawno widziałem nie moge rozpisać się dłuzej i wyminic szczegółowo wszystkie ciekawe sceny :) ale jajko zapmiętałem ;)

Poza tym jeśli chodzi o tekie "diabelskie" klimaty to film ma w sobie sporo świeżego podejścia. Kurde naprwdę nad 9\10 się zastanowiam :D
Rubenos
Darth Vader

KeniG pisze:Choć ze względu ze ten film naprawde dawno widziałem nie moge rozpisać się dłuzej i wyminic szczegółowo wszystkie ciekawe sceny :) ale jajko zapmiętałem ;)
TAKIE sceny zapadają w pamięć. :) Ja np. doskonale zapamiętałem scenę z "Adwokata diabła" gdy lucyfer wsadza palec do chrzecielnicy napełnionej wodą święconą tak "dla kaprysu". Ech ten wyraz twarzy u Pacina. Powtórzę się: takie rzeczy zapadają w pamięć. :)

U mnie raczej na pewno nie dostanie wyżej niż 8/10, prawdę mówiąc gdyby nie zakończenie, dostałby maksymalnie 7/10. Mimo paru kapitalnych scen, widziałem o wiele lepsze filmy.
KeniG
Indiana Jones

Rubenos pisze:takie rzeczy zapadają w pamięć
Uwierz mi ja ten film widziałem naprawdę WIELE lat temu :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Horror”