Czarny Charakter MATURA

Szukasz filmów o konkretnej tematyce? Masz jakieś pytania odnośnie filmu i zagadnień z nim związanych?
Piniar
Forrest Gump

Czarny Charakter MATURA

Post autor: Piniar »

Mam temat na mature ustna z polskiego dotyczacy przedstawienia negatywnej postaci w filmach i literaturze.. Piszac tutaj chodzi mi oczywiscie o filmy... Prosilbym o tytuly filmow w ktorych wedlug was czarny charakter zostal jakos schematycznie przedstawiony.. :mrgreen:
Mam nadzieje ze moj temat nie odbiega od tematyki forum... Ogolnie pomagajac mi mozecie sami sprawdzic co wiecie na ten temat :-D heh...
Prosze jednak o jakies znane tytuly, a najlepiej adaptacje filmowe ksiazek..
z gory dzieki:)
Ocky
Indiana Jones

Re: Czarny Charakter MATURA

Post autor: Ocky »

Mechaniczna pomarancza Kubricka na podstawie ksiazki Anthony'ego Burgessa- zlo bezwzlegne, agresywne a przy tym nie pozbawione pewnej artystycznej wrazliwosci, moze Lecter z Milczeniem owiec...
to jest bardzo szeroki temat, jak chcesz,zeby ta praca jakos wygladala, musisz ja troche zawezic i zwiekszyc kryteria,ktore cie interesuja.
Omen? Dziecko, symbol istoty troche posrodku,miedzy swiatem ludzkim a metafizycznym,takie medium,pokazane tu jako mlody Szatan? Ale to ksiazki nie bylo...
Dziecko Rosemary?
Albo klasyka: Dracula
Carrie
fajnym pomyslem jest zalozenie sobie zadania wytlumaczenia mechanizmow dzialania owych charakterow czarnych i to moze fajnie wyjsc
Awatar użytkownika
Kirk
Indiana Jones

Post autor: Kirk »

Do tego co powiedziała Ocky można dołożyć Kurtza z Jądra Ciemności/Czasu Apokalipsy. Tyle, że schematyczna to ta postać nie jest:)
Ocky
Indiana Jones

to chyba o to chodzi,zeby nie bylo zbyt szablonowo
Awatar użytkownika
Kirk
Indiana Jones

Post autor: Kirk »

Piniar pisze:Prosilbym o tytuly filmow w ktorych wedlug was czarny charakter zostal jakos schematycznie przedstawiony..
Właśnie chyba ma być schematycznie:P Chyba że Piniar się pomylił :)
Ciekavy
Vincent Vega

Post autor: Ciekavy »

Może warto skorzystać z czarnych bohaterów, którzy istnieli rzeczywiście, porównać wizerunek filmowy z rzeczywistym? Ot, choćby Amon Göth z "Listy Schindlera".
Ocky
Indiana Jones

Ciekavy, ale to by byla praca historycznoporownawcza a nie literaturoznawcza
KeniG
Indiana Jones

Post autor: KeniG »

Ocky pisze:Ciekavy, ale to by byla praca historycznoporownawcza a nie literaturoznawcza
Wystarczy zaprezentować taką postać która istniała w rzeczywistości i jednoczeście pojawią się w literaturze a o takie nie jest trudno.

A Jądro Ciemności równierz polecam bo się świetnie nadaje i postać Kurtza można nawet szablonowo pojechać po prostu wystarczy uczepić się jedengo motywu ;) Dajmy na to brak wiary w boga czyli wyznawanie jedynie "ludzkich praw" czyli w momencie kiedy samemu się to prawo stanowi nie ma się żadnych zachamowań :) i już jest szablonowo :D ;) A i jeszcze jedno jest równierz ekranizacja Jądra Ciemności niektóre rzeczy zostały tam zmienione ale ogólnie film jest całkiem dobry mimo że nie rewelacyjny no można też Czas Apokalipsy wziąć :)

A jak ma być bardzo schematycznie to polecam filmy i książki a agencie 007 ;)
ODPOWIEDZ