James Sawyer Ford (Josh Holloway)

John Locke, Jack Shephard, James "Sawyer" Ford, Hugo "Hurley" Reyes, Kate Austin, Sayid Jarrah, Charlie Pace i inni, czyli dyskusje o bohaterach serialu.
niunia
Indiana Jones

James Sawyer Ford (Josh Holloway)

Post autor: niunia »

James "Sawyer" Ford – jeden z bohaterów serialu "Zagubieni". Gra go Josh Holloway.
urodził się w 1969 roku w Jasper w Alabamie.

36 letni, atletycznie zbudowany mężczyzna najbardziej znienawidzony przez społeczność.
Od początku wybrał konfrontacyjną postawę antagonizując się z większością rozbitków.
Był pierwszym, który rozpoczął regularne przeszukiwanie ocalałych bagaży zawłaszczając wiele cennych przedmiotów i środków.
O swoje "skarby" gotowy był walczyć na śmierć i życie.
Sawyer jest sierotą od lat chłopięcych.
Jego rodzice zostali ofiarami oszustwa finansowego przeprowadzonego przez kochanka matki. W wyniku utraty majątku ojciec jego przeżył załamanie nerwowe, zabił matkę po czym popełnił samobójstwo.
Od tego momentu Sawyer zaprzysiągł sobie zemstę na sprawcy nieszczęścia. Życie swoje poświęcił na ściganie oszusta.
Żyjąc w biegu sam stał się przestępcą, upodabniając się do tego, którego ścigał. Mimo maski twardego człowieka drzemią w jego wnętrzu resztki człowieczeństwa, które z wolna zaczynają wydobywać się na powierzchnię.

Osobiście,również go bardzo lubię; szczególnie za te jego śmieszne teksty.
"Tak i zrobił złotą kupę. (odpowiedź na pytanie Hurley'a czy przelatujący ptak wypowiedział jego imię, 2x23) "

"Tak to mój ulubiony liść. Jak mógłbym zapomnieć to miejsce. ( odpowiedź Sawyera na pytanie Locka, czy rozpoznaje okolicę) "

Obrazek
Obrazek
Morgoth
Nosferatu

Re: James Sawyer Ford (Josh Holloway)

Post autor: Morgoth »

chyba moja ulubiona postac a przynajmniej jedna z najulubieńszych^^ oczywiscie najlepsze są w nim te jego teksty i mimika twarzy ^^
Adamox11
Agent Smith

Post autor: Adamox11 »

taaa Sawyer rzadzi ... i chyba zgodze sie ze wszystkim ...
mimika twarzy,teksty ale dodal bym jeszcze te jego relacje z kobietami xD
Nie radzi sobie chlopak :P
Rafaqio
Indiana Jones

Post autor: Rafaqio »

Czy ja wiem... Zależy jeszcze w jakich okolicznościach występuje. Uważam, iż właśnie ta postać jak i Hugo nadają serialowi humorystycznej tematyki. Jego teksty są powalające z, których jeden pozostał mi w pamięci " J: Jak chcesz to mogę Cię przebadać ; S: Przepraszam doktorku, ale wygasło mi ubezpieczenie" :D Widać, że coś czuje jednak ona nie zasługuje ani na Jacka ani na Sawyera, gdyż kocha Jacka, a jak tylko widzi go z Juliet to idzie się tego i tamtego z Sawyerem :/ Takim oto sposobem krzywdzi z deka Froda.
Podsumowując postać nie jest taka zła jak najbardziej na plus.
Menvalor
Tyler Durden

Post autor: Menvalor »

Sawyer ,moj de besciak :mrgreen: Jak dla mnie zdecydowanie najlepsza,najciekawsza postac raz z niego kawal skurczysyna a innym razem prawdziwy przyjaciel (scena gdzie poszedl pomoc Jackowi dotrzec do choppera).Nie mozna do konca go rozgrysc co mnie sie bardzo podoba.Sawyer roX :mrgreen:
sawyer_l
Forrest Gump

Post autor: sawyer_l »

uwielbiam sawyera i jego poczucie humoru. to najlepsza postać z całego serialu. kojarzycie może tą scenę jak nazwał Jacka i Ane Lucia'e? "ana lulu and mr. Jaccasss" :mrgreen:
Awatar użytkownika
B...
Indiana Jones

Post autor: B... »

Bardzo złozona postac, swietnie zagrana. Poki co niewiele mogę na jego temat powiedziec, ale pierwszą rzeczą, która zwróciła moją uwagę są własnie jego teksty: uszczypliwe, często ze złosliwa ironią, co moze niektórych widzów do niego zniechęcać, ale dla mnie jest jego wielką zaletą. Taka postać bardzo urozmaica serial :mrgreen:
Raya
Forrest Gump

Post autor: Raya »

Zajmuje drugie miejsce tuż po Juliet. Uwielbiam jego teksty, charakter(zwłaszcza to, że nie jest święty). Bardzo go lubię i ciężko mi wyobrazić sobie serial bez niego :D
Morgoth
Nosferatu

żadna inna postać tak bardzo się nie zmieniała jak Sawyer. Jego niesamowite kontakty z innymi ludźmi mogą zniechęcić (jak to zauważyła B...^^), ale większość widzów odbiera zachowania z uśmiechem na twarzy. Pierwszy sezon - jego zachowanie jest odrażające, zachowuje się jakby nie mógł być nie znienawidzony. Jego pełne ironii wypowiedzi całkowicie uratowały tą postać. Gdyby nie one, to już do końca serialu by był postacią negatywną - taki urok "pierwszego wrażenia". Okropna była akcja z inhalatorami dla Shannon. Jednakże nie można nie zauważyć jego poprawy. Najbardziej zauważyło się ją w odcinku gdy Hugo powiedział mu że rozbitkowie chcą go wygnać. Wtedy praktycznie się do tego zmuszał, ale później własne życie poświęcał dla innych (Claire-4x09, Jack-wycieczka do helikoptera).
Nadare
Nosferatu

Post autor: Nadare »

hmm... no cóż to skomplikowany typ :) impulsywny, mściwy, zdolny do poświęceń (przypomniała mi się scena, w której Sayid go torturował żeby oddał leki dla Shannon. Sawyer powiedział Kate, że jeśli go pocałuje to je odda i tak też zrobiła Kate a potem Sawyer stwierdził, że ich nie ma i nigdy nie miał :D czyli jakby znosił tortury tylko po to żeby móc pocałować Kate :D
Sawyer jest trochę niczym bohater romantyczny, rozdarty między dobrem a złem :)
granat
Mad Max

Post autor: granat »

Na pewno jego "zabójcze" spojrzenie zapamiętało się wszystkim. Na wyspie bardzo się zmienił, z okrutnego oszusta na nawet dobrego człowieka który poświeci się dla innych(wspomniał już o tym Morgoth). Dla mnie jest jednym z najfajniejszych bohaterów w serialu.
Awatar użytkownika
lost003
Tyler Durden

Post autor: lost003 »

noo ten to mi zatkwil w pamieci ma fajne teksty i poczucie humorku czasami to z niego taki maly manipulator
Morgoth
Nosferatu

Przejawy manipulacji u tej postaci... dało się zaobserwować :D Najlepszy tego obraz daje sytuacja, gdy wykorzystał Charliego do zdobycia broni. Co prawda... do Bena mu daleko, ale wiadomo... Ben to Ben :D
Już od początku piątego sezonu... jest dobrze. Nie żeby chodziło mi o to że chodzi z nagim torsem :D Scenarzyści nie wykluczyli z tej postaci tego... wewnętrznego zła... czy takiego obojętnego podejścia do ludzi... Akcja gdy zmuszał Daniela do mówienia... :)
Zastanawiam się teraz... co się stało z tą postacią, w końcu nie był takim... człowiekiem po za Wyspą... nie był pozbawiony uczuć... Akcja z 1x08 (Confidance Man) kiedy to na widok małego dziecka zaprzestał swoich ... "działań"... sumienie miało coś do powiedzenia... nie chciał dopuścić do powtórzenia sytuacji ze swojego dzieciństwa... A na Wyspie... oprócz Kate^^ oczywiście. :D Ale wraz z biegiem czasu stał się postacią... bardzo "społeczną" :D
Awatar użytkownika
Cate13
Nosferatu

Post autor: Cate13 »

fajnie to określiłeś "społeczną" :-D ale to fakt, Sawyer bardzo zmienił się na wyspie, nauczył się...hmmm jakby to powiedzieć...współpracować z ludźmi- szczególnie w 3x15 :-D nie będzie chyba niespodzianką jak powiem, że jest moją ulubioną męską postacią :-P oczywiście poza wyglądem podoba mi się jego charakter, to że okazuje swoje uczucia i przywiązanie do innych osób nie poprzez słowa tylko czyny - nieco patetycznie to zabrzmiało ;-) - ale widać jego przemianę z sezonu na sezon, oczywiście nie jakąś drastyczną bo wtedy nie byłby sobą :-D ale widać to bardzo w 4sezonie jak pobiegł po Claire czy jak groził Benowi, że go zabije jak coś się stanie Hugo :-D no i oczywiście uwielbiam jego poczucie humoru :-D właśnie on, Hugo i Charlie wprowadzają (a w wypadku tego ostatniego wprowadzali :-D) w serial najwięcej humorystycznych sytuacji :-)
Ostatnio zmieniony 2009-01-27, 23:48 przez Cate13, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
B...
Indiana Jones

Cate13 pisze:właśnie on, Hugo i Charlie wprowadzają (a w wypadku tego ostatniego wprowadzali :-D ) w serial najwięcej humorystycznych sytuacji :-)
zgadzam się ;]
jakie są wasze ulubione sceny/zdarzenia/odcinki, gdzie moglismy podziwiać tę bardziej humorystyczną wersje postaci Sawyer'a? Bo jak dla mnie nie do przebicia jest jednak wątek z dzikiem. Lubię wracać do tego odcinka, bo za każdym razem zieje z niego, jakbym widziała to po raz pierwszy :lol:
Choc przeciez poznaliśmy w związku z nim wiele niezbyt wesołych faktów z zycia tego bohatera. Mimo wszystko jednak ta złość, ta mimika twarzy, kiedy biegał za tym zwierzęciem mnie totalnie rozwala xD
Awatar użytkownika
Cate13
Nosferatu

zgadzam się scena z dzikiem jest bezcenna :-D podoba mi się jeszcze ta jego rozmowa z Sayidem na ten temat :-D ciężko wymienić jakieś ulubione bo było ich wiele ale zapadła mi jeszcze w pamięć scena jak Sawyer uczy Jina angielskiego siedząc przy samochodzie/busie Dharmy i popijając piwo :-D albo jak próbowali go uruchomić ;-)
fuqasi
Vincent Vega

Post autor: fuqasi »

mnie najbardziej rozbrajają te jego teksty. i okularki ma niezłe, tak ponętnie w nich wygląda :)) a scena w której mnie na maxa urzekł - kiedy już odlatywali i helikopter osiadał - bez wahania wyskoczył. popłakałam się!
Awatar użytkownika
Cate13
Nosferatu

tez mnie tym trochę zaskoczył ale po tym co zrobił widać jego poświecenie dla bliskich mu osób - szczególnie dla jednej :-D i jak bardzo się zmienił od 1sezonu :-) uwielbiam go :-P
Morgoth
Nosferatu

W piątym sezonie widzimy już całkiem innego człowieka.
"Na tej łodzi zginęli wszyscy, na których mi zależało"
"-Dlaczego wyskoczyłeś? - Chciałem żeby ona... oni dolecieli cali do statku"
Człowiek gotowy do takich poświęceń... wie że za chwilę ktoś wyrzuci Hurleya, więc susa do wody... To była bohaterska akcja. Szkoda mi go było gdy dopłynął do plaży, pyta się Juliet co świętuje (piła rum), ona wskazuje na dym unoszący się na statkiem... bidula...^^
Później banalna akcja odbicia Daniela... ciut niepotrzebna, ale...^^ Widmore... o włos i by się pozbył ich największego utrapienia... :D Zastanawiam się czy John by do niego strzelił, gdyby wiedział z kim ma do czynienia...
Awatar użytkownika
B...
Indiana Jones

szkoda, ze jego postać nie jest juz w takim stopniu eksponowana jak to było w 1 i 2 sezonie jeszcze. Potem zdominował go wątek miłosny z jego udziałem, a teraz to już chyba każdy inny :lol: Przynajmniej takie odniosłam wrazenie po tych 3 odcinkach 5 sezonu. :-|
Morgoth pisze:"Na tej łodzi zginęli wszyscy, na których mi zależało"
bidulek :-(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Postacie”