Witojcie!
Jak w temacie, szukam konkretnych tytulow. Z tym,ze nie chodzi mi o filmy,w ktorym pojawia ie sen jako taki,bo takich bedzie od cholery. Bardziej zalezy mi na filmach, w ktorych ten sen gra role kluczowa, napedza akcje, czy jakby powiedzial wyksztalciuch: jest cecha konstytutywna dla danego filmu
Sama wymodze
1. Waking Life
2. Sny Kurosawy
3. Vanilla Sky (i ten hiszpanski bodaj pierwowzor tez z P.Cruz)
4. Miasteczko Twin Peaks- Ogniu, krocz za mna
Motyw snu w filmie
Re: Motyw snu w filmie
Hmm moze Jeśli tylko(if only) Swietny film jeden z moich ulubionych, jesli zdradze jaka role gra tam sen zdradze caly film a nie jest to dobry pomysl jezeli chcialabys go obejrzec. Jezeli jednak chcesz sie dowiedziec to daj znac.
Motywów snu najlepiej poszukać w surrealistycznych konwencjach, a sporo jej w filmach Lyncha. Ale czytając Twoje posty wydaje się, że twórczość tego znakomitego reżysera znasz już dobrze 
Kirk, no Lynch na pewno, zreszta to milosc mego zycia przynajmniej tego filmowego. Pies Andaluzyjski duetu Salvador Dali&Luis Bunuel
hm, musze scagnac to if only...
hm, musze scagnac to if only...
-
blue berry
- Tyler Durden
Dodałabym "Zakochany bez pamięci". Sen tam występuje i odgrywa dosyć ważną rolę 
Ocky, możesz też spróbować z Godziną Wilka Ingmara Bergmana. Mocno surrealistyczny klimat, a do tego inny od prezentowanego przez Davida Lyncha.
Kirk, wlasnie o takie rzeczy mi chodzi,cos raczej niezbyt glosnego w glownym nurcie a wartosciowego. Chyba zostane Twoja fanka