Co oznaczają liczby 4 8 15 16 23 42 ?

Ogólne rozmowy na temat serialu.
patus1905
Indiana Jones

Co oznaczają liczby 4 8 15 16 23 42 ?

Post autor: patus1905 »

Obrazek

48-Tylu było rozbitków
42-Liczba rzędów w samolocie
23b- Miejsce Jacka w samolocie
42f- Miejsce Anny Luci
815- Numer skrzynki, którą okradła Kate

Liczby te pojawiają się w serialu dość często...

Hurley zagrał nimi na loterii i wygrał ogromne pieniądze...
Te liczby usłyszała Danielle Rosseau ze swoja załogą na statku...
Liczby te powtarzał chory psychicznie przyjaciel Hurlye`a...
Liczby te znajdują się na włazie...
Te liczby, jako numery na koszulkach ma drużyna koszykarek na lotnisku...

Znacie jeszcze jakieś "zastosowanie" tych liczb w serialu?
Ostatnio zmieniony 2009-10-02, 19:41 przez patus1905, łącznie zmieniany 1 raz.
niunia
Indiana Jones

Re: Co oznaczają liczby 4 8 15 16 23 42 ?

Post autor: niunia »

4+8+15+16+23+42=108
Awatar użytkownika
Piotrek1230
Indiana Jones

Post autor: Piotrek1230 »

konto w banku xD
patus1905
Indiana Jones

niunia pisze:4+8+15+16+23+42=108
a co to jest 108 ?? (sorry ale jakoś mi się nie kojarzy)
niunia
Indiana Jones

musieli Patuś co tyle minut wciskać ten kod..
patus1905
Indiana Jones

aaa no tak .. moja skleroza :-D
niunia
Indiana Jones

Zauważyłam, że kaza liczba jest powiazana z jakimś bohaterem.. ^^
patus1905
Indiana Jones

no pewnie teraz kombinuja jak tu powiązac z tym każdego.. ja to nie moge wytrymac ... ciekawe co te liby tak na prawde oznaczja ??
niunia
Indiana Jones

[żeby nie było powtórek :P: edit. ]

- Claire była w ósmym miesiącu ciąży gdy rozbił się samolot,
- Było 48 rozbitków, 4 i 8 to dwie pierwsze cyfry,
- Lot, którym lecieli rozbitkowie miał numer 815, czyli 8 i 15.
Ostatnio zmieniony 2007-12-28, 14:02 przez niunia, łącznie zmieniany 1 raz.
Morgoth
Nosferatu

Post autor: Morgoth »

patus1905 pisze:ciekawe co te liby tak na prawde oznaczja ??
mysle ze to bedzie rozwiazane w 4 sezonie... :P
Awatar użytkownika
MarQuess_Axel93
Indiana Jones

Post autor: MarQuess_Axel93 »

Kod do jakiegoś sejfu na wyspie którego jeszcze nieznaleźli :mrgreen:
Morgoth
Nosferatu

ciekawe... (dla tych co ogladali trailer) na filmie instruktazowym labedzia mowili o 6 stacjach a na wikipedi i lostpedii jest ich wiecej: Arrow, Staff, Pearl, Flame, Hydra, Swan i jakas Orchidea... podobno byla w trailerze :P (ja nie ogladalem!! glupi nie jestem ;P) mysle ze ta stacja tez bedzie cos miala do tych Hurleyowych cyferek :D
Awatar użytkownika
MarQuess_Axel93
Indiana Jones

Jedna z największych zagadek serialu, choć w dużej mierze już rozwikłana. Słynne „liczby Hurleya”, czyli 4, 8, 15, 16, 23 oraz 42 to wynik tzw. działania Valenzettiego. Działanie owe miało być ogromnie skomplikowanym rachunkiem prawdopodobieństwa, określającym (z dużą dokładnością) czas pozostały do końca ludzkości. Liczby te są też składowymi natury, która prowadzi do wspomnianej zagłady. Zmiana jednej z tych składowych mogłaby doprowadzić do uratowania ludzkości. I właśnie tym miał się głównie zajmować projekt Dharma, który - jakkolwiek dziwnie by to nie brzmiało - poprzez manipulację środowiskiem (ograniczonym do jednej wyspy) miał doprowadzić do zmiany którejś z tych wartości. Co 108 minut (suma liczb) trzeba je też wpisywać do komputera w łabędziu, by resetować licznik. Same numery pojawiały się i nadal pojawiają w różnych miejscach - czy to na fotelach lotniczych maszyny linii Airlines lotu 815 (liczby 8 i 15), czy choćby na dachach samochodów należących do posterunku policji w Sydney, czy w końcu przy oznaczeniu skrzynek pocztowych oraz datach i godzinach poszczególnych wydarzeń. Nie wiadomo czy umieszczanie liczb wszędzie gdzie tylko się da jest celowym zabiegiem twórców, czy też po prostu daje o sobie znać przewrażliwienie fanów serialu, którzy z ogromnym zamiłowaniem przeglądają każdy kolejny odcinek „Lost” klatka po klatce i odnajdują albo same liczby, albo działania na nich. Tak na dobrą sprawę nawiązania do słynnego już w niektórych kręgach ciągu liczb można znaleźć praktycznie w każdym epizodzie „Zagubionych” (na przykład wypadek Boone’a, który miał miejsce w 19 odcinku, a 42 – 23 to 19). Mimo wszystko liczby Hurleya towarzyszą bohaterom na każdym kroku, czy to w retrospekcjach, czy to na wyspie.
powerr
Tyler Durden

Post autor: powerr »

Na podstawie faktów serialowych można wywnioskować, że liczby przynoszą niebywałe szczęście oraz ochraniają, dając wręcz nietykalność tym, którzy je użyli, jednocześnie sprowadzając nieszczęścia na ich otoczenie:

- Sam Toomey po wygranej na jarmarku uległ wypadkowi, w którym jego żona straciła nogę. On sam wyszedł jedynie z powierzchownymi obrażeniami. Po tym nastąpiła powódź i pożar, w których zginęło wielu ludzi. Z tego powodu sam wyprowadzi się na pustkowie, co jednak niewiele zmieniło. Dopiero samobójcza śmierć Sama zakończyła pasmo nieszczęść.

- Leonard Simms użył liczb w jakimś celu co spowodowało jakieś bliżej nieokreślone wydarzenia, a jego samego wpędziło w chorobę psychiczną.

- Hurley po użyciu liczb i rekordowej wygranej spowodował szereg nieszczęśliwych wydarzeń:
• Dziadek Hurleya zmarł na atak serca
• Matka Hurleya dotkliwie skręciłam nogę w kostce
• Spłonął jego nowo kupiony dom
• W czasie pogrzebu wujka piorun zabił zaprzyjaźnionego księdza
• Brata Hurleigo porzuciła żona
• Spłonęła posiadana przez Hurleya fabryka butów w Kanadzie. W pożarze zginęło pracowników
• W czasie wizyty Hurleya w biurze doradcy finansowego z dachu spadł nieznany człowiek
• Meteoryt zniszczył dawne miejsce pracy Hurleya w czasie nagrywania reportażu o nim. Zginęła ekipa telewizyjna.

Źródło: lostpedia.com
Szarley
Mad Max

Post autor: Szarley »

No cóż, te liczby są genialne - z mojego punktu widzenia. Chyba najbardziej mistycznie wierzył w nie Hugo - dla niego były liczbami nieszcześliwymi, i w sumie się z nim zgodzę, bo suma ich wynosi 108. Czy ktoś z was zna się na numerologii albo odrobinę na alchemii?...
W numerologii jest tak, że istnieje system dziesiętny - 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 . Na tym koniec. Inne liczby, np. 15 sprowadza się do jednej - 1 + 5 = 6. Kazdej liczbie przypisuje się mistyczne znaczenie. 0 to nicość. 1 to początek (lub narodziny), 4, 5 to pełnia czegoś, apogeum, zenit, 8 to zapowiedź końca, coś co się chyli ku upadkowi, w sataniźmie 8 oznacza trwałość, wieczność, nieskończoność (jak w matematyce, odwrócona w poziomie 8) nareszcie liczba 9 jest najbardziej... z punktu widzenia symbolizmu, najmroczniejszą liczbą, bo oznacza koniec. Jest ostatnia w systemie dziesiętnym o jakiejś wartości. Kończy ten system, więc może oznaczać zniszczenie, śmierć, zaprzepaszczenie, ale też - zapowiada koniec czegoś i początek nowego porzadku - bo po liczbie 9 jest 10. A 1+0= 1. Czyli nowy system.
Więc jeśli dodamy te wszystkie liczby, 4, 8, 15 itd, to wyjdzie 108. 1 + 8 = 9.
Ze względu na to co miało się stać (nie wpisując liczb - a więc koniec świata) i na to co miało się nie stać (wpisujac liczby - a więc zresetowanie licznika do 108 minut ponownie), to liczba 9 jest tu nader wymowna.
Ale to tylko z punktu widzenia numerologii i symboliki.
Awatar użytkownika
MarQuess_Axel93
Indiana Jones

Niemam pojęcia co one oznaczają .Każdy ma swoją wersje na ten temat. Ja raz obstawiłem te liczby w lotka i wygrałem 16,00 zł :-P
Szarley
Mad Max

Mateusz_axel93, 16 złotych? Tyle co jedna z tych magicznych liczb :D
Morgoth
Nosferatu

Szarley jeżeli ty to napisałeś z głowy to chylę czoła :):
Szarley
Mad Max

Z głowy, z głowy. Luknij se na moje zainteresowania, będziesz wiedział wszystko :D
Nadare
Nosferatu

Post autor: Nadare »

a ciekawi mnie czemu w 4 odcinku 4 serii Miles żądą od Henry'ego 3,2 mln dolarów? Czemu akurat taka kwota a nie np równe 3 mln albo 3,5 :P
mikobro
Tyler Durden

Post autor: mikobro »

Według mnie to jakis kod jakim sie oni porozumiewali aby kate nic nie zrozumiała..
W każdym razie takie jest moje zdanie :)
Meppo
Jack Sparrow

Post autor: Meppo »

Mateusz_axel93, proszę byś w przyszłości podawał źródło tekstu, który wklejasz na forum. Tekst z twojego drugiego posta w tym temacie pochodzi ze strony http://lost.gwrota.com/, i jest mojego autorstwa. Oczywiście nie mam ci tego za złe, na przyszłość jednak staraj się podawać źródło, tak jak to zwykł(a?) robić, na przykład powerr.
Nadare pisze:a ciekawi mnie czemu w 4 odcinku 4 serii Miles żądą od Henry'ego 3,2 mln dolarów? Czemu akurat taka kwota a nie np równe 3 mln albo 3,5
Domyślam się że Ben, jako spadkobierca po projekcie Dharma, projekcie którego zadaniem było (jak już ustaliliśmy wcześniej) manipulowanie liczbami w celu osiągnięcia konkretnego celu, mógł osiągnąć pewną władzę nad rzeczami związanymi właśnie z liczbami. Dlatego właśnie zdobycie 3,2 mln dolarów mogło wchodzić w zakres jego możliwości, chodź wydaje się to absurdalne. Ale to jedyne, w miarę sensowne wytłumaczenie, jakie przychodzi mi do głowy.

Szarley, imponująca teoria, gratuluję.
Nadare
Nosferatu

a może chodzi o to, że Miles mówiąc Benowi o 3,2 mln dolarów chce mu dać do zrozumienia, że ta cała 'załoga ratownicza' ze statku zna położenie wyspy [3-2-5 bo pięć zer] Ben wtedy pyta dlaczego nie 3,3 albo 3,5 a Miles mówi 3,2 mln dolarów jakby upewniając go, że załoga zna prawidłowe położenie. Nie wiem ale na pewno te liczby muszą mieć jakieś głębsze znaczenie :P Myślę, że Miles jest kimś ważniejszym od Bena a przynajmniej podlega pod kogoś ważniejszego..samo to jak mówi do Bena: - Wiesz kim jestem, wiesz dla kogo pracuję?

A może to Miles jest tym człowiekiem Bena o którym mówił :P
Meppo
Jack Sparrow

Post autor: Meppo »

O tym nie pomyślałem... Miles mówiący szyfrem, ponieważ Kate podsłuchuje... ale nie. Jestem prawie pewny że człowiekiem Bena na statku jest Michael. Miles jest pazerny na kasę, zdobywaną w różne dziwne sposoby (jak to widzieliśmy w jego retrospekcji), pracuje dla Charlesa Widmore'a, i chce zarobić na Benie, który zna sposób, na zdobycie właśnie takiej sumy pieniędzy. Ciągle trzymam się mojej teorii, że Ben ma władzę nad liczbami.
Nadare
Nosferatu

Mam nadzieję, że kiedyś się to wyjaśni :P te liczby cały czas przewijają się przez film :P
ODPOWIEDZ