Karol - człowiek, który został papieżem

Awatar użytkownika
Dusqmad
Administrator

Karol - człowiek, który został papieżem

Post autor: Dusqmad »

Obrazek
Recenzja filmu Karol - człowiek, który został papieżem (autor: Dusqmad)

Info o filmie:
Reżyseria: Giacomo Battiato
Scenariusz: Giacomo Battiato
Zdjęcia: Giovanni Mammolotti
Muzyka: Ennio Morricone
Produkcja: Włochy/Polska/Niemcy/Kanada/ Francja
Gatunek: Biograficzny
Data premiery (Świat): 14.04.2005
Data premiery (Polska): 17.06.2005
Czas trwania: 180 minut
Obsada: Piotr Adamczyk, Małgorzata Bela, Raoul Bova, Szymon Bobrowski, Hristo Shopov , Ennio Fantastichini, Lech Mackiewicz, Olgierd Łukaszewicz

Fabuła:
Dwuodcinkowy film ukazuje życie Karola Wojtyły od czasów jego młodości do chwili wyboru na papieża. Pierwsza część filmu jest poświęcona dorastaniu Wojtyły i jego przeżyciom z II wojny światowej, druga część opowiada o latach powojennych. (źródło: Filmweb.pl)

Porządny film biograficzny, sowicie przepleciony wątkami z historii Polski. Wydawało się, że będzie to jedynie próba zarobienia na śmierci papieża, niemniej jednak reżyser, Giacomo Battiato pokusił się o coś więcej. Film bardzo dobrze prezentuje się od strony aktorstwa. Piotr Adamczyk podołał wyzwaniu, udało mu się w dużym stopniu ukazać cechy, które wyróżniały Jana Pawła II, spodobał mi się również występ Hristo Shopova w roli przyszłego papieża. Na plus zasługuje to, ze reżyser zmusza widza do refleksji nad pytaniem skąd w człowieku bierze się zło. Jedyne co mnie tu raziło to końcowa scena, w której mogliśmy zobaczyć nagranie z pierwszego wystąpienia polskiego papieża - za bardzo kontrastowało to z filmowym wizerunkiem narzuconym przez Adamczyka.
fobia
Jack Sparrow

Re: Karol - człowiek, który został papieżem

Post autor: fobia »

Nie lubie JPII i nie wiem po co wogóle oglądałem ten film. Dlaczego nie nakręcili filmu o LaVey`u? Przez osobe JPII moja ocena filmu będzie niska, aczkolwiek jako film (w sęsie zdjęcia, gra aktorska itp.) jest niezły. Gdyby tylko miał inną tematyke... 3/10
Lukas90
Forrest Gump

Post autor: Lukas90 »

Co masz do papieża?!
Awatar użytkownika
Dusqmad
Administrator

Post autor: Dusqmad »

To pom pierwsze, a po drugie - dlaczego oceniasz film jedynie pod kątem głównego bohatera? Skoro pod innymi względami jest niezły to chyba zasługuje na coś więcej, niż 3/10...
Awatar użytkownika
BlackDog
Tyler Durden

Post autor: BlackDog »

Dusq, z tego co zauwazyłem to on każdy film ocenia na 3/10 ;] Chociaż mi osobiście "Karol..." się nie podobał, bo według mnie całość jest hmmm mało ciekawa i niezbyt dynamiczna.
fobia
Jack Sparrow

Post autor: fobia »

Lukas90, mam dużo, ale nie mam ochoty o tym pisać.

Dusqmad, ponieważ to film biograficzny więc pod jakim względem mam go oceniać?
witch
Vincent Vega

Post autor: witch »

Jestem wrażliwą osobą, więc płakałam na tym filmie przez cały czas.A że lubie śmieszne filmy daje 5/10.
Natkaaa
Jack Sparrow

Post autor: Natkaaa »

Film ten wywarl na mnie ogromne wrazenie.Piekny i przejmujacy. Musze tez przyznac ze Piotr Adamczyk wzorowo odegral swoja jakze powazna role.Ogolnie film bardzo mi sie podobal :-)
Mela0607
Agent Smith

Post autor: Mela0607 »

Film mi się podobał, nawet reckę napisałam do gazetki :P jednak miał jedną wadę, a mianowicie tylko Papież się starzał, nikt po za nim :P
Awatar użytkownika
Issa
Tyler Durden

Post autor: Issa »

Film bardzo mi się spodobał. Piotr Adamczyk spisał się świetnie, według mnie idealnie pasuje na filmowy wizerunek Jana Pawła II.
Obraz jest ciekawy, dobrze przedstawia ówczesną codzienność i życie w strachu.
I w dodatku jest wzruszający.
Awatar użytkownika
skiszony
Indiana Jones

Post autor: skiszony »

fobia pisze:Nie lubie JPII i nie wiem po co wogóle oglądałem ten film. Dlaczego nie nakręcili filmu o LaVey`u? Przez osobe JPII moja ocena filmu będzie niska, aczkolwiek jako film (w sęsie zdjęcia, gra aktorska itp.) jest niezły. Gdyby tylko miał inną tematyke... 3/10
hehehe, szatanista :D
Solar
Indiana Jones

Post autor: Solar »

A tak w ogóle to "Karola..." będą niedługo (znowu) puszczać na TVN'ie, więc jeżeli ktoś nie miał okazji obejrzeć to zapraszam :)

A film nawet mi się podobął. Bałem się trochę zbytniego "uświęcenia" Jana Pawła II przez co byłby nierealistyczny, ale nic takiego nie miało miejsca. No i Adamczyk w roli Papież wypadł nieźle, a nawet dobrze :)
blue berry
Tyler Durden

Post autor: blue berry »

Mnie także bardzo się film podobał. Karol Wojtyła został przedstawiony, jako zwykły człowiek i to chyba jest najważniejsze. Adamczyk genialny. Rola jego życia :) Ogólnie film zrobiony dobrze, chociaż rewelacyjny nie jest pod tym względem :)
Awatar użytkownika
Guskas
Terminator

Post autor: Guskas »

Film był wzruszający to fakt. Głównie dlatego, że opowiadał o tak ważnym człowieku trudno było zwracać uwagi na szczegóły. Podobał mi się Adamczyk w roli JP II. Był świetny
Propaganda
Vincent Vega

Post autor: Propaganda »

Pierwszy film jak i drugi są na bardzo wysokim poziomie, w końcu jakieś dobre produkcje o papieżu. Dobre filmy biograficzne, dla przyszłych pokoleń.
amelia123
Indiana Jones

Post autor: amelia123 »

film wszedł na ekrany w odpowiednim momencie,ludzie byli bardzo spragnieni wiadomości o naszym Papieżu.Bardzo dobra charakteryzacja.Film ogląda się bardzo dobrze,polecam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dokument | Biografia”