Legenda

Awatar użytkownika
BlackDog
Tyler Durden

Legenda

Post autor: BlackDog »

Obrazek
Info o filmie:
reżyseria: Ridley Scott
scenariusz: William Hjortsberg
zdjęcia: Alex Thomson
muzyka:Tangerine Dream, Eric Allaman, Christopher Franke, Edgar Froese, Johannes Schmölling, Jerry Goldsmith
gatunek: baśń fantasy
data premiery: 1986-10-12 (Polska)
obsada: Tom Cruise, Mia Sara, Tim Curry, David Bennet

Fabuła:
#
Władca Ciemności usiłuje zapanować nad światem. Chce zgasić słońce i sprowadzić wieczną ciemność. Jednak nie dojdzie do tego, jeśli będzie chodził po ziemi choć jeden jednorożec. Władca nakazuje więc zgładzić dwa ostatnie jednorożce żyjące w magicznym lesie - i pozbawić je magicznych rogów. Wojnę złemu Władcy wypowiada Jack, który wraz z duszkiem lasu Gumpem i elfami wyrusza do krainy mroku...
(żródło: filmweb.pl)

Ten film powinien być wzorem dla Jacksona jak powinno się robić obraz fantasy. Nie jest to jakiś wielki film, ale w obrębie gatunku na pewno może uchodzić za arcydzieło. Bardzo dobre zdjęcia, świetna charakteryzacja (nominacja do Oscara) oraz bardzo przyjemny klimat. Film ma wszystko to czego brakuje "Władcy Pierścieni", chociaż ma także wiele wad, a do głównych zaliczam infantylność. Chociaż można to spokojnie wybaczyć, bo w sumie jest to baśń, a te rządzą się swoimi prawami. Ciekawa rola Cruise'a, chociaż nie pokazuje żadnych szczególnych zdolności aktorskich, a szkoda bo możliwości miał ogromne. Film jest także zdecydowanie za krótki, trwa jedynie 94 minuty, co nie pozwala w pełni odczuć tego fantastycznego klimatu. Mimo dwudziestu lat, które minęły od premiery obraz ten robi spore wrażenie, każdy fan gatunku musi go obejrzeć.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez BlackDog, łącznie zmieniany 1 raz.
Rubenos
Darth Vader

Re: Legenda

Post autor: Rubenos »

BlackDog pisze:Film ma wszystko to czego brakuje "Władcy Pierścieni"
Czyli czego konkretnie?
Awatar użytkownika
BlackDog
Tyler Durden

Legenda ma klimat fantasy, który w produkcji Jacskona został gdzieś zatracony, bo przecież u Tolkiena ten klimat jest. Także wszelkie fantastyczne stwory, w "Władcy Pierścieni" nie posiadały tego uroku, który pojawia się przy czytaniu książek z gatunku, w "Legendzie" natomiast są one bardzo wyraziste i, aż emanują magicznością. Poza tym WP został zrobiony na jakieś wielkie widowisko, monumentalną produkcję, a uważam, że to nie tak powinno się odbywać. Nie potrafię tego dosłownie określić, ale oglądając dzieło Scott'a mamy świadomość, iż właśnie patrzymy na film z gatunku fantasy, natomiast u Jacksona jedynym dowodem na to, że produkcja jest fantastyczna są magiczne stwory. To takie moje własne odczucie, w pewnym sensie powstałe przez to, iż nie rozumiem dlaczego Jacskson uciął tyle z powieści Tolkiena.

Nie żebym WP nie lubił, ale jednak jeżeli chodzi o to, co jest lepszym odzwierciedleniem fantasy na ekranie to zdecydowanie stawiam na "Legendę". Film Scott'a jest bliższy moim wyobrażeniom podczas czytania książek, natomiast ob raz Jacksona spokojnie mogę nazwać filmem wojenno-fantastycznym.

Jednym słowem: uważam, iż WP brakuje magii, tak charakterystycznej dla gatunku.
Rubenos
Darth Vader

A więc reprezentujemy tutaj całkowicie różne punkty widzenia. Bo jak dla mnie "Władca..." jest najlepszą pozycją fantasy z niesamowicie oddanym klimatem śródziemia.
Wspomniałeś o monumentalności... Cóż... jaka miałaby być ekranizacja skoro pierwowzór taki był być może nawet bardziej monumentalny? :)
Awatar użytkownika
BlackDog
Tyler Durden

Wiadomo, że powieść Tolkiena jest monumentalna, tyle, że uważam iż jemu to wyszło znakomicie, natomiast Jacksonowi się chyba nie do końca udało. Ale to nie wątek o WP, a więc już nie offtopuje.
Rubenos
Darth Vader

Cóż... kiedyś dawno temu oglądałem "Legendę", lecz większość zapomniałem, więc obejrzałem sobie ponownie film ;) . Film jest znakomity, klimatyczny, bardzo ciekawa charakteryzacja władcy ciemności. Ogólnie świetnie się oglądało.
Odnośnie klimatu... doprawdy jest bajeczny Namacalnie odczuwa się fantasy, ale jest całkowicie różny niż w WP, tyle że jak wiesz można i w tym samym gatunku różne rodzaje klimatu, nastroju znaleźć...
"Legenda" reprezentuje zdecydowanie bardziej baśniowy klimat, zaś we "Władcy..." w niektórych momentach można dopatrywać się wręcz "dark fantasy" i jest jak wspomniałem jest on bardzo monumentalny, mityczny.
Reasumując nie widzę sensu porównywania klimatów obu dzeł i faworyzowania które dzieło jest "bardziej fantasy" gdyż oba mają całkowicie inne, kompletnie nie pasujące do siebie klimaty. Amen.
Azgaroth
Tyler Durden

Post autor: Azgaroth »

Filmów fantasy niestety jest mało, a dobrych filmów fantasy jeszcze mniej :) Legenda jest dobrym filmem z świetnym klimatem. Jednak dla mnie był odrobinę nudnawy, a i widać było, raczej niski budżet.

Porównywanie Legendy z WP jest raczej chybione moim zdaniem, oprócz "fantasy" nic te filmy nie łączy.
ODPOWIEDZ