Święta

Luźne rozmowy na tematy, które nie pasują do żadnego innego działu.
Awatar użytkownika
Dusqmad
Administrator

Święta

Post autor: Dusqmad »

Co sądzicie o świętach Święta Bożego Narodzenia?

Ja świąt nienawidzę. Widok dzieci z błyskiem pazerności na prezenty w oczach, wyprzedaże choinek rozpoczynające się w hipermarketach już na przełomie października i listopada, świąteczne promocje, dekoracje... Mało rzeczy jest w stanie tak trafiać człowieka.

Święta to jednak nie tylko komercja, ale również czas spędzony z rodziną, czas pokoju i wzajemnego składania sobie życzeń. Jeszcze gorsza strona medalu, jak dla mnie. Nie znoszę tej cukierkowej atmosfery, mnóstwa rodzinnych spotkań i wzajemnego składania sobie życzeń. Dobrze, że powstało coś takiego jak "Zły Mikołaj", działa jak odtrutka :).
Awatar użytkownika
Issa
Tyler Durden

Re: Święta

Post autor: Issa »

Święta Bożego Narodzenia to dla mnie taki czas odpoczynku od szkoły, na który czekam z utęsknieniem. Lubię Wigilię klasową, podczas której siedzimy wokół złączonych ławek, pijemy barszczyk i jemy coś, co ktoś przyniesie. Nie za bardzo lubię składać życzenia... to takie trochę wymuszone. Najgorzej jest z dziadkami albo nauczycielami.

Wczorajszy wieczór spędziłam z rodzicami i siostrą. Było fajnie, rodzinnie, na nastrój nie narzekam.

Mnie też denerwują ozdoby i choinki w supermarketach już w listopadzie. Jakby powiesili ozdoby w grudniu, całkiem inaczej wyczuwałoby się atmosferę świąt.

Ale święta lubię i nic nie wskazuje na to, że przestanę :-)
Awatar użytkownika
BlackDog
Tyler Durden

Post autor: BlackDog »

Ja też Świąt nie lubię, bo jak dla mnie wszystko to jest za bardzo cukierkowe i infantylne. Udawana rodzinna atmosfera, a tak naprawdę każdy tylko mysli: "Kiedy się to wreszcie skończy". Składanie życzeń? Zawsze tylko "wszystkiego najlepszego", jeszcze nigdy nie powiedziałem nic więcej.
Awatar użytkownika
Issa
Tyler Durden

Wczoraj rozpędziłam się, siostrze już znalezienia pracy życzyłam, a mój tata na to, że takie życzenia to w Sylwestra składamy. No i ograniczyłam się do ,,Wszystkiego najlepszego'' i zasiedliśmy do wieczerzy. Ale za tym mógł przemawiać głód, bo oboje już nieźle spragnieni jedzonka byliśmy.
Awatar użytkownika
BlackDog
Tyler Durden

Co do jedzonka na Wigilię to nie przyprawia mnie ono o jakąś wielką radość, bo ryb nie lubię, barszczu też nie, a więc zostają jedynie pierogi i grzybowa. Zdecydowanie lepsze są następne dni Świąt gdzie na stole pojawia się już mięso, a więc jest co jeść.
Awatar użytkownika
Aquariia
Agent Smith

Post autor: Aquariia »

Raczej lubię święta. Ale w sklepach to przesada. No i co druga piosenka w radiu świąteczna :shock:. Dla mnie święta są odpoczynkiem od szkoły co było mi w tym roku bardzo potrzebne (myślałam, że szału dostanę) A po świętach będą nowe siły na wytrzymanie jakoś z nauczycielami. Co do spotkań z rodziną to widziałam tą którą widuje codziennie w domu więc nic nadzwyczajnego. Chciaż na klasowej wigilli było fajnie. :lol:
Awatar użytkownika
Issa
Tyler Durden

A właśnie, na jaką potrawę najbardziej czekaliście przy wigilijnym stole? Ja na pierogi z kapustą i grzybami. Po prostu mniam!

Aquariia, co do tych piosenek świątecznych to się zgodzę. Dziwne, szczególnie, jeśli najpierw leci kolęda wykonana przez Arkę Noego, a zaraz potem Madonna. Doświadczyłam wczoraj.
Awatar użytkownika
BlackDog
Tyler Durden

Na Trójce znakomite świąteczne piosenki puszczali Wojciech Mann i jeszcze jakis facet, którego nazwiska nie zdołałem zapamiętać. Do tego wszystkiego komentarze z odrobiną inteligentnego humoru - znakomita rzecz do słuchania. Najlepsze było jak przeczytali e-mail od słuchacza: "Czemu Panowie tak nienormalnie rozmawiają". Już nie pamiętam jak to skomentowali, ale było z czego się pośmiać. Jak by ktoś chciał ich posłuchać to w każdą niedzielę o bodajże 10.
Awatar użytkownika
Kirk
Indiana Jones

Post autor: Kirk »

Ta audycja jest świetna, spora dawka genialnej muzyki. Warto posłuchać :)
Awatar użytkownika
Ovë
Indiana Jones

Post autor: Ovë »

Dla mnie, człowieka wierzącego, święta to przede wszystkim uczczenie narodzin mojego Boga a nie "żarcie" i oglądanie po raz 100 "Kevina". Jest to także czas, kiedy mogę się wyciszyć, zrobić kika rzeczy, które zawsze odkładałem "na później" i zastanowić się w jakim punkcie mojego życia się znalazłem.

W te święta urodziło się dziecko mojej przyjaciólki i przyjaciela co nadaje im jeszcze większego znaczenia.

Nigdy nie składam nikomu rzyczen i sam ich nie przyjmuję. Lubię jednak to, co niektórzy nazywają "kiczem"; czyli choinkę na przykład, którą sam zawsze ubieram 22.12. Zreszta odrobina kiczu raz do roku nikomu nie zaszkodzi, bo "nawet buntować trzeba się z głową"

Do prawdziwych Świąt trzeba raczej dorosnąć i myślę, że z czasem także inne osoby będa postrzegac je inaczej.
Awatar użytkownika
skiszony
Indiana Jones

Post autor: skiszony »

Dusqmad pisze:Co sądzicie o świętach Święta Bożego Narodzenia?

Ja świąt nienawidzę. Widok dzieci z błyskiem pazerności na prezenty w oczach, wyprzedaże choinek rozpoczynające się w hipermarketach już na przełomie października i listopada, świąteczne promocje, dekoracje... Mało rzeczy jest w stanie tak trafiać człowieka.

Święta to jednak nie tylko komercja, ale również czas spędzony z rodziną, czas pokoju i wzajemnego składania sobie życzeń. Jeszcze gorsza strona medalu, jak dla mnie. Nie znoszę tej cukierkowej atmosfery, mnóstwa rodzinnych spotkań i wzajemnego składania sobie życzeń. Dobrze, że powstało coś takiego jak "Zły Mikołaj", działa jak odtrutka :).
do-kład-nie.
znaczy święta osobiście lubię. ale ta bieganina... zalatanie... skomercjalizowanie świąt mija się z celem, bo co to wtedy za święta :? ano takie właśnie, jakie my obchodzimy, niestety.

ja z racji swojego wegetarianizmu miałem ciężko znaleźć coś dla siebie na stole :P ale jednak się udało. pierogi, kapusta z grochem, barszcz z grzybami - pychoty :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Offtopic”