Borat

Azgaroth
Tyler Durden

Borat

Post autor: Azgaroth »

Obrazek

reżyseria Larry Charles scenariusz Sacha Baron Cohen, Peter Baynham, zdjęcia Luke Geissbuhler, muzyka Erran Baron Cohen od lat: 15 czas trwania: 84 dyst.: Cinepix

Opis z Filmwebu:

Borat Sagdiyev zostaje wysłany ze swej wioski w Kazachstanie żeby zrobić dokument o Ameryce. Zostawia swoją matkę, żonę, kuzyna Vilo i całą resztę aby wyruszyć w podróż do Ameryki ze swym producentem. Późno w nocy w telewizji kablowej w amerykańskim hotelu odkrywa "Słoneczny patrol", a w szczególności bohaterkę tego serialu - CJ graną przez Pamelę Anderson. Borat zakochuje się i wybiera się w podróż przez Amerykę z Waszyngtonu na południe i w końcu do Kalifornii, gdzie ma nadzieję ją spotkać.

Mój komentarz: ;)

W końcu trzeba jakiś temat z nowością kinową założyć :)
Komedia roku. Wyczyny Borata w USA są świetne, ciężki dowcip i ukazanie debilizmu amerykanów to największe plusy filmy. Z minusów wymieniłbym za mało wywiadów i za długa scena zapasów na golasa. Film ogląda się dobrze, ale pod warunkiem, że ma się dystans do otaczającej nas rzeczywistości inaczej widz wyjdzie zniesmaczony :)

Mój przyjaciel boi się latać, bo Żydzi mogą powtórzyć atak z 11.09- przykład typowego żartu w filmie :)
wozek
Forrest Gump

Re: Borat

Post autor: wozek »

Borat jest srooooogi, Ali G wypada na pelnym furkocie - lamana angielszczyzna nawala, akcje odstawia zacne i po spaleniu dobrego lobuza mozna sie poszczac ze smiechu! Zaliczylem seans i ni chuchu nie zaluje ani minuty, akcja z czarnymi ziomkami zwyczajnie wymiata! Walic do kina w odpowiednim nastroju - odmozdzajaca zabawa z gornej polki! Dla mnie rewelka!!
Awatar użytkownika
Dusqmad
Administrator

Post autor: Dusqmad »

Zupełnie mnie to nie ruszyło. Kilka zabawnych scen (nie na tyle jednak by wywołać u mnie dłuższe salwy śmiechu), a reszta to oglądanie tego jak to się Borat trudzi, by rozbawić widzów. Wiele jest tu prymitywnych scen, choć motyw z Pamelą był nienajgorszy, zwłaszcza pod koniec. Scena z kiblem zerżnięta z "Goście, goście"... Mogło wyjść z tego coś ciekawego bo Sacha Baron Cohen ma niemały talent i potrafi być prześmieszny, ale co z tego, skoro większość żartów marnie dobrał?

Debilizmu amerykanów wiele tu nie uświadczyłem. Po opiniach, które słyszałem spodziewałem się porządnej satyry na to społeczeństwo, a to co otrzymałem jest jedynie prześmiewczym zestawieniem go ze społeczeństwem ubogich krajów Azji. Jak widać nawet taki film można nadinterpretować...
Azgaroth
Tyler Durden

Post autor: Azgaroth »

A więc nadinterpretuje ;)

Satyrę i zakłamanie amerykanie sami sobie sprawili w filmie. Są zdania, których w życiu nie wypowiedziała by osoba gdyby wiedziała, że to dla amerykańskiej, a nie kazachskiej telewizji (- My w Kazachstanie wieszamy gejów. - My do tego też dążymy ;) - cytowane z pamięci)
Mela0607
Agent Smith

Post autor: Mela0607 »

Hmm... film był dość ciekawy i można powiedzieć o dość ekscentrycznym i zabwnym scenariuszu, ale czy to tylko chodzi o to co się dzieje z Kazachstańczykiem w innym kraju (USA), bo wydaje mi się, że tutaj w filmie odzwierciedla jak amerykanie przyjmują ludzi z poza ich kraju :P
Solar
Indiana Jones

Post autor: Solar »

Mnie się ten film wyjątkowo podobał naprawdę fajna, ciężka komedia wyśmiewająca wszystkich równo i po równo ;) Co prawda ma parę niedociągnieć (vide. za długa scena zapasów) ale i tak uważam, że nie zmarnowałem pieniędzy na oglądanie tego. Poza tym o "Borata" już się podobno ktoś zaczął procesować, że niby obraźliwy ;)
Awatar użytkownika
Dusqmad
Administrator

Post autor: Dusqmad »

Nie tylko o to:
http://film.wp.pl/id,73302,st,72781811,wiadomosc.html

Ostatnio oglądałem to drugi raz z kolegą. Zdania nie zmieniłem (ja nie z tych), ale odkryłem kolejną - wśród nielicznych IMHO - scen, czyli powrót Borata w rodzime strony i przywiezienie ręki kazachstańskiemu inwalidzie :lol:. Że też wcześniej nie zauważyłem...
Ocky
Indiana Jones

Post autor: Ocky »

Solar, co uwazasz za "ciezka komedie"?
Solar
Indiana Jones

Post autor: Solar »

Ciężka komedia to taka która ma ciężki dowcip :) A ciężki dowcip to właśnie taki dowcip jaki uświadczymy w "Boracie" ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komedia”