Obecnie czytam

Słowo pisane, które rozbudzaja wyobraźnię, jest skarbnicą wiedzy oraz inspiracji.
Awatar użytkownika
KhAn
Tyler Durden

Re: Obecnie czytam

Post autor: KhAn »

Właśnie przerabiam teraz Pana Tadeusza i chociaz go nie przeczytałem to i tak dostałem za znajomość lektury 4 bo oglądnąłem film :-P :-P a teraz czytam tak na rozluźnienie książke pana Dumasa "Hrabia Monte Christo". 8-) 8-)
Awatar użytkownika
Ovë
Indiana Jones

Post autor: Ovë »

Ja czytam "Ferdydurke" coś wspaniałego:-) Chyba najlepsza lektura szkolna. Z innych rzeczy to jestem w trakcie "Kochanej Maryniuchny", ciekawej książki o Poznaniu w czasach pierwszej wojny światowej. A w kolejce "Sto lat samotności" i "Z zimną krwią" :-D
Rubenos
Darth Vader

Post autor: Rubenos »

Po skończonym "Miasteczku Salem" biorę się za kolejną pozycję Kinga co się zowie "Lśnienie" :) Jak myślicie dobry wybór? :P
Awatar użytkownika
Dusqmad
Administrator

Post autor: Dusqmad »

Bezapelacyjnie. A jak wrażenia po tym "Miasteczku Salem" - też tak piejesz nad nim z zachwytu jak większość? Mnie Król nie zachwycił tą książką - za wiele ma to wspólnego z "Draculą", nie wnosi to niczego świeżego do gatunku. Bohaterowie też jacyś marni, jedynie ojciec Callahan mi przypadł do gustu. Poza tym zakończenie nieszczególne... Nie wiem jak to możliwe, że taka książka jest wymieniana jednym tchem przy największych dziełach Kinga.

PS Koniecznie zalicz "Christine" ;)
Rubenos
Darth Vader

Moja pierwsza ksiązka Kinga :D Szczerze powiem, że czytało się świetnie :) Klimat trzymał zwłaszcza w scence z wisielcem (autentycznie mi ciarki przeszły po plecach) i przy wnoszeniu pudeł. Mi akurat postacie nawet podobały się, chociaż dzieciak troszkę przegięty był ;) Ale tragizm Callahana był wprost świetny. Cóż... inspiracja Draculą była przeogromna, ale czymże miałby się wzorować jak nie na najlepszym ;) Co do zakończenia to również nie przypadło mi zbyt mocno do gustu jakby... pisane na szybko, oklepane ;)
Awatar użytkownika
Dusqmad
Administrator

http://ksiazki.wp.pl/katalog/ksiazki/ks ... lustrowana

To wydanie zawiera alternatywne zakończenie i opowiadania uzupełniające fabułę.
Natkaaa
Jack Sparrow

Post autor: Natkaaa »

A ja czytam obecnie "Alchemika" Coelho.Musze przyznac ze bardzo podoba mi sie ta ksiazka.Chyba jak skoncze zaczne czytac jakas inna ksiazke tego autora :-D
Awatar użytkownika
Ovë
Indiana Jones

Z Kinga to tylko "Carrie" czytałem i podobało mi się.
Awatar użytkownika
BlackDog
Tyler Durden

Post autor: BlackDog »

Ja z Kinga czytałem "Misery" i niezbyt mi się spodobało. "Desperację" - jedna z ciekawszych książek, które w życiu czytałem. Do dziś pamiętam te sześć godzin bezustannego siedzenia i czytania, jedynie z przerwą na napicie się wody :)

Czytałem również pierwsze cztery tomy "Mrocznej Wieży" - wprost rewelacyjne.
Awatar użytkownika
Ovë
Indiana Jones

Może kiedys po coś Kinga jeszcze sięgnę, na nawet na pewno, ale przed maturą i bez dodatkowych książek mam co czytać.

Chociaż teraz znalazłem chwilkę, aby poczytać opracowanie na temat "Władcy Pierścieni" (książki) i "Hobbita" Lin Carter. No i kończe też "Potop", którego nie skonczyłem podczas omawiania:/
Awatar użytkownika
Dusqmad
Administrator

BlackDog pisze:"Desperację" - jedna z ciekawszych książek, które w życiu czytałem.
Świetna postać Johnny'ego Marinville'a notabene odkąd przeczytałem "Desperację" stał się on moim ulubionym bohaterem literackim. A nad samą książką bym się aż w takim stopniu nie zachwycał. [Spoiler]Byłaby o wiele lepsza, gdyby nie zakończyła się zrobieniem z naszych bohaterów nie wiadomo jakich herosów i zniszczeniem przez nich Taka. Jak dla mnie powinni spieprzać jak najdalej od "Desperation", a King w tym momencie mógłby skończyć swą opowieść.[/Spoiler] Wyszło tak, że ostatnie strony były nużące i wpłynęły na zmniejszenie mojej oceny książce, która na wiele zasługiwała. Fantastyczne są momenty w starym kinie gdy czuje się ten nastój osaczenia i numer ze skórzaną kurtką:
Johhny do kojota "Chciałbym zobaczyć jak strasz suwakiem".

"Carrie" jest jest z kolei bardzo udanym debiutem. Trudno ją porównywać do późniejszych dokonań Kinga, ale bardzo szybko się ją czyta, ja tylko raz miałem okazję używać zakładki podczas tej lektury. Kapitalny jest też pomysł na to by akcję rozdzielić fragmentami z gazet i książek.
Awatar użytkownika
Issa
Tyler Durden

Post autor: Issa »

Czytam Chrzest ognia Andrzeja Sapkowskiego. Znowu nie pierwszy raz.
Wczoraj dostałam pod choinkę Krew i złoto Anny Rice (upatrzyłam sobie w księgarni). A zapomniałabym. Wypożyczyłam sobie dwie książki Chmielewskiej, bo kumpela mi poleciła. Tak więc święta zapowiadają się fajniutko. Tylko pewnie miną jak z bicza trzasnął.
Awatar użytkownika
skiszony
Indiana Jones

Post autor: skiszony »

przeczytałem ostatnią książkę Piekary - Łowcy dusz. niezła. i niezła tajemnica wychodzi na jaw :P

a teraz męczę Cień Poego.
Awatar użytkownika
BlackDog
Tyler Durden

Post autor: BlackDog »

Mroczna Wieża - tom V - Wilki z Calla

Przychodzę do szkoły, po przerwie świątecznej, patrzę - w bibliotece nareszcie pojawiły się dwa tomy Mrocznej Wieży, których brakowało. Oczywiście nauka odstawiona na bok, bo jak tu nie skorzystać z takiej okazji? Ponownie King pokazuje, iż ma świetne pióro i nie bez powodu jest uważany za jednego z najlepszych współczesnych pisarzy. Wciąga niesamowicie.
susan
Jack Sparrow

Post autor: susan »

ja wlasnie skonczylam czytac "Blondynke Tao" Beaty Pawlikowskiej ,co za babka :-D
Awatar użytkownika
skiszony
Indiana Jones

Post autor: skiszony »

'Kocia kołyska' Kurta Vonneguta i 'Cień Poego' Matthew Pearla :)
Awatar użytkownika
Gabriel
Indiana Jones

Post autor: Gabriel »

czytam a właściwie kończę (ale odwlekam zakończenie) "Początek" Andrzeja Szczypiorskiego. czytałam już ją dwa razy i za każdym razem wzruszam sie przy chwili opisu dwóch przyjaciół; dzieci, jeden Katolik, drugi Żyd, opisane są ich beztroskie zabawy, ich wzajemna miłość...następnie Żyd zostaje zabrany do getta gdzie umiera jako młodzieniec. Jego przyjaciel nadal wierzył, że on żyje... :-( Całość ujęta na dwóch stronach tekstu, ale tak prawdziwie, ze kurde :-( W ogóle książka świetna, pokazuje wizję wojny z wielu stron, prostytutek, sędzich, zwykłych ludzi, zakonnic... dzieci. Polecam jeśli ktos tak jak ja kocha literaturę wojenną.
Rubenos
Darth Vader

A ja rozkoszuję się ponownym czytaniem "Władcy pierścieni" :)
Awatar użytkownika
Aquariia
Agent Smith

Post autor: Aquariia »

Jestem w połowie Hamleta no i jak narazie podoba mi się. :-D
Awatar użytkownika
Scourge33
Indiana Jones

Post autor: Scourge33 »

Kirk pisze:Ja obecnie czytam książkę Fiodora Dostojewskiego - "Idiota". Dopiero zacząłem, ale już uwidacznia się kunszt mistrza :)
Nie no brawo: nareszcie ktoś kto nie zapomina o klasyce.... Z Dostojewskiego należy tez polecić mało pewnie znane "Wspomnienia z domu umarłych"... o "Braciach Karamazow" nie wspominając... Nieznam innego pisarza co potrafiłby tak dobrze oddać psychike zbrodniarza lub skazańca prowadzonego na śmierć...
Ten sam autor jest autorem przezabawnych "Opowiadań fantastycznych"... Takie tam rubaszne historyjki... Przykładowo dialog nieumarłych na cmentarzu.... Polecam!!

Pozdro!!!
Miodzio
Indiana Jones

Post autor: Miodzio »

Ja czytam teraz "Czarnego Anioła" Grahama Mastertona. Nie byłem do tej książki przekonany, ale wziąłem się za nią i mnie wciągnęła. Taki horror z dużą dawką okropnych rzeczy. Swoją drogą jedna z najbardziej brutalnych książek jakie czytałem. Krwista, a do tego pomysłowosć pisarza na uśmiercanie bohaterów wprost przerażająca. :-)
Awatar użytkownika
KhAn
Tyler Durden

Post autor: KhAn »

Obecnie zabrałem się za czytanie letury jaką jest "Lalka" B. Prusa i myśle, że jakoś ta książke zmodruje do końca ferii ;-) 8-)
susan
Jack Sparrow

Post autor: susan »

obecnie czytam "Polksiezyc" Diany Abu-Jaber ,arabskie klimaty w Ameryce, zapowiada sie ciekawie...
Freddy K.
Jack Sparrow

Post autor: Freddy K. »

A ja się będe zabierał za moje pierwsze książki Lovecrafta :) Tyle słyszałem dobrego o tym autorze (i oglądałem filmy na podstawie jego książek) to chętnie coś z niego przeczytam, a na razie mam "Czychający w progu" i "W górach szaleństwa".
Awatar użytkownika
Scourge33
Indiana Jones

Post autor: Scourge33 »

Obecnie skończyłem czytać "Nie mów nikomu" Harlana Cobena. To moje pierwsze zetkniecie sie z tym autorem... Książka naprawde dobra, trzyma w napieciu do samego końca, a rozwiązania nie sposób sie domyślić, prawde poznajemy dosłownie na ostatniej stronie.... Chociaż dla mnie samo zakończenie nie jest w 100% satysfakcjonujące, mam wrazanie że autor troszeczke miał problem z poskładaniem układanki którą sam dla czytelnika rozsypał... Mimo ostatniej strony tytuł polecam wszystkim spragnionym dobrego thrillera....

P.S. Podobno powieść jest właśnie ekranizowana, może z tego wyjść dobre kino akcji...
Ostatnio zmieniony 2007-01-25, 14:37 przez Scourge33, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Literatura”