Skandalista Larry Flynt

Awatar użytkownika
Dusqmad
Administrator

Skandalista Larry Flynt

Post autor: Dusqmad »

Obrazek
Info o filmie:
reżyseria: Miloš Forman
scenariusz: Larry Karaszewski, Scott Alexander
zdjęcia: Philippe Rousselot
muzyka: Thomas Newman
gatunek: biograficzny/dramat
data premiery: 1997-02-28 (Polska) , 1996-10-13 (Świat)
obsada: Woody Harrelson, Courtney Love, Edward Norton

"Skandalista Larry Flint" - biografia gościa od Hustlera, który na łamach tego magazynu przełamywał wszystkie istniejące w prasie bariery. Ten film pokazuje siłę pieniądza: jeśli masz forsę, masz nieograniczoną wolność - możesz robić rzeczy, za które każdy inny obywatel poniósłby surowe konsekwencje. Forman po raz kolejny udowadnia tu, że jest genialnym reżyserem. Zrobił taki film, że nie da się po sensie powiedzieć "a bo to zrobił tak, a powinien tak". Pełno jest tu zabawnych scen (to co Flint wyrabiał w sądzie po prostu rozbraja), lecz są też chwile wzruszenia w momentach gdy dochodzimy do wniosków, że nawet pieniądz nie czyni z człowieka boga i są rzeczy, wobec których na nic zdadzą się jego możliwości. Genialne jest tu również aktorstwo - Harrelson odegrał tu bezapelacyjnie najlepszą rolę w swoim życiu. Bardzo żałuję, że nominacja do Oscara nie zaowocowała przyznaniem tejże statuetki. Edward Norton i Courtney Love również pokazują swoje umiejętności od najlepszej strony. Po prostu należy pogratulować doboru obsady.

Film zapada w pamięć, hipnotyzuje, sprawiając, iż nie sposób oderwać się od ekranu. Zdecydowanie jedno z najlepszych dzieł jakie miałem okazje dotąd obejrzeć. Absolutnie polecam!
Awatar użytkownika
Kirk
Indiana Jones

Re: Skandalista Larry Flynt

Post autor: Kirk »

Film świetny. Jedyna bolączka to fakt, że widziałem go sporo czasu temu, dlatego koniecznie muszę go sobie odświeżyć. Historia przedstawiona w filmie pochłania całkowicie, a cała produkcja jest bardzo ironiczna. Tym piętnowanym obiektem są Stany Zjednoczone, które nominalnie są najbardziej demokratycznym i wolnym krajem, a w obrazie Formana widać pełne demagogi, a czasami wręcz groteski zachowanie jej mieszkańców. Na dodatek czeski reżyser udowadnia, że żeby dokonać całego zabiegu nie trzeba być natrętnym krzykaczem jak pan Moore.
Awatar użytkownika
RottenFace
Jack Sparrow

Post autor: RottenFace »

Jeden z moich ulubionych filmow :-D Poprostu super film. Harrelson jest naprawde niedoceniany! Norton blyszczy w kazdym filmie, ale tu Harrelson jest gwiazda. Love tez nie dala plamy i zagrala calkiem przekonywujaco. Najlepsza rzecz to plakat tego filmu. :mrgreen: Taki odrobine kontrowersyjny ;-)
redgee34
Forrest Gump

Post autor: redgee34 »

Ten film oglądałam już na wakacjach 2006 roku, ale wczoraj z chęcią do niego wróciłam. Zauroczył i wzruszył mnie ponownie. Dodatkowo trzyma w napięciu, jest bardzo ciekawy i nie ma słabszych momentów czy dialogów. Chociaż nie oglądam walk bokserskich, to kibicowałam Jimowi na głos. Prawie tak jak przy pasjonującym meczu piłki nożnej, które czasem oglądam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dokument | Biografia”