Filmy godne polecenia

Plebiscyty użytkowników forum dotyczące wszystkiego co związane z filmem, ale jednocześnie objęte pewnymi zasadami. Po szczegóły odsylam do Regulaminu działu.
Maurosso
Forrest Gump

Filmy godne polecenia

Post autor: Maurosso »

Witam,

Ostatnio stwierdziłem że mam już dość filmów typu Next, 300, Transformers i calego innego gówna które grają w Rzeszowie w Heliosie...nic alternatywnego, nic co daje do myślenia.

Tak więc czy moge prosić o polecenie dobrych filmów które mógłbym sobie załatwić od przyjaciół lub z wyporzyczalni?
Przez dobry film mam na myśli taki który jest ciekawie zrealizowany lub daje do myślenia. Przykałdy filmów o jakie mi chodzi:
-Crash (Miasto gniewu)
-Coffee and Cigarettes
-Efekt motyla
-Donnie Darko
-Labirynt Fauna
-Fountain (Źródło)
-Citizen Kane
-Skazani na Shawshank
-Miasto Boga
itp itd.
Nie ograniczam sie do żadnej z katergorii filmów, mile widziane produkcje nie amerykańskie, lecz kino europejskie. Ogólnie coś co jest warte czasu :)
Awatar użytkownika
Miguel
Indiana Jones

Re: Filmy godne polecenia

Post autor: Miguel »

Proponuję odnaleźć w Twoim mieście [lub w jego pobliżu] jakieś kina studenckie. Tam dobierają uważnie swój repertuar i kiczu nie wybiorą. Ja od siebie polecam filmy Woodiego Allena ;)
yrek
Agent Smith

Post autor: yrek »

O Rzeszów witam sasiada! Co do heliosa to sie zgadzam . Serwuja filmy na poziomie gimnazjum. Proponuje Ci "Plan doskonały" "Iluzjonistę" "Million dolar Hotel" "Duża Ryba" "Zabojczy numer" "Potęge strachu" "Wielkie nadzieje"
pattyo
Forrest Gump

Post autor: pattyo »

filmy Woody'ego Allena faktycznie sie nadaja do leczenia amerykanskiej szmiry :)
ja od siebie polecam polskie "Piksele", to nowa komedia ze swietnym pomyslem i obsada :) opowiadajaca o tabloidach i tym jak kreuja rzeczywistosc wokol nas.
duzo informacji (a nawet konkursy) mozna znalezc na facebooku na fanpage filmu - polecam.
pikafka
Forrest Gump

Post autor: pikafka »

@pattyo: wow, swietny ten film, naprawde fajna sprawa. szczerze mowiac poszlam do kina srednio nastawiona, a tu takie zaskoczenie - super :)
a fanpage bardzo fajny, konkursy super, masa ciekawostek, zdjecia z planu - czego chciec wiecej ;D
Awatar użytkownika
Dusqmad
Administrator

Post autor: Dusqmad »

Na przesyt współczesnego efekciarstwa polecam klasykę. Wtedy kino nie tak bardzo odbiegało od teatru: to co było najważniejsze to gra aktorska, a nie ilość eksplozji na minutę. Polecam przede wszystkim filmografię Jamesa Deana (to 3 filmy, "Na wschód od Edenu" mógłbym umieścić w swoim TOP10), Marlona Brando i Alfreda Hitchcocka oraz "Stąd do wieczności".
Awatar użytkownika
Salvia
Vincent Vega

Post autor: Salvia »

Dusqmad pisze:Na przesyt współczesnego efekciarstwa polecam klasykę.
Ja również. Dużo takich filmów pokazują na MGM HD- mało tam nowszych produkcji, a jeśli nawet to są to raczej lepsze filmy. Oprócz tego możesz odkrywać kino koreańskie, chińskie, rosyjskie...dla chcącego nic trudnego, jeśli naprawdę chcesz to zawsze coś interesującego do obejrzenia znajdziesz, nie jesteś skazany na małoambitne produkcje amerykańskie.
Betka
Vincent Vega

Post autor: Betka »

Jak klasyka, to ostatnio odświeżyłam kilka filmów z Marylin, uwielbiam ją z kadym seansem coraz bardziej.
nowenowe
Forrest Gump

Post autor: nowenowe »

Ja bym polecał :
-Ojciec chrzestny
-Kpax
-127 godzin
amelia123
Indiana Jones

Post autor: amelia123 »

Ojciec Chrzestny,Potęga strachu,polecam pozycje godne obejrzenia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Plebiscyty”