Wczoraj miałem przyjemność widzieć na żywo Comę. O koncercie dowiedziałem się zupełnie przypadkowo, w przeddzień przechodząc obok bileterii w Galerii Kazimierz, nie było więc wiele czasu na zmontowanie ekipy. Ostatecznie zgarnąłem ze sobą kuzyna i wyruszyliśmy do Klubu Studio.
Supportem łódzkiego zespołu byli Normalsi - grupa., o której dotąd nie dotarły do mnie słuchy. Muzykę grają niezłą, niemniej nie mają zbyt wiele scenicznej odwagi i charyzmy. Wokalista nie zdobył się nawet na spojrzenie na publiczność podczas wykonywania utworów, przemawiając w przerwach też nie zachwycił. Chłopaki wykorzystali jak mogli swoje pięć minut w owym dniu grając około godziny. Lwia część zgromadzonych przyjęła ich jednak indyferentnie, większość oszczędzała siły na gwiazdę wieczoru. Następnie na scenę wchodzi Coma i atmosfera diametralnie się zmienia. Rogucki nie daje fanom chwili wytchnienia, balladę „Leszek Żukowski” - najmniej dynamiczny utwór serwuje dopiero pod koniec występu na bis. Już wcześniej zapowiedział, że na bis będą trzy utwory o ile publiczność będzie miała jeszcze siły by się z nimi zmierzyć. Rzeczywiście, pod koniec zgromadzeni już wysiadali kondycyjnie, ja sam już padałem z nóg i ledwo wydawałem z siebie jakiekolwiek dźwięki. Ogólnie oceniam ten koncert wysoko - zespół na żywo wypada świetnie, wokal Roguckiego brzmi równie dobrze jak na płytach. Poza tym lider umie porwać publiczność, widać że nie jest to jego pierwszy występ i zdołał się już wyrobić. Jedynym minusem jest brak tak nieodzownych na takiej imprezie utworów jak „Nie wierzę skurwysynom” i „100 000 jednakowych miast”, którego domagała się publiczność. Nie zdołało to jednak osłabić wrażeń jakie towarzyszyły mi po występie. Mimo zmęczenia, pustynnego pragnienia, wylania z siebie wszystkich zasobów wody („A teraz ogłaszam samoistny konkurs mokrego podkoszulka”
Setlista:
1. PWZM
2. Czas globalnej niepogody
3. Chaos Kontrolowany
4. System
5. Sierpień
6. Święta
7. Wojna
8. Listopad
9. Nie ma Joozka
10. Tonacja
11. Skaczemy