Rozgrywka

Awatar użytkownika
Dusqmad
Administrator

Rozgrywka

Post autor: Dusqmad »

ObrazekObrazek
Info o filmie:
reżyseria: Frank Oz, Robert De Niro
scenariusz: Daniel E. Taylor, Kario Salem
zdjęcia: Rob Hahn
muzyka: Howard Shore
gatunek: kryminał/sensacyjny
data premiery: 2001-11-02 (Polska) , 2001-07-09 (Świat)
produkcja: Niemcy/USA
obsada: Robert De Niro, Edward Norton, Marlon Brando, Angela Bassett

Fabuła:
Nick Wells jest gotowy do "przejścia na emeryturę" i skończenia z przestępczą profesją. Ma zamiar zamieszkać ze swoją przyjaciółką Diane i skoncentrować się na legalnym biznesie, prowadzonym przez siebie klubie jazzowym w Montrealu. Ale Max jego protektor, przyjaciel i partner finansowy, ma w stosunku do niego zupełnie inne plany. (żródło: filmweb.pl)

To co najbardziej rzuca się w oczy w całym filmie to obsada. Obok siebie stoją tu aktorzy takiego formatu, jak Robert de Niro, Edward Norton i Marlon Brando. Miły dodatek stanowi również Angela Bassett. Trudno tu orzec kto był lepszy - De Niro, czy Norton. W sumie jednak lepiej wypada ten drugi. Pewnie dla tego, że jego rola jest ciekawsza, a sama dwulicowa postać bardziej przyciąga wzrok widza.

Sama fabuła może nie jest niczym nowym, lecz powszechnym, niemniej Frank Oz. I tu się zatrzymam. Doszły mnie pogłoski, że Oz jest tylko na liście płac, a po konflikcie z De Niro cały film wyreżyserował de Niro. Nie wiecie może ile w tym prawdy?

Cały film ogląda się z zapartym tchem od początku do końca, fakt nie ustrzegł się kilku wad, ale nie wpływa to jakoś strasznie negatywnie na całość. Potrafi trzymać w napięciu i zaskakiwać. A sama końcówka powinna się spodobać tym, którzy lubią niespodziewane i zaskakujące zwroty akcji. Na plus zasługuje także fakt, iż film utrzymany jest w klimacie lat 70, a to sprawia, że stanowi odskocznię od emanujących pościgami i wybuchami sensacji ostatnich lat. Nie wiem, jak wasze zdanie, ale ja polecam.
Theoricus
Jack Sparrow

Re: Rozgrywka

Post autor: Theoricus »

Oo! Fajnie, że jest temat o tym filmie, bo to porządne kino sensacyjne. To jeden z tych tworów, które można opisać w skrócie: "Myslisz, że jesteś górą, a ja i tak Cię zrobiłem w buca." Podobny był film "Skok" (The Heist) z Genem Hackman'em, który również polecam, mimo że jest nieco słabszy od "Rozgrywki". W niej mamy także konflikt pokoleń i konflikt charakterów - dynamiczny i niecierpliwy Norton (kolejna jego popisowa rola, zwłaszcza gdy udawał upośledzonego) oraz spokojny i wyważony de Niro - świetny duet, sam film również świetny. Daję 8/10, bo naprawdę oglądałem z ogromnym zainteresowaniem.
Miodzio
Indiana Jones

Post autor: Miodzio »

Film robi wrażenie pod względem aktorstwa. Znani aktorzy, z których każdy odgrywa swoje role tak, że aż przyjemnie patrzeć. Sam pomysł może nie jest oryginalny, ale "Rozgrywka" została wykonana świetnie. Ogólnie bardzo dobry film.
Azgaroth
Tyler Durden

Post autor: Azgaroth »

Strasznie nudny film. Nagromadzenie takich osobowości aktorskich było błędem, bo żaden z nich nie mógł pokazać się w pełni. Marlon Brando to już był cień dawnego świetnego aktora. Fabuła mało zaskakująca. A wspomniany Skok jest lepszy, przynajmniej na końcu jest niezła strzelanina :)
Awatar użytkownika
Aquariia
Agent Smith

Post autor: Aquariia »

A mnie się podobał. Fabauła jakaś bardzo porywająca nie była, ale obsada naprawde bardzo nadrabia. Owszem Marlon Brando był cieniem ale tylko dlatego, że grał rolę drugoplanową poza tym miał obok siebie dwóch bardzo dobrych aktorów.
Mela0607
Agent Smith

Post autor: Mela0607 »

Oj taak... uwielbiam ten film, gdy przeglądałam tematy filmów zagranicznych nie wiedziałam, że to właśnie o ten chodzi spodziewałam się jakiegoś thrillera czy coś, ale teraz to już wiem o co chodzi. Nie dawno oglądałam go w TV i bardzo mi sie spodobał... niezwykła rola Edwarda Nortona, który znów pokazał, że potrafi każdą rolę zagrać i to mi się podoba... widziałam sporo z nim filmów, ale tu mnie zaskoczył pozytywnie, chyba zaczynam go co raz bardziej cenić... Robert DeNiro, o nim to chyba nic nie muszę pisać... wiadomo jest najlepszy w te gierki, szczególnie jeśli chodzi o akcję =) on zawsze potrafi nieżle ją rozegrać :) a ogólnie fabuła mi się podobała jak i to w jaki sposób był zrealizowany plan... cudo jeśli chodzi o gatunek sensacyjny i wcale mnie nie nudził, oglądałam go uparcie do końca, nawet z tymi idiotycznymi i niepotrzebnymi reklamami w czasie filmu...=)
Ostatnio zmieniony 2007-02-19, 18:53 przez Mela0607, łącznie zmieniany 1 raz.
Azgaroth
Tyler Durden

Post autor: Azgaroth »

Nie rozumiem waszego zachwytu nad tym filmem. Już Ocean's 11 było lepsze. Co z tego, że gra De Niro jak nie miał w tym filmie nic do pokazania.
Awatar użytkownika
Scourge33
Indiana Jones

Post autor: Scourge33 »

Tyle genialnych nazwisk przewija się w czołówce, że można się było przygotować przypadkiem na niewiadomo jak świetne i widowiskowe kino, a wyszło conajwyżej średnio. Film cierpi głównie z powodu braku dynamicznych scen akcji (a pomyśleć że plagą wspołczesnego kina jest przesyt formy nad treścią....). Tutaj dostajemy dobrze odegrane role Roberta De Niro i Edwarda Nortona. Ten ostatni jest bardzo autentyczny i przekonujący podczas zgrywania wariata... A już prawdziwą furrorę robi to jego "ba-baj".
[spoiler]Zakończenie też cieszy widza, ale czy można było wyprowadzić w pole starego wyjadacza-złodzieja??...[/spoiler]
Może i masz rację Michale z tym powrotem do lat 70-tych, ale taki inteligentny kryminał niekoniecznie musi się sprzedać bez efektów specjalnych... Nie pomogło nawet zatrudnienie najzdolniejszych aktorów trzech pokoleń, a szkoda. Daję 6/10
ODPOWIEDZ

Wróć do „Akcja | Sensacja”