Beowulf

blue berry
Tyler Durden

Beowulf

Post autor: blue berry »

Obrazek

Info o filmie:
reżyseria: Robert Zemeckis
scenariusz: Neil Gaiman, Roger Avary
zdjęcia: Robert Presley
muzyka: Alan Silvestri
produkcja: USA
data premiery: 2007-11-23 (Polska) , 2007-11-14 (Świat)
obsada: Ray Winstone, Anthony Hopkins, Angelina Jolie, Robin Wright Penn

Fabuła:
Akcja filmu rozgrywa się w VI wieku. Tytułowy bohater Beowulf jest nieustraszonym Wikingiem. Kiedy przybywa na dwór duńskiego króla Hrothgara okazuje się, że tutejsi poddani nękani są przez przerażającego potwora, żywiacego się ludzkim mięsem. Dzielny Beowulf postanawia położyć temu kres - zabijając ludojada. (żródło: filmweb.pl)

Jeden z pierwszych filmów wykonanych w najnowszej animacji 3D. Od strony wizualnej rzeczywiście film jest dopieszczony, ale jakoś nie przypadł mi do gustu pomysł użycia jako protoplastów sławnych aktorów. Na pewno przyciąga to do filmu, ale w kinie takie kukiełki zaczynają wkurzać. Powiem szczerze, że spodziewałam się o wiele więcej po twórcach, czyli Zemeckis, Gaiman, Avary. Trzech nietuzinkowych twórców, a nic specjalnego nie pokazali. Sam bohater stał się tutaj aroganckim narcyzem, opowieść nie stroni od patosu. Powstała mroczna przypowieść o władzy z mnóstwem akcji. W zasadzie odniosłam wrażenie, że nie mogli się zdecydować czy nacisk położyć na akcję, czy na tą przypowieść. Idąc na ten film miałam jednak ambicje zobaczyć coś więcej niż historyjkę dla nastolatków.
katiuszka87
Jack Sparrow

Re: Beowulf

Post autor: katiuszka87 »

Animacja robi wrażenie. Niektóre sceny - porażająco realistyczne. Myślę jednak, że medialne zamieszanie wokół techniki nieco przyćmiło przesłanie tego filmu - reinterpretację starej legendy o Beowulfie, czyli mitu, sugerującego, że każdy z nas ma w sobie potwora i jest życiowo rozdarty między złem a dobrem. Chociaż - nie wiem w sumie, czy wartka akcja i przepiękne obrazki skłaniają do głębszych refleksji :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Animacja”