reżyseria: Xavier Gens
Timothy Olyphant: Agent 47
Dougray Scott: Mike
Olga Kurylenko: Nika
Robert Knepper: Yuri
Ulrich Thomsen: Mikhail Belicoff
Agent 47 AKA Hitman to mroczny, tajemniczy i pozbawiony uczuć płatny morderca. Gdy okazuje się, że po ostatnim zleceniu pozostawił świadka, wraca by naprawić ten błąd. Na miejscu cudem unika pułapki i rozpoczyna pracę na własną rękę, powoli odkrywając tajemnice, jakie kryje wytatuowany na jego karku kod kreskowy...
Filmweb
Ze względu na wątpliwą jakość wielu ekranizacji gier komputerowych do filmu podszedłem ostrożnie. Sam szczególnym fanem gry nie jestem więc odstępstwa od pierwowzoru mi nie przeszkadzają. Hitman to przede wszystkim intensywny film akcji. Strzelanin, walk wręcz jest dużo. Niestety o ile strzelaniny wykonano bardzo dobrze to walki wręcz są szybko zmontowane przez co niewiele widać. Na szczęście film nie jest sztucznie ugrzeczniony i tam gdzie ma być krew od postrzału tam jest. Świetnie wypadł Timothy Olyphant, zimna maszyna do zabijania, a zarazem emocjonalnie upośledzona. Muzyka i zdjęcia wykonane na przyzwoitym poziomie.
Hitman to dobry film akcji bez ambicji na coś więcej, nie wiem jak fanom gry, ale mi się podobał szczególnie ze względu na główną postać.
Ps. Dla fanów seriali, agenta FSB gra T-Bag, a inspektora z Interpolu Ian z "Gotowych na Wszystko"