13 Dzielnica

yrek
Agent Smith

13 Dzielnica

Post autor: yrek »

Obrazek

Gatunek: Akcja
reżyseria: Pierre Morel
scenariusz: Luc Besson, Bibi Naceri
zdjęcia: Manuel Teran
muzyka: Damien Roques, Bastide Donny
Obsada: Cyril Raffaelli, David Belle,

Info:
13 Dzielnica to specjalna strefa Paryża roku 2013 otoczona murem. Gangi są tu jedyną władzą, żadnych praw, żadnych reguł, żadnych zasad... Damien (Cyril Raffaelli), znakomicie wyszkolony agent oddziału prewencji, w ciągu 24 godzin musi odzyskać bombę masowego rażenia skradzioną przez gang Tahy (Bibi Naceri). Wraz z sojusznikiem Leito (David Belle) rozpoczynają śledztwo, by poznać prawdziwych sprawców i unieszkodliwić bombę.
[opis dystrybutora]

Nie ma sie czym podniecać... wile halasu o nic. Mimo, iż znany w swoim gatunku na pewno nie należy do jego czołówki. Taki średniak. Denerwowała mnie tu bardzo mala realistyczność (sceny gdy bohater ucieka przed świszczącymi koło ucha kulami wystrzeliwanymi z maszynówki) Na plus, na duży plus na pewno zasługują sceny ucieczki w stylu Yamakasi na początku filmu. Szkoda że było ich tak mało.... Co do tej relistyczności to w filmach akcji zawsze jej brakuje, chociażby w oglądanym przeze mnie ostatnio "XXX" (skomputeryzowana scena gdy grinduje na tacce kelnera- fujj)
Fenomen
Vincent Vega

Re: 13 Dzielnica

Post autor: Fenomen »

Autorzy tego filmu wyspecjalizowali się w akrobacyjnych trikach i w wyszukanych sposobach pokonywania przeszkód, no i chyba za mocno bo efektowne skakanie z parapetu na balkon i z powrotem zostało przyćmione przez brak np głębszej fabuły lub napięcia którego defakto widz lubi. Ogólnie da się oglądnąć a dla mało wybrednej widowni może nawet przypaść do gustu.
5/10
Radloc
Forrest Gump

Post autor: Radloc »

Raczej David Belle (główny bohater) się wyspecjalizował w tych sztuczkach akrobatycznych, a nie autorzy filmu np. Luc Besson czy jakiś mało znany reżyser... Belle jest twórcą tego sportu, był swoim kaskaderem i dla realizmu filmu skakał nawet z ok. 6m+ na kamienie (1 scena) ale tak tylko było na początku, później rzeczywiście trochę sztuczne było...

Poza tym Dany Verissimo (Lola) - aktorka filmów dla dorosłych i modelka :-D

Film: taka francuska komercja... 6/10

Obrazek
Awatar użytkownika
Piotras003
Vincent Vega

Post autor: Piotras003 »

Świetny film ogladałem go już dawno ale do dzisiaj go pamietam a jak sie pamieta to znaczy ze film był swietny ;-)
Mark Gor
Vincent Vega

Post autor: Mark Gor »

Bardzo dobry film. Francuzi potrafią robić kino akcji - ale nie ma co się dziwić skoro za scenariusz wział się sam Luc Besson, mimo ze nie był reżyserem. Film ogląda się ogolnie dobrze, jest prosta fabuła, szybka wartka akcja, sceny walki i słynne yamakasi nawet lepsze od strzelanin. Cyril Raffaelli i David Belle zagrali znakomicie, równiez fajnie zagrał Tony D'Amario wcielając się w gangstera K2. Naprawde polecam 8/10 :-)
Awatar użytkownika
MarQ
Jack Sparrow

Post autor: MarQ »

Piotras003 pisze:Świetny film ogladałem go już dawno ale do dzisiaj go pamietam a jak sie pamieta to znaczy ze film był swietny ;-)
mozna tez zapamietac film negatywnie ;)

Przed ogladaniem filmu nastawilem sie na cos super, kolega powiedzial ze swieny film.Po obejrzeniu czulem duzyy niedosyt, ocenilem film na 5/10. fabula bez rewelki, fajne akrobacje, kilka widowiskowych scen ale to co sie udalo, teo bylo malo.

Drugi raz mialem okazje obejrzec film w gronie przyjaciol, wieczor przed telewizorem. film wydawal sie lepszy. posmialismy sie troche, i sie nie nudzilismy. po tym seansie, po podejsciu "na luzie" ocenilbym film na 7/10 :D

wnioske prosty. Po dzisiejszym kinie nie wolno za duzo oczekiwac, bo nie oszukujmy sie, trafic na dobry film- to rzadkość ;)
Azgaroth
Tyler Durden

Post autor: Azgaroth »

MarQ pisze:Po dzisiejszym kinie nie wolno za duzo oczekiwac, bo nie oszukujmy sie, trafic na dobry film- to rzadkość ;)
I to wnioskujesz po obejrzeniu filmu, który w ZAŁOŻENIU jest tylko lekkim akcyjniakiem? A trafić na dobry film w cale nie jest tak trudno, trzeba tylko wiedzieć gdzie szukać.
Awatar użytkownika
MarQ
Jack Sparrow

Mowiłem bardziej o dzisiejszym kinie, rzadko zdarzy sie dzisiaj cos pokroju Ojca Chrzestnego.
Azgaroth
Tyler Durden

W dzisiejszym kinie tez powstaje wiele wartościowych filmów i wcale nie tak rzadko.
Awatar użytkownika
MarQ
Jack Sparrow

wg mnie rzadko, może podaj jakies tytuły...
Azgaroth
Tyler Durden

To nie jest kraj dla starych ludzi, Juno, Mroczny Rycerz, Sierociniec, Ils - oprócz Ils wszystko z tego roku, pojawiają się dobre filmy tylko w natłoku gówna ciężko czasem je wypatrzeć, ale są.
Awatar użytkownika
MarQ
Jack Sparrow

po twoim poscie obejrzalem sierociniec, obejrzalem mrocznego rycerza, i mam zamiar jeszcze obejrzec to nie jest kraj dal starych ludzi.. i przyznaje popelnilem blad ;) przepraszam i zwracam honor :D :D
Miodzio
Indiana Jones

Post autor: Miodzio »

"13 Dzielnica" ma jeden dobry fragment. Mianowicie początkowa ucieczka Davida Belle'a przed gangsterami. Jest bardzo dobrze zmontowana, dynamiczna, a w głównej roli jest sam twórca parkour. Reszta filmu to kompletna żenada. Nie lubię większości francuskich filmów. Tych min, tego poczucia humoru, a tu jest tego w nadmiarze. A dodatkowo dorzucono do tego jeszcze kretyńską fabułę i słabiutkich aktorów.
Peetero
Forrest Gump

Post autor: Peetero »

13 dzielnica, hmm... watki nieszczesliwych bandytow vs majacy niebywale szczescie ich pogromca,
takie troche kinowe disco polo, no mi sie nie podobalo
baranina
Vincent Vega

Post autor: baranina »

Bardzo dobry film! Podobał mi się strasznie ;)

Lubię takie gangsterskie/policyjne filmy ;)
jacek78
Vincent Vega

Post autor: jacek78 »

Ogólnie jestem fanem komedii francuskich, tak więc podszedłem nastawiony pozytywnie do tego filmu. Nie myliłem się film jest b. dobry, jest akcja, humor, fabuła, dobra gra aktorska i parkour :D Tak więc mogę dać 8\10
drn
Jack Sparrow

Post autor: drn »

Dla mnie film średni, podnosi go dużo akrobatyka i fabuła, natomiast gra aktorska w sensie rozmów mimiki nie za ciekawa. Można się i pośmiać i poglądach akcji ale ja go oceniam na 5/10
ODPOWIEDZ

Wróć do „Akcja | Sensacja”