Donnie Darko

Rubenos
Darth Vader

Donnie Darko

Post autor: Rubenos »

Obrazek

Reżyseria: Richard Kelly
Scenariusz: Richard Kelly
Muzyka: Michael Andrews

Obsada:
Jake Gyllenhaal
Jena Malone
Holmes Osborne
Mary McDonnell
James Duval
Maggie Gyllenhaal

Fabuła
Tytułowy bohater, Donnie, jest nastolatkiem, uważanym za niezrównoważonego psychicznie. Pewnego dnia ujrzał dziwnš postać: człowieka-królika, który wywabił go nocš z domu, przez co uratował chłopakowi życie. Podczas kolejnych "wizyt" królik wyjawia mu, że jest przybyszem z przyszłoœci i pragnie zapobiec pewnym zdarzeniom. W tym celu Donnie zostaje zobligowany do wykonania różnych przedziwnych, destrukcyjnych dla otoczenia zadań. Wraz z rozwojem akcji okazuje się jednak, że nakazy przybysza nie były bezpodstawne...
Film porusza temat podróży w czasie, możliwoœci jego odwrócenia i zmiany wydarzeń oraz tajemnicy, jakš jest nasz umysł.(Ÿródło:filmweb.pl)
Opinia
Pokręcony film o cholernie niebanalnej fabuły, do którego bardzo chętnie wracam. Oprócz tego posiada on niesamowitš œcieżkę dŸwiękowš z kapitalnym utworem "mad wordl". Podczas seansu dobrze jest zwracac uwagę na szczegóły. Oprócz wspomnianej w opisie fabuły tematyce, dla mnie jest on w pewnym sensie manifestem przeciwko banalizacji, upraszczaniu życia. Goršco polecam.
Awatar użytkownika
Dolly
Mad Max

Re: Donnie Darko

Post autor: Dolly »

No tak... bardzo wielu osobom ten film się podoba, widzą w nim jakąś tajemnice, jakiś szereg psychhologicznych wątków, coś intyrgująco pokręconego... ja nie widzę w nim tego... :/ był nudny... dla mnie. kosultowałam sie z niektórymi osobami które oglądały ten filmn i każdy mówił że ten film jest jakiś niezrozumiały... ja też tak uważam, nie podbał mi się, nawet mimo tego.
yrek
Agent Smith

Post autor: yrek »

Film nad wyraz wyjątkowy. Ogladajac go wylacznie dla oka wydawac sie moze ze to jakiś kicz dla dzieci. Jednak przy lebszym zastanowieniu widzimy ze ma on sens. Jest to film o samotności, poświeceniu, niezrozumieniu, o tym jak wiele zalezy od przypadku. O tym ze każde zdarzenie w naszym życiu ma lub może mieć jakies konsekwencje. Film genialny od strony scenariusza.
Film bardzo trudny w interpretacji. By dobrze go zrozumieć polecam nastepujace korki.
1. Obejrzec
2 Przeczytac to http://www.filmweb.pl/blog/entry/440775 ... tacja.html (łącznie z komentarzami)
3 Obejrzeć ponownie

Polecam wszystkim
Rubenos
Darth Vader

Ciekawa interpretacja. Zakończenie odebrałem identycznie. Mam nawet na dysku w pdf "Filozofię podróży w czasie" po angielsku, ale jak na razie nie mogę się zebrać na czytanie. ;)

A tak swoją drogą to jaką wersję oglądałeś? Zwyczajną, czy reżyserską? Słyszałem, że w reżyserskiej zakończenie stało się bardziej "jasne".
yrek
Agent Smith

Post autor: yrek »

Oj nie wiem. Film konczy sie bodajże tym wypadkiem w którym miał zginąć Donnie. Zachodzą sie gapie m.in przyjaciolka bohatera ktora macha matce. Jeżeli widziales inna to opisz.
Rubenos
Darth Vader

Niestety nie. Smutny jest fakt, że obecnie film jest niezwykle trudno dostępny w Polsce. Ale poza tym słyszałem, że pozmieniano w DC troszkę utwory, w tym podano nową (ponoć słabszą) wersję genialnego Mad World.
Awatar użytkownika
Dolly
Mad Max

Strasznie zakręcony film, który ogladałam tylko raz i nie zrozumiałam go... niestety nie miałam okazjki prześledzic go drugi raz i pozostało mi wspomnienie tego zakręcenia pokomplikowanego...
Radloc
Forrest Gump

Post autor: Radloc »

Jeden z moich ulubionych filmów (w top10), a poza tym niedługo druga część pt.: "S.Darko" ciekawe czy podobny klimacik będzie...
ble
Tyler Durden

Post autor: ble »

Radloc pisze:a poza tym niedługo druga część pt.: "S.Darko"
Ooo nie... Tylko nie sequel! Po co ulepszać coś, co już jest dobre?! Po co na siłę robić kontynację czegoś, co tego nie potrzebuje, by przetrwać?!
Rubenos
Darth Vader

Chyba podpucha. :P
Radloc
Forrest Gump

Post autor: Radloc »

...ale chyba nie będzie miał wiele wspólnego z Donnie Darko, główną bohaterką będzie siostra Donniego Samantha (7 lat później),..

http://www.filmweb.pl/Powstaje+kontynua ... s,id=43047
Rubenos
Darth Vader

Zwracam honor. ;)
Podzielam jak najbardziej pogląd Ble. Dobrze byłoby, gdyby praktycznie ojciec "Donnie Darko" brał udział w projekcie, ale nie można się tego spodziewać. :/
Awatar użytkownika
Dolly
Mad Max

Ja nie rozumiem tego filmu zupełnie. MOże i jestem małom inteligentna i mało domyślna... ale zupłnie nie wiem o co chodziło twórcom. :/ 5/10
gosia.
Jack Sparrow

Post autor: gosia. »

Uwielbiam ten film, jeden z moich ulubionych...Jest strasznie pokręcony, niebanalny, daje do myślenia, trzeba się porządnie zastanawiać o co w nim na prawdę chodziło no i ma oryginalną fabułę...Każdy może go też interpretować i rozumieć na swój sposób...No a Jake Gyllenhaal nieźle zagrał...I podobała mi się muzyka w filmie- a szczególnie piosenka 'Mad world'.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dramat | Obyczaj”