Jestem legendą

Mela0607
Agent Smith

Jestem legendą

Post autor: Mela0607 »

Plakat:
Obrazek
Info:
reżyseria: Francis Lawrence
scenariusz: Akiva Goldsman, Mark Protosevich
zdjęcia: Andrew Lesnie
muzyka: James Newton Howard
obsada: Will Smith, Alice Braga
produkcja: USA
gatunek: Akcja , Sci-Fi
Opis:
Akcja filmu rozgrywa się w scenerii zniszczonego Nowego Jorku. W wyniku tajemniczej zarazy ludzie na całym świecie zostali zamienieni w mutanty. Chorobie nie uległ jedynie główny bohater Robert Neville, który staje się celem ataków pragnących za wszelką cenę go zniszczyć krwiożerczych potworów.

Źródło: filmeb.pl
Moja Opinia:
Bardzo dobry, drugi i kolejny udany film Lawrence; przynajmniej kto za takimi przepada nie powinien się zawieść. Świetne efekty, zdjęcia, a co najważniejsze Will Smith, który po raz kolejny udowodnił iż jest świetnym aktorem i tutaj jako jedyny człowiek na świecie sprostał zadaniu, był niesamowity i to właśnie on sprawił iż film zyskał na wartości - to w jaki sposób odbierany jest film zależało tylko od niego i jak dla mnie to mu się udało! Polecam 8/10
ble
Tyler Durden

Re: Jestem legendą

Post autor: ble »

Bardzo dobry film. Ciekawy temat, dobrze rozwinięta fabuła. Gra Will'a Smith'a na dobrym poziomie. W całość wmieszana muzyka Bob'a Marley'a :) Jedna scena... hm... nie tyle mi się nie podobała co... hm... była zbyt okrutna? SPOJLER Mianowicie, scena z psem, gdzie Will musiał go udusić. SPOJLER Mnie - jako wielbicielce zwierząt i przyrody scena ta bardzo nie przypadła do gustu.

Jedyny film, na który warto teraz iść do kina.
Awatar użytkownika
Scourge33
Indiana Jones

Post autor: Scourge33 »

ble pisze:Jedyny film, na który warto teraz iść do kina.
Czy ja wiem czy jedyny, sam wybieram sie na "Motyl i skafander"...

Co do omawianego filmu: zaskakująco dobry... Mam jednak małe wątpliwości czy nie można było inaczej poprowadzić scenariusza *. Wiem, wiem że to na podstawie książki, ale jednak...
Will Smith nie pierwszy raz udowadnia niedowiarkom że ma predyspozycje nie tylko Bad-Boyso-podobnych produkcji. Również jako aktor dramatyczny się sprawdza. Mam tu na myśli nie tylko jego grę mimiką...
Całkiem fajnie oddano klimat opuszczonej metropolii: sam widok niszczycieli u wybrzeże Manhattanu, czy partyjka offgolfa na skrzydle myśliwca: to zrobiło na mnie spore wrażenie. Bob Marley jest zaraźliwy!
Jest sporo scen nietrafionych: choćby prezentacja różnych szkół czołgania sie po ziemi, czy recytacja dialogów ze Shreka...

Ocena: 7/10

* [spoiler]Po cichu liczyłem że twórcy bardziej skupią się na dramacie ostatniego człowieka na ziemi i wtedy mogłoby to być kino ambitne, a tak wyszedł typowo amerykański akcyjniak z ambicjami...[/spoiler]
yrek
Agent Smith

Post autor: yrek »

Ajj a mogło być tak pięknie. Wszystko rozkręcało sie tak fajnie. Wciągało i zainteresowywało. Film mógł trwać dużo dłużej gdyby nie ta końcówka. Taka za bardzo bohaterska i amerykańska. Trochę mnie to zdenerwowało. 7/10
nat_the_gipsy
Forrest Gump

Post autor: nat_the_gipsy »

Zgadzam się co do końcówki, za bardzo amerykańska rzeczywiście. Ciężko mi jednak w dalszym ciągu zdecydować, czy film mi się podobał, czy nie. Bo jednak wizja jest mocno przygnębiająca. Przyznam jednak, że film dostarczył mi tylu skrajnych emocji, że mogę go śmiało polecić.
No i sama też rozmawiam z moimi psami:)))
Miodzio
Indiana Jones

Post autor: Miodzio »

Film jest według mnie zaledwie średni. Szkoda, bo zaczynał się świetnie.
Na plusy na pewno trzeba zailiczyć wykreowany, opuszczony NY, który robi ogromne wrażenie. Szkoda tylko, że zwierzęta wyszły tak nierealistycznie. Wielką zaletą filmu jest też Will Smith. Potrafi skupić na sobie uwagę widza.
Szkoda, że od połowy film robi się już o wiele słabszy, a sam koniec jest po prostu beznadziejny. Z tego co słyszałem zupełnie nie ma nic wspólnego z tym co jest w książce. Tymczasem w filmie dostajemy [SPOJLER] wielkiego bohatera, który poświęca się po to, aby ludzkość znów mogła istnieć [KONIEC SPOJLERA].
5/10.
yrek
Agent Smith

Post autor: yrek »

Ostatnio natknąłem sie na alternatywne zakończenie:
http://www.popcorner.pl/popcorner/1,81588,4992678.html
Dudidum
Vincent Vega

Post autor: Dudidum »

Bardzo fajny film. Lubię takie momęty w których jest pewna dyskryminacja. Ale musi jej jeszcze towarzyszyć szybkie działanie oraz uzasadniony powód. Oczywiście nie popieram tego filmu z powodu kilkusekundowego fragmentu. Bardzo trudno jest utrzymać przez 2\3 filmu totalną samotność bochatera, nie narażając na ucierpienie dynamiki filmu. Mimo to że nba planie głównie znajduje się jedna osoba, atmoswera i napięcie jest w każdej sekundzie filmu. Polecam go każdemu, kto jeszcze nie miał przyjemności oglądania "JESTEM LEGENDĄ"
Fenomen
Vincent Vega

Post autor: Fenomen »

Nie zachwycił mnie ten film. Wyczuwalne jest napięcie budowane przez reżysera aczkolwiek jest dla mnie zbyt statyczne a niekiedy irytujące powolnym przemieszczaniem się głuwnego bohatera i rozwój akcji. Jakiś pomysł pojawił się w filmie i jest to plusem dla filmu, ale drugi raz bym go nieobejrzaj. Całą szale opinii przeważyło zakączenie: zbyt szybkie, bohaterskie i takie amerykańskie...
5/10
gosia.
Jack Sparrow

Post autor: gosia. »

Film nawet fajnie wyszedł...Szczególnie niezłe wrażenie robił ten opuszczony, zniszczony Nowy Jork...Ciekawy pomysł, nieźle oddany dramat ostatniego człowieka na ziemi, który był samotny, jego jedynym towarzyszem był pies...Nie podobała mi się jedna scena..SPOILERjak uśmiercili tego pieska...zbyt brutalnie, no i w ogóle taka przykra scena, no ale to dramat...KONIEC SPOILERA.
Zakończenie również nie przypadło mi do gustu, takie typowo bohaterskie, no i jakby naciągane...Ale oglądałam też 2 zakończenie SPOILERtylko, że to 2 zakończenie to znowu taki happy end, no i trochę zbyt fantastyczne..KONIEC SPOILERA.

Ale ogólnie film fajny, nie znudził mnie, oprócz zakończenia i tej 1 sceny, to ciekawy, no i polecam oczywiście. :-P
Azgaroth
Tyler Durden

Post autor: Azgaroth »

gosia. pisze:no i w ogóle taka przykra scena, no ale to dramat...
To nie dramat tylko płytki akcyjniak SF.
Awatar użytkownika
BlackDog
Tyler Durden

Post autor: BlackDog »

To jeden z najgorszych filmów spośród wszystkich filmów, które obejrzałem w tym roku. Jestem mocno zaskoczony, że komuś się to mogło podobać. Żenujące i bezsensowne kino dla bezmózgich nastolatków.
lukass
Jack Sparrow

Post autor: lukass »

Aż tak zły ten film nie był, i tak w przeciwieństwie do innych z cyklu: "strzelaj i zabijaj", nadrabiał sporo fabułą. Irytowało dość mocno to, że nie wykorzystano w pełni jej potencjału przez co w pewnym momencie zrobiła nam się typowa 'holiłudzka' sieczka. Mnie osobiście nie przypadł do gustu Will Smith w głównej roli, przyznam się szczerze, że nie przepadam za tym aktorem, co nie zmienia faktu, że gdyby zagrał jakichś bardziej wyrazisty aktor od Willa mogło by być lepiej. Aha, fatalna, niemalże tandetna końcówka, także psuje cały wymysł filmu. Niestety typowy przerost formy nad treścią, ale jednocześnie w tłumie tych beznadziejnych produkcji można, dla rozrywki chociażby i podziwiania świetnych plenerów opustoszałego NYC, obejrzeć te film.

6/10
Mariczanka
Jack Sparrow

Post autor: Mariczanka »

W tym filmie podobało mi się jedynie ukazanie wymarłego miasta - moim zdaniem nic innego nie zasługuje na dłuższa uwagę.
Rubenos
Darth Vader

Post autor: Rubenos »

W sumie całkiem przyjemnie się oglądało. Dostałem to, czego oczekuję po Hollywood. Prostej, przyjemnej rozrywki do obejrzenia w wolnej chwili. Większej ilości głupot typu "zemsta wampira" nie odnotowałem. 6/10.
dozorca_wapnia
Vincent Vega

Post autor: dozorca_wapnia »

Jestem Legendą... jak dla mnie 8/10. Film bardzo mi się podobał, klimat opuszczonego miasta wywarł na mnie wrażenie, bardzo mi się podobała scena ze zwierzętami biegnącymi po mieście :) Motyw poświęcenia całkiem udany moim zdaniem. Will Smith dobrze zagrał w tym filmie, nawet udało mu się ukazanie człowieka poszukującego, w tym przypadku lekarstwa, stracił rodzinę, a jednak się nie poddaję i stara pomóc się ludzkości i jest gotów się poświęcić dla swojego celu. Fakt takich motywów jest wiele, jedne lepiej ukazane inne gorzej, ale w tym przypadku moim zdaniem ten motyw należy do tych udanych. Polecam ten film ludziom pragnących dobrej rozrywki i relaksu przed udaną Hollywoodzką produkcją :)
Awatar użytkownika
setin
Jack Sparrow

Post autor: setin »

Ostatnio pojawił się w tv, dobrze było sobie przypomnieć. I muszę stwierdzić, że przy drugim obejrzeniu film zdecydowanie bardziej mi się spodobał. Był bardziej czytelny.
Betka
Vincent Vega

Post autor: Betka »

Mówcie co chcecie, ale ten film mnie powalił, klimat opuszczonego N.Y niezapomniany, tajemniczy, fabuła do odgadniecia, ale i tak polecam.
Goro Gondo
Jack Sparrow

Post autor: Goro Gondo »

Pierwsza połowa filmu jest świetna, czym dalej tym gorzej... ale film jak najbardziej dobry - 8/10. Zgadzam się z postem powyżej.
Luksib
Forrest Gump

Post autor: Luksib »

Pierwszy raz "Jestem Legendą" oglądałem na HBO ze 2 lata temu. Klimatyczna wizja opuszczonego Nowego Yorku naprawdę robi wrażenie. Film zrobiony bardzo dobrze, trzyma poziom. Ale to alternatywne zakończenie... Dobrze, że go nie wybrali. :-)
Goro Gondo
Jack Sparrow

Post autor: Goro Gondo »

Chyba jeden z lepszych filmów ostatnich lat. Mogli trochę bardziej popracować nad drugą połową - ale i tak jest dobrze.
kuchar
Vincent Vega

Post autor: kuchar »

Wizja opuszczonego N.Y. w tym filmie to coś niebywałego, zaskakujący widok, fabułę w filmie nie najłatwiej odgadnąć choć zakończenie filmu nie było zbyt spektakularne jak to się zapowiadało w pierwszej połowie filmu. Mimo wszystko warto obejrzeć.
Propaganda
Vincent Vega

Post autor: Propaganda »

Cóż mam mówić, przyznam rację poprzednikom - pierwsza połowa bardzo dobra, druga trochę gorsza, ale bądź co bądź film bardzo dobry, na ósemeczkę zasługuje, ale wyżej - nie.
Bates
Indiana Jones

Post autor: Bates »

Pierwsza połowa - dużo nudy plus dobry Smith, ciekawa wizja Nowego Jorku, druga połowa - coś się dzieje, ale właściwie mało, zakończenie średnie.
W sumie 5/10.
mdmj20
Forrest Gump

Post autor: mdmj20 »

Film mnie wciągnął choć był przewidywalny do bólu. Do obejrzenia zmotywowała mnie osoba WS, którego bardzo lubię.
ODPOWIEDZ