Opis:
Harry Potter tym razem nie może mieć spokojnych wakacji. Lord Voldemort powrócił, a prasa czarodziejska milczy na ten temat. Na mugolskim osiedlu Little Whinging pojawiają się Dementorzy, a zbzikowana sąsiadka Dursley'ów pani Figg jest charłakiem! W dodatku Harry staje przed całym Wizengamotem za użycie czarów przez nieletniego, a Straż Przednia zabiera go do kwatery głównej Zakonu Feniksa - organizacji powołanej przez Dumbledora do walki z Sam-Wiesz-Kim. Tymczasem w Hogwarcie rządy przejmuje sprzymierzeniec Korneliusza Knota i nauczycielka obrony przed czarną magią profesor Umbridge. Wygląda na to, że nikt nie wierzy Harry'emu i Dumbledorowi, że Lord Voldemort odrodził się na nowo. Kiedy zaatakuje wszystko wyjdzie na jaw, ale czy wtedy nie będzie już za późno?
Moja ocena:
Czekałam na ten film dłuuugo i.... doczekałam się wreszcie!!! Według mnie super film, zapowiadał się dobrze i taki też się okazał. Aktorzy nadal ci sami, ci, którzy najbardziej według mnie pasują do swoich ról. Nie wyobrażam sobie innych aktorów na ich miejscu, są po prostu idealni. Efekty w filmie nie były tak zachwycające jak w poiprzednich częściach, ale i tak przypadły mi do gustu, były oki. Oczywiście książkę znacznie okrojono,a le i tak wybrano najważniejsze i jak się okazuje najlepsze momenty. Film był dla mnie jednym świetnbym widowiskiem, ektranizacją ulubionej książki. BYł doskonały. Rezyseria i zdjęcia ok.
Włąśnie przeczytałam jedyną jak na razie recenzję HP 5 i rozczarowałam się... ja mam\ opinie zupełnie inną... daleką od tego... może i zabrakło serca, magii, ale w końcu ludzie są tylko ludźmi, każdemu może się powinąć noga... chociaż mi i tak się wydaje że film był super i spełnił moje ocvzekiwania. Tak więc polecam!!! Może i zabrakło serca ale dla fanów filmn i tak się okaze super (dla największych fanów)