Trzynastka

yrek
Agent Smith

Trzynastka

Post autor: yrek »

Obrazek

Reżyseria Catherine Hardwicke
Scenariusz Nikki Reed, Catherine Hardwicke
Zdjęcia Elliot Davis
Muzyka Mark Mothersbaugh, Brian Zarate

Film opowiada historię trzynastoletniej dziewczyny Tracy i jej doświadczeniach związanych z dorastaniem w Los Angeles, gdzie środowisko wymusza na niej zbyt szybkie wchodzenie w dorosłość. Pod wpływem swojej koleżanki Evie, Tracy, początkowo wzorowa uczennica, szybko poznaje świat narkotyków, seksu, materializmu i lekkomyślnego nastoletniego buntu

Słabo. Spodziewałem sie dużo lepszego filmu. Jest przede wszystkim zbyt płytki. Taki dramat powinien byc jedną wielka refleksja a ja jakos tego nie odczułem. Był on raczej dla mnie zwykłym opowiadaniem o pewniej 13latce. Poza tym tytuł wydaję mi się komercyjny. Bo 13 lat i takie rzeczy ... Nawet w Stanach wydaje się to niedorzeczne. Napewno zdarzają sie i takie historie ale film ma pokazywać ogólny problem dojrzewania. Z chęcią zobaczył bym ten film w dorobku jednego z polskich reżyserów, zapewne wszyłoby o niebo lepiej.
Mystic
Vincent Vega

Re: Trzynastka

Post autor: Mystic »

Mnie natomiast bardzo sie podobał. Temat dojrzewania, pierwszego buntu. Przeobrazenie głownej bohaterki z grzecznej dziewczynki w zbuntowaną nastolatkę pokazane zostało bardzo dobrze, głownie za sprawa znakomitej Evan Rachel Wood. Wspaniale zagrały również Holly Hunter (matka bohaterki) oraz Nikki Reed (koleżanka bohaterki) która również jest autorką scenariusza "Trzynastki".
Mnie bardzo poruszył, a ogladając takie filmy jak "Dzieciaki" bądz "Ken Park" mam świadomość, ze narkotyki, seks i picie alkoholu zdarza sie nastolatkom w Ameryce dość często, a granica wieku wciąż sie obniża.
Awatar użytkownika
Dolly
Mad Max

Re: Trzynastka

Post autor: Dolly »

Doskonały dramat opowiadający historię buntu głównej bohaterki trzynastolatki... fabuła nie pozwala widzowi na nudę, stale coś sie dzieje. Aktorki zagrały świetnie... film dostaje ode mnie 10/10

[ Dodano: 2008-06-21, 23:00 ]
Mój ulubiony film nr 2. WSpaniały dramat ukazujący problemy w okresie dorastania nastolatek - Evie i Tracy.... Tracy poznaje Evie, która wprowadza ją w świat drobnej przestępczości, seksu, narkotyków... Tracy zaczyna się ciąć...
WSpaniała gra aktorów... niezwykły klimat film... i bliskość owych tematów filmu do współczesnego świata....
Niepowtarzalny dramat psychologivzny stał się moim ulubionym filmem... ogladałam go już chyba z milion razy... pokochałam go i wszytkich jego bohaterów oraz tematyke filmu...
Wspaniały film do psychologicznej analizy... ukazuje problemy współczesnych nastolatek... jeden z nielicznych filmów tak trafnie ukazujących zjawisko dorastania i sprawiania problemów wychowawczych...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dramat | Obyczaj”