Info o filmie:
reżyseria: Edward Zwick
scenariusz: Charles Leavitt, Edward Zwick, Marshall Herskovitz
zdjęcia: Eduardo Serra
muzyka: James Newton Howard
produkcja: USA
data premiery: 26.01.2006 (Polska), 08.12.2006 (Świat)
obsada: Leonardo DiCaprio, Jennifer Connelly, Djimon Hounsou
Fabuła:
Akcja filmu rozgrywa się podczas wojny domowej w Sierra Leone. Na wioskę Solomona Vandy'ego napadają rebelianci i całą jego rodzinę biorą do niewoli, zaś on sam zostaje skierowany do wydobywania diamentów w dolinie rzeki. Podczas pracy odnajduje jeden z największych diamentów i ukrywa go przed strażnikami. Wskutek akcji wojska Solomon trafia do aresztu, gdzie przez przypadek zapoznaje się z Dannym Archerem, który obiecuje mu pomóc odnaleźć rodzinę w zamian za diament.
(źródło: filmweb.pl)
Pierwsze, co przychodzi mi na myśl odnośnie tego filmu, to muzyka. Ścieżka dźwiękowa jest rewelacyjna, świetnie współgra z obrazem, stwarza klimat, dodaje napięcia... Może podoba mi się tak dlatego, że autor wzorował się trochę na Hansie Zimmerze.
Leonardo DiCaprio udowodnił mi, że jest nie tylko bożyszczem nastolatek, co dobrym aktorem.
Jennifer Connelly widziałam już w Requiem dla snu. Według mnie bardzo dobrze poradziła sobie z kreacją aktorską w Krwawym diamencie i z chęcią obejrzę ją w innych filmach.
Djimon Hounsou ten aktor też miał ciekawą rolę i świetnie się z niej wywiązał.
Fabuła jest ciekawa, akcja ma odpowiednie tempo, dobrze zostali dobrali aktorzy, wspaniała ścieżka dźwiękowa...
Polecam!