Obecnie czytam
Re: Obecnie czytam
ja czytam teraz książkę O.Pamuka "śnieg"
rewelacja
rewelacja
-
Gothic Lady
- Mad Max
Szczerze mówiąc dopiero kończe 1. Az wstyd się przyznać... Chociaż moje wolne czytanie oznacza to że musze się nią podelektować. 
Ostatnio zmieniony 2008-03-30, 16:04 przez Gothic Lady, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Miszka Kozlov
- Terminator
"Klub Pickwicka" Charles Dickens.
Piękne opisy dziewietnastowiecznej Anglii, czuję się klimat epoki.
Jak zwykle w książkach Dickensa ciekawie rozrysowanie postaci
Piękne opisy dziewietnastowiecznej Anglii, czuję się klimat epoki.
Jak zwykle w książkach Dickensa ciekawie rozrysowanie postaci
Skończyłam czytać kryminał "Colorado Kid" King'a, a teraz zabieram się za s-f, a mianowicie "Zapłatę" Dick'a
Paulo Coelho - Zahir.
Z każdą kolejną książką tego pana widzę, że pisze on trochę schematycznie... Co jednak nie wpływa negatywnie na jego twórczość, bo przyjemnie się czyta;)
Z każdą kolejną książką tego pana widzę, że pisze on trochę schematycznie... Co jednak nie wpływa negatywnie na jego twórczość, bo przyjemnie się czyta;)
'Miasteczko Salem' pana Kinga. Wreszcie zdobyłam tę książkę 
W końcu mam czas na odrobienie moich zaległości. 
Najpierw na warsztat idzie twórczość Marka Hłaski. zacząłem czytać jego zbiór opowiadań. Na razie skończyłem "Bazę sokołowską" - pierwszy utwór, który napisał jako siedemnastolatek. Infantylne to, postacie bardzo konwencjonalne, schematyczne, czuć propagandę, ale mimo wszystko czyta się nieźle. Ale to dopiero początek...
Najpierw na warsztat idzie twórczość Marka Hłaski. zacząłem czytać jego zbiór opowiadań. Na razie skończyłem "Bazę sokołowską" - pierwszy utwór, który napisał jako siedemnastolatek. Infantylne to, postacie bardzo konwencjonalne, schematyczne, czuć propagandę, ale mimo wszystko czyta się nieźle. Ale to dopiero początek...
George R.R. Martin - Uczta dla Wron: Cienie Śmierci
Jak ktoś szuka dobrego fantasy dla dorosłych to Martin jest idealny
Jak ktoś szuka dobrego fantasy dla dorosłych to Martin jest idealny
Gorąco polecam:
Jakub Ćwiek - Kłamca
Olga Gromyko - Zawód: wiedźma
A obecnie czytam książkę Anny Kańtoch Miasto w zieleni i błękicie, która zapowiada się ciekawie.
Jakub Ćwiek - Kłamca
Olga Gromyko - Zawód: wiedźma
A obecnie czytam książkę Anny Kańtoch Miasto w zieleni i błękicie, która zapowiada się ciekawie.
Ryszard Kapuściński - Heban.
"Boze ingrzysko"
udowadnia ze historia moze byc przedstwiona w sposób ciekawy. Ksiazka powinna przekonac nawet zagorzałych "anty-miłosników" tej dziedziny ;-) Zaskakujace stwierdzenia, wyrazne, rzeczowe, ale bardzo przystepne opracowania poszczególnych zagadnien. polecam gorąco
udowadnia ze historia moze byc przedstwiona w sposób ciekawy. Ksiazka powinna przekonac nawet zagorzałych "anty-miłosników" tej dziedziny ;-) Zaskakujace stwierdzenia, wyrazne, rzeczowe, ale bardzo przystepne opracowania poszczególnych zagadnien. polecam gorąco
Anna Kańtoch - Zabawki diabła
Polecam, pomieszanie kryminału z fantastyką.
Polecam, pomieszanie kryminału z fantastyką.
Potop..skąd ja to znam:)? Ja niestety nie byłam taka dobra i ściągnęłam sobie lektora , haha...jest na prawdę dobry:D fajnie interpretuje.. (i nie zasypiasz:) Może to i śmieszne, ale bardzo lubię całą serię książek "Ani z zielonego wzgórza":) książki są niesamowite:) zachwycające opisy przyrody:) Polecam;)
"...Krajobraz płynął jeszcze w świetle(...)dalej ciągnęło się długie, łagodne wzgórze, usiane przytulnymi, łagodnymi dworkami..."
"Liście topoli szeleściły wokoło niczym jedwab(...)drzewa rozmawiają we śnie..."
"W ogrodzie poniżej bzy uginały się pod olbrzymimi kiściami fioletowych kwiatów(...) Świeży wietrzyk poranny przynosił upajającą woń..."
"Ujrzeli staw, wyglądający prawie jak rzeczka, taki długi i kręty. Pośrodku przecinał go mostek. Poniżej,aż do miejsca, gdzie bursztynowe wydmy piaszczyste odcinały staw od szafirowej zatoki morskiej, woda mieniła się tęczą barw szafranu, szkarłatu, jaśniejszej i ciemniejszej zieleni oraz wieloma odcieniam, na które jeszcze nigdy nie znaleziono właściwej nazwy..."
PS. folwark zwierzęcy- dosyć intrygujący;)
"...Krajobraz płynął jeszcze w świetle(...)dalej ciągnęło się długie, łagodne wzgórze, usiane przytulnymi, łagodnymi dworkami..."
"Liście topoli szeleściły wokoło niczym jedwab(...)drzewa rozmawiają we śnie..."
"W ogrodzie poniżej bzy uginały się pod olbrzymimi kiściami fioletowych kwiatów(...) Świeży wietrzyk poranny przynosił upajającą woń..."
"Ujrzeli staw, wyglądający prawie jak rzeczka, taki długi i kręty. Pośrodku przecinał go mostek. Poniżej,aż do miejsca, gdzie bursztynowe wydmy piaszczyste odcinały staw od szafirowej zatoki morskiej, woda mieniła się tęczą barw szafranu, szkarłatu, jaśniejszej i ciemniejszej zieleni oraz wieloma odcieniam, na które jeszcze nigdy nie znaleziono właściwej nazwy..."
PS. folwark zwierzęcy- dosyć intrygujący;)
Czytał ktoś może "Drogę" Cormaca McCarthiego? Mam zamiar to zacząć czytać, ale chcę najpierw poznać opinię przeciętnych 
a właśnie kończę "Historię pana B." - ostatniej książki Clive'a Barkera. Ciekawy pomysł, realizacja średnia....zabawne i groteskowe....ale nie straszy ani nie trzyma w napięciu..."Sakrament" był zdecydowanie lepszy.
a właśnie kończę "Historię pana B." - ostatniej książki Clive'a Barkera. Ciekawy pomysł, realizacja średnia....zabawne i groteskowe....ale nie straszy ani nie trzyma w napięciu..."Sakrament" był zdecydowanie lepszy.
Po tym jak przeczytałem "To nie jest kraj dla starych ludzi" nie zamierzam już czytać książek Pana McCarthiego. Książka niesamowicie nudna, przewidywalna, z narracją godną pożałowania. Trochę dziwne, że film na jej podstawie jest wcale dobry.
Kolejny raz Tolkien, w sumie co roku czytam Tolkiena w wakacje
Przeczytałem "Drogę" i zachęcam każdego do zajrzenia. Depresyjny klimat post-apokaliptycznego świata. Chłodna narracja okryta symboliką i poetyckim zacięciem. Trudno zapomnieć o tej książce. Rewelacja!
Ciekawie się zapowiada ta "Droga", chyba wezmę się w wolnej chwili. 
A sam kończę "Niezwyciężonego" Lema. Książka ciekawa, choć jak dla mnie "Solaris" jest lepszy.
A sam kończę "Niezwyciężonego" Lema. Książka ciekawa, choć jak dla mnie "Solaris" jest lepszy.
Obecnie czytam "Mistrza i Małgorzatę" Michaiła Bułhakowa.
"Matka Joanna od Aniołów" Jarosława Iwaszkiewicza.
Ha. Zabawne też akurat finiszuję z Bułhakowem. Ostatnio w przerwach "Broń w dawnej Polsce" Zdzisława Juna.Miodzio pisze:Obecnie czytam "Mistrza i Małgorzatę" Michaiła Bułhakowa.
Ja obecnie staram się przeczytac "Dume i uprzedzenie".
"Festung Breslau" Marka Krajewskiego. Kryminał w scenerii obleganego przez Czerwonych Wrocławia jeszcze za czasów niemieckich.
Zaczynam 'CHŁOPIEC Z ALUMINIOWYM KUBKIEM W DŁONI i inne opowiadania grozy' Jarosława Moździocha. Jak na razie bardzo mi się podoba. Zobaczymy dalej.