Gatunek: Dramat, Kryminał, Thriller
Reżyseria Joel Schumacher
Scenariusz: Ebbe Roe Smith
Zdjęcia: Andrzej Bartkowiak
Muzyka: James Newton Howard
Obsada: Michael Douglas, Robert Duvall
William Foster to przeciętny obywatel Stanów Zjednoczonych. Niestety ostatni tydzień był jednym z najgorszych w jego życiu. Stracił pracę, żona zabrania mu się widywać z córką. W dodatku potężny korek paraliżuje ruch drogowych i uniemożliwia Fosterowi dotarcie na urodziny córeczki. Wszystkie te wydarzenia nakładają się na siebie i powodują że bohater nie wytrzymuje psychicznie. Postanawia za wszelką cenę wrócić do domu i eliminować każdego kto mu w tym przeszkodzi.
Po zdjęciach w "Plotce" postanowiłem prześledzić twórczość Bartkowiaka. Natknąłem sie na "Upadek". Już sam tytuł wydał mi się interesujący, taki ogólny. Po zapoznaniu się z fabuła postanowiłem go obejrzeć.
Michael Douglas znany ze swoich kreacji chyba każdemu świetnie wpasował sie w choleryka. Widać, że zrozumiał swoją rolę, nie widać natomiast gry aktorskiej. To co dzieje się w ekranie wygląda jak reality show. Zero sztuczności. Pozostali wypadli również bardzo dobrze ale nie da się ukryć że przyćmił ich Douglas. Zdjęcia Barkowiaka? stały wyskoki poziom jednak nic nadzwyczajnego.
Co do mojej opini to jestem jak najbardziej na tak. Jaki upadek przedstawia film? Sfrustrowanego bohatera który nie mogąc poradzić sobie z własnymi problemami stacza sie od normalnego obywatela do poziomu wandala i mordercy? A może to upadek współczesnej mu społeczności? Chęć wzbogacenia się, wrogie nastawienie i wszechobecna przmeoc?
Wydawać by się mogło, że William Foster wysiadają z samochodu stojącego w korku opuszcza nie tylko pojazd. Wysiada z obowiązującego stylu życia, wysiada ze świata. Postanawia pieszo wrócić do domu nie spodziewał sie że droga będzie aż taka trudna, że będzie to droga pod prąd. "Człowiek człowiekowi wilkiem" jeżeli nie jesteś z nami jesteś przeciwko nam. Takie hasła dadzą sie wyczytać w z treści filmu i nie jest to wymysł reżysera. Inspiracją jest styl życia amerykanów lat 90tych. Temu próbuje przeciwstawić się Foster. Chce oczyścić sobię drogę do domu. I mimo iż jest to czarny charakter w filmie można zrozumieć motywy jego działania. Bo to przez społeczeństwo, kontakty z ludzimi których spotkał spowodowały jego upadek.