Co to za film?

Szukasz filmów o konkretnej tematyce? Masz jakieś pytania odnośnie filmu i zagadnień z nim związanych?
Cass
Forrest Gump

Re: Co to za film?

Post autor: Cass »

Witam!!!
Kolejne pytanie z serii "co to za film", tym razem jednak, może być trudno, gdyż nie wiem, czy film nie istnieje tylko w mojej wyobraźni :-) No, to może przesada, ale na pewno nie jest on bardzo znany.
Oglądałam go przypadkiem w dzieciństwie, około 1993 roku w TVP. Był to chyba rodzaj dramatu erotycznego, którego fabuła dotyczyła pary kochanków, którzy nie mogli być razem i ostatni raz spotkali się w tytułowym błękitnym pokoju??? A może niebieskim? A może to był hotel? Wydaje mi się, że taki był właśnie tytuł tej produkcji, jednak szukając na filmweb.pl czy imdb, nie znalazłam nic odpowiadającego temu obrazowi. Na 100 % nie był to film polski (prawdopodobnie amerykański), był kolorowy, akcja działa się współcześnie. Wydaje mi się też, że prawie całość była już wspomnieniami samotnego, głównego bohatera.
To chyba tyle, z tego, co pamiętam, proszę bardzo filmmaniaków o pomoc :-)
Pozdrawiam!!!
jack248443
Forrest Gump

Post autor: jack248443 »

Witam!!

Kilka lat temu dwukrotnie na TVP1 oglądałem thriller (niestety nie kojarzę aktorów). Asystentka w biurze pewnego młodego pracownika większej firmy kolejno zabija wyżej postawione osoby w firmie, aby umożliwić swojemu bezpośredniemu przełożonemu awans aż na stanowisko prezesa. Ten dowiedziawszy się o wszystkim, już jako nowy prezes, zwolnił ją z pracy (była to jego pierwsza decyzja i jednocześnie ostatnia scena filmu).
Więcej istotnych faktów niestety nie kojarzę, jeśli mimo to ktokolwiek domyśla się tytułu tego filmu byłbym wdzięczny:) ,

Pozdrawiam
kajuka
Forrest Gump

Co to za film?

Post autor: kajuka »

Hej, pomóżcie, pewnie dla znawców gatunku to pestka. Komedia amerykańska, leciała kilkanaście lat temu w tv, jak facetowi który starał się zostać komikiem wyrosła na plecach trzecia ręka. Pomagał mu kumpel z akordeonem i ta ręka miała być dla nich przepustką do sławy. Myślę że to dość znany film, ale nie dość żebym znalazł jakiś ślad po nim w necie nie znając tytułu i nazwisk aktorów. Jęśli coś ktokolwiek skojarzy to super. :-(
diesel
Forrest Gump

Szukam tytułu filmu

Post autor: diesel »

Film ten leciał kilka tygodni temu w TV, opowiadał o losach pewnego faceta który wychodzi z więzienia. Na jego drodze staje pewna kobieta z którą jedzie do swojego rodzinnego miasteczka. Odwiedza swoich rodziców, dziewczyna przedstawia go w jak najlepszym świetle i mówi że są małżeństwem. Tytułowy bohater świetnie gra w kręgle. Pomiędzy bohaterem a napotkaną dziewczyną nawiązuje się miłość choć początkowo się jej opiera film kończy się wielkim lovestory..
W decydującym momencie filmu facet chce się zemścić na kimś z przeszłości i postanawia go zabić ale miłość zwycięża i odpuszcza.
Film zaliczyłbym do kina niezależnego, bardzo ciekawie jest nakręcony, kamera pokazuje bohaterów z różnych perspektyw..

Zapamiętane rzeczy:

-rodzice: mama jest fanką footbolu amerykańskiego i jest on dla niej najważniejszy na świecie, nawet jak odwiedza ją syn nie odrywa wzroku od telewizora gdzie leci mecz
ojciec: kiedyś był wielkim śpiewakiem, bierze dziewczynę na górę gdzie daje popis swoich umiejętności wokalnych
-kręgielnia: Facet z kręgielni przechowuje naszemu bohaterowi kule i dba o jego rzeczy zamknięte w szafce
- bohater nosił bardzo charakterystyczne wysokie czerwone buty

Nie wiem co jeszcze napisać..

Pomóżcie! ;-)

EDIT: ups teraz zauważyłem że jest odpowiedni temat do takich rzeczy :oops:
Moderatora proszę o przeniesienie i przepraszam!
yrek
Agent Smith

Post autor: yrek »

Jedyny tytul jaki przychodzi mi do glowy to "Franki i Johny". Film znam tylko ze słyszenia o nim a fabuła na filmwebie zgadza sie tylko polowicznie wiec nie wiem czy to to czego szukasz.
Awatar użytkownika
Aquariia
Agent Smith

Post autor: Aquariia »

Ten film to Buffalo '66 jak że wiernie przetłumaczony na Polski jako "Oko w oko z życiem " http://www.filmweb.pl/Oko+w+oko+z+%C5%B ... m,id=34665
Na przyszłość zadawaj pytania tego typu w tym temacie ---> viewtopic.php?p=10788&sid=1e86853112314 ... 0e6b#10788
krismur
Forrest Gump

Post autor: krismur »

szukam tytułu filmu
film był kiedyś w naszej TV - to jakś opowieść / legenda o eskimosach
jakaś taka baśń o bohaterstwie czy coś
przy końcowych napisach w tle leciał kawałek Enigmy - "Return to innocence" - tak mi się wydaje
może ktoś coś kojarzy??
z góry dziękuję i pozdrawiam
Kris :)
diesel
Forrest Gump

Post autor: diesel »

Aquariia pisze:Ten film to Buffalo '66 jak że wiernie przetłumaczony na Polski jako "Oko w oko z życiem " http://www.filmweb.pl/Oko+w+oko+z+%C5%B ... m,id=34665
Serdecznie dziękuje właśnie o ten film mi chodziło :-)
mozak
Forrest Gump

Post autor: mozak »

Witam,
w latach 90-tych oglądałam pewien film oparty na faktach jesli sie nie myle..
opowiadał historie kikuletniej dziewczynki, ktora wpadla do studzienki kanalizacyjnej... Fim przedstawial caly proces jej ratowania...
moze ktos cos kojarzy....
Abberline
Jack Sparrow

Post autor: Abberline »

Moooocno po czasie, ale tak sobie czytam wszystko po kolei i...
whisper89 pisze:Witam... od pewnego czasu irytuje mnie pewien film... Oglądałem go dawno temu.. tematem filmu bodajże była kradzież obrazu, wiem że to nie dużo mówi o filmie lecz na szczęście pamiętam jakąś scene. Końcówka filmu, była taka, że złodziej wykiwał policjantów przebierając kilku..kilkunastu kolesi za siebie... mieli oni walizki byli ubrani na czarno i chyba posiadali kapelusze... Coś mi świta, że było też coś z armatkami wodnymi przeciw pożarowymi.. ale tego to nie jestem pewny... Film zagraniczny, widziałem go (chyba) w Tv.. Z góry dziękuje :D
"Plan doskonały" (Inside Man) Spike Lee, z Clive Owenem, Jodie Foster i Denzelem Washingtonem.
lilu pisze:poszukuje filmu o dwóch mężczyznach, którzy wychodzą ze szpitala psychiatrycznego i muszą poradzić sobie z otaczającą ich rzeczywistością. Dostają mieszkanie i opiekuna, który co jakiś czas ich odwiedza, wychodzi z nimi do sklepu itp. Jeden z nich zakochuje się w ciężarnej sąsiadce, natomiast drugi odkrywa w sobie talent literacki i pisze wiersze, które ukrywa w opakowaniach po płatkach śniadaniowych i w ten sposób rozpowszechnia swoją twórczość. Poznaje on także, na 'wieczorku poetyckim' jakiegoś pisarza..chyba znanego :p więcej nie pamiętam, z góry dziękuje za pomoc :*
Norweski film "Elling" w reżyserii Pettera Naessa. Bardzo sympatyczny :)

Przepraszam, że się jeszcze nie przywitałam i tak z marszu tutaj ;) - nadrobię.
harding
Forrest Gump

kto zna tytuł?

Post autor: harding »

Hej

W połowie lat 80 jeszcze jako dziecko oglądałem niesamowity wówczas dla mnie film (oczywiście emitowany przez TVP).

Dwaj żołnierze w czasie wojny (o ile pamiętam I lub II), błąkając się po lesie trafiają do tajemniczego zamku. Gościnnie przyjmuje ich dziwny gospodarz zamczyska, oferując im nocleg w jednej komnat. Gdy budzą się rano, stwierdzają z przerażeniem, że owa sala nie posiada żadnych wyjść.
Innym zapamiętanym przeze mnie wątkiem był piękny śpiew dziewczyny, która zamieszkiwała niedostępne dla dwójki bohaterów skrzydło zamku. Widzieli jedynie jej postać przez odległe okienko baszty, gdy przyjaźnie machała
ręką w ich stronę.
Na końcu filmu (sorry, że go zdradzam) , gdy żołnierze odzyskują swobodę, okazuje się, że śpiew emitowany był z adapteru, zaś uwodzicielska dziewczyna (która zdaje się wcześniej była narzeczoną jednego z nich) to w rzeczywistości mechaniczny automat.

Czy ktoś oglądał ten film i zna jego tytuł?
Dziękuję za każdą pomocną (p)odpowiedź.
yrek
Agent Smith

Post autor: yrek »

harding, niestety nie wiem co to za film jezeli juz go będziesz znac (nie stąd) to umieść odpowiedz bo bardzo interesujaca fabuła.
kajuka
Forrest Gump

harding....

Post autor: kajuka »

harding, pamiętam że ten film leciał często. Wydaje mi się że jest produkcji czeskiej ale mogę się mylić. W tym filmie jeden pokręcony gość - negatywny bohater drugoplanowy w kitlu miał zamiast jednej ręki nasadkę z różnymi narzędziami (hirurgicznymi?) na którą sam się pod koniec filmu nadział. Chyba że jest to film o bardzo podobnej fabule ale raczej wątpię.
harding
Forrest Gump

Post autor: harding »

nie pamiętam powtórek wspomnianego filmu, ani też owej nasadki u raczej negatywnej postaci . Za to całkiem możliwe jest, iż był to film z kinematografii naszych sympatycznych sąsiadów,
betil1
Forrest Gump

co to za film??

Post autor: betil1 »

Hej mam prośbe możecie mi powiedzieć jaki tytuł nosi film w którym gra rodzina która "wędruje" po swiecie. mieszkaja w kempingu i w kazdym odcinku pomagaj innym. to stary film pamietam jak bylam dzieckiem jakies 8 lat temu jak lecial zawsze w niedziele rano. nie chodzi mi o " w siódmym niebie" . pamietam ze matka tej rodziny nazywała sie Cler i tylko tyle. wiem ze byla z nimi babcia. mieli chyba dwoch synow i corke. to raczej był film amerykański. bede wdzieczna za jaka kolwiek podpowiedź;*

pozdrawiam wszytskich;)
pirat567
Forrest Gump

Post autor: pirat567 »

Witam wszystkich,ciekawe czy ktos mi pomoze,chodzi mi o trzy filmy a nipamietam tytulow prosze o pomoc.
1.ludzie leca samolotem i w dziwnych oklicznosciach wszyscy usneli jak sie obudzili i wyladowali na ziemi okazalo sie ze nima zywej duszy i nic nie ma smaku a z oddali slychac jakies dziwne trzaski, szybko zatankowali samolot i ledwo uciekli bo sie zblizala nicosc do nich zeby wrocic na prawdziwa ziemie musieli znowu usnac bo to byla podstawa przeniesienia sie miedzy wymiarami.
2. pamietam tylko tyle ze tuz przed katastrofa samolotu jacys ludzie pojawiali sie usypiali pasazerow i zamieniali ciala sadzali manekiny a zywych ludzi gdzies zabierali.
3.tez pamietam tylko tyle ze jakas grupka podruznikow podruzowala w czasie za pomoca jakis dziwnych paszpotow odwiedzali miejsca gdzie ma nastapic jakas katastrofa.
Bardzo prosze o pomoc. Przesylam pozdrowienia dla wszystkich.
andri
Forrest Gump

Post autor: andri »

Od razu zaznaczam, że bardzo mało pamiętam z tego filmu ale mam nadzieje, że uda się Wam odgadnąć jego tytuł.

Otóż cała akcja odbywała się w kosmosie, na statku kosmicznym. Najważniejszym motywem było otwarcie jakiegoś portalu (nie pamiętam jak i przez kogo) do piekieł, i przez niego przedostawały się potwory na ten statek. No i oczywiście bohater nękany wizjami jak to jego przyjaciele tam się męczą postanawia ..... pewnie zamknąć portal i uwolnić przyjaciół .. nie pamiętam .. Film na prawdę świetny i warty obejrzenia (Swoją drogą motyw filmu mi sie skojarzył z słynną grą doom :) )
Pandek
Indiana Jones

Re: co to za film??

Post autor: Pandek »

betil1 pisze:Hej mam prośbe możecie mi powiedzieć jaki tytuł nosi film w którym gra rodzina która "wędruje" po swiecie. mieszkaja w kempingu i w kazdym odcinku pomagaj innym. to stary film pamietam jak bylam dzieckiem jakies 8 lat temu jak lecial zawsze w niedziele rano. nie chodzi mi o " w siódmym niebie" . pamietam ze matka tej rodziny nazywała sie Cler i tylko tyle. wiem ze byla z nimi babcia. mieli chyba dwoch synow i corke. to raczej był film amerykański. bede wdzieczna za jaka kolwiek podpowiedź;*

pozdrawiam wszytskich;)
Jest to amerykański serial "Podróż do Ziemi Obiecanej".

http://www.filmweb.pl/Film?id=140217

Również pozdrawiam,
Pandek;]
betil1
Forrest Gump

Post autor: betil1 »

Pandek dziekuje Ci slicznie;)) pozdrawiam serdecznie;*
pirat567
Forrest Gump

Post autor: pirat567 »

Witam wszystkich ponownie, wlasnie rozwiazalem zagadke filmu numer 1 o ktory pytalem jeszzce zostaly dwa filmy bardzo prosze o pomoc, a tytul filmu numer 1 to Langoliery ( THE LANGOLIERS )

1.ludzie leca samolotem i w dziwnych oklicznosciach wszyscy usneli jak sie obudzili i wyladowali na ziemi okazalo sie ze nima zywej duszy i nic nie ma smaku a z oddali slychac jakies dziwne trzaski, szybko zatankowali samolot i ledwo uciekli bo sie zblizala nicosc do nich zeby wrocic na prawdziwa ziemie musieli znowu usnac bo to byla podstawa przeniesienia sie miedzy wymiarami.

2. pamietam tylko tyle ze tuz przed katastrofa samolotu jacys ludzie pojawiali sie usypiali pasazerow i zamieniali ciala sadzali manekiny a zywych ludzi gdzies zabierali.

3.tez pamietam tylko tyle ze jakas grupka podroznikow podrozowala w czasie za pomoca jakis dziwnych paszpotow odwiedzali miejsca gdzie ma nastapic jakas katastrofa.

Bardzo prosze o pomoc. Przesylam pozdrowienia dla wszystkich.
Awatar użytkownika
Aletheia
Tyler Durden

Post autor: Aletheia »

andri, przypuszczam, że może Ci chodzić o "Ukryty wymiar" (Event Horizon), 1997. Zobacz:
http://www.filmweb.pl/Ukryty+wymiar,199 ... ilm,id=559

Abberline, czy ja Cię przypadkiem nie znam? ;-)
Abberline
Jack Sparrow

Post autor: Abberline »

Czy przypadkiem nie będzie to off-top jeśli odpowiem, że trafiłam tu dzięki Tobie? 8-) Dziękuję, zapowiada się pysznie :).
end
Forrest Gump

Post autor: end »

Witam wszystkich.
Poszukuje filmu, który oglądałem kilka lat temu w tv. Był to film o włoskiej cosanostrze i był tam motyw wstępowania w szeregi mafii, przypominam sobie motyw palenia obrazka z Maryją i pamiętam jeszcze, że film ten był podzielony w wersji telewizyjnej na 2 albo 3 części. z góry dzięki za pomoc:)
Adam6230
Forrest Gump

poszukuje filmu ! dzięki za pomoc

Post autor: Adam6230 »

witam kiedyś na TVN (około 5lat temu) leciał katastroficzny film o tornadach . Główni bohaterzy chcieli spróbować wysadzić tornado za pomocą takiej puszki z ładunkiem wybuchowym która wbijała się w ziemię . Na koniec gdy chcieli wysadzić największe tornado puszka źle się wbiła i taki dziadek pobiegł ją wbić do końca wbił ją młotkiem ale go wessało . Kobieta i mężczyzna , którzy schowali się po chwili zobaczyli że nagle wszystko ustało okazało się że są w samym centrum tornada . Na 100% nie był to film Twister :/ chciałbym bardzo go zobaczyć raz jeszcze ale nigdzie nie mogę go znaleźć :/ Dzięki z góry za pomoc
Rubenos
Darth Vader

Post autor: Rubenos »

Może ten? Fabuła, którą opisałeś skądinąd wydaje mi się być znajoma, ale raczej nie było tam ładunku wybuchowego. :)
http://www.filmweb.pl/Tornado,1996,o+fi ... m,id=36389
ODPOWIEDZ