Reżyseria: Robert Towne
Scenariusz: Robert Towne, Kenny Moore
Zdjęcia : Conrad L. Hall
muzyka: Randy Miller
produkcja: USA
data premiery: 1991
obsada:
Steve Prefontaine: Billy Crudup
Bill Bowerman: Donald Sutherland
Mary Marckx: Monica Potter
Frank Shorter: Jeremy Sisto
Roscoe Devine: Matthew Lillard
Fabuła:
Film mówi o amerykańskim biegaczu Steve Prefontaine, który zginął w wypadku samochodowym w wieku 24 lat na trzy tygodnie przed Igrzyskami Olimpijski w Montreal w 1974 i jego trenerze Bill Bowerman. Film opisuje początek kariery tego biegacza, która zaczyna się na Oregon University, gdzie trenowuje go znany trener Bill Bowerman.Obok wątku sportowego jest wpleciona również historia miłości Steve Prefontaine i Mary Marx . (źródło:filmweb.pl)
Film dla mnie był naprawde świetny. Nie znałem wcześniej Steve Prefanteine'a, ale jego historia naprawdę do mnie trafiła. Ta jego ideologia, dla niego bieganie nie było tylko zwykłym wypluwaniem flaków jak mówił jego trener, dla niego bieg to sztuka, w której każdy sprawdza siebie i nie jest najważniejsze zwycięstwo. Sądził że Talent to mit, liczy się tylko siła woli. Film ten posiada naprawdę głęboką treść. Film ten polecam każdemu!
Poza tematem, dla tych co oglądali film.
Wie ktoś co mówił trener Bowerman do całego zgromadzenia? CHodzi mi przed treningiem. Wcześniej mówił "Należy się zastanowić czy bieganie to tylko zwykłe wypluwanie flaków..." Ale dalszą część łącznie z tym że jeżeli znajdzie się przyjemność w czymś czy jakoś tak. Z góry dzięki za pomoc