reżyseria: Andrew Douglas.
scenariusz: Scott Kosar.
zdjęcia: Peter Lyons Collister.
muzyka: Steve Jablonsky.
obsada: Ryan Reynolds, Melissa George, Jesse James, Jimmy Bennett, Chloe Moretz, Rachel Nichols.
produkcja: USA gatunek: Horror
data premiery: 2005-07-22 (Polska) , 2005-04-07 (Świat).
Fabuła filmu:
13 listopada 1974 roku policja w hrabstwie Suffolk otrzymuje zawiadomienie o popełnieniu zbrodni. Wkrótce Ronald De Feo Jr przyznaje się do zamordowania swoich rodziców i czwórki rodzeństwa. Jak twierdzi zrobił to pod wpływem "głosów", które słyszał w domu. Rok później George i Kathy Lutzowie, wraz z dziećmi wprowadzają się do domu w Amityville. Myślą, że wreszcie znaleźli wymarzone miejsce do życia. Jednak już wkrótce w domu ich marzeń zaczynają dziać się niewytłumaczalne i przerażające zdarzenia.
Kolejna opowieść "oparta na faktach" (raczej naciąganie rzeczywistości na potrzeby produkcji...) Kolejny remake "kultowego horroru?"... Kolejny film o duchach...
Pomimo tego mogę pochlebnie sie wyrazić o tym filmie... Dlaczego?
Dlatego że nie znalazłem żadnych uchybień w scenariuszu, dosyć ciekawa metamorfoza Georga Lutz'a (tylko nie konfrontujcie tej postaci z Jackiem Nicholsonem, bo nie ma sensu...) i mimo to że nie straszy-miło spędziłem wieczór (i za to duży plus...).
Nie można przyczepić się co do realizacji (za to 5 punktów), za George'a Lutza i dobry dodatek do popcornu jeszcze 1,5....
Ocena: 6,5/10 (Czasem być lepiej mile zaskoczonym niż robić sobie wielkie nadzieje!)
Na marginesie: film do kupienia razem z Cop Land (miesięcznik Play DVD)...