Info o filmie:
reżyseria: David Yates
scenariusz: Michael Goldenberg
zdjęcia: Sławomir Idziak
muzyka: Nicholas Hooper , John Williams
produkcja: USA, Wlk. Brytania
data premiery: 2007-07-27 (Polska) , 2007-07-11 (Świat)
obsada: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Ralph Fiennes, Imelda Staunton, Gary Oldman, Alan Rickman, Helena Bonham Carter
Fabuła:
Po strasznych wydarzeniach z czerwca Harry jak zwykle powraca do domu swojego wujowstwa. Przyjaciele milczą, a nikt nie mówi o powrocie najpotężniejszego czarnoksiężnika na świecie. Pewnego wieczoru Harry i jego kuzyn Dudley zostają napadnięci przez dementorów - strażników Azkabanu. Kilka dni później Harry dostaje się do siedziby Zakonu Feniksa- organizacji powołanej przez Dumbledora, której głównym zadaniem jest walczenie z Czarnym Panem. Okazuje się, że tak naprawdę niewiele osób wierzy Harremu i większość uważa go za szaleńca, który opowiada bajki o powrocie Voldemorta.
Co wydarzy się na 5 roku w Hogwarcie? Dla kogo serce Harrego zacznie bić mocniej? Dlaczego Ministerstwo przysyła do Hogwaru swojego wysłannika? (żródło: FilmWeb)
Jak mi się to nie podobało... Na tej piątej części zawiodłam się jak na żadnej innej. Przede wszystkim wiele wycięto z książki, a nawet (co mnie denerwuje najbardziej) wiele pozmieniano. Ja wiem, że to jest 'na podstawie książki' i scenarzysta miał prawo zrobić poprawki, ALE wkurzało mnie to jak cholera.