Obecnie czytam

Słowo pisane, które rozbudzaja wyobraźnię, jest skarbnicą wiedzy oraz inspiracji.
Awatar użytkownika
Issa
Tyler Durden

Re: Obecnie czytam

Post autor: Issa »

Dzisiaj skończyłam czytać Zwodniczy punkt Dana Browna. Można powiedzieć, że w dwa dni przeczytałam z 400 stron. Bolące oczy to nic. Naprawdę było warto.
Książka wciąga niesamowicie. Zresztą jak każda tego autora. Brawo za styl, za przebojową postać Corky'ego i genialną fabułę. Jestem pod wrażeniem.
Polecam!
ble
Tyler Durden

Post autor: ble »

ponownie 'Władca Pierścieni'
Rubenos
Darth Vader

Post autor: Rubenos »

"Gwiezdne Wojny- ciemna strona mocy" Timothy'ego Zahna. Kontynuacja fabuły filmowej :D Lekkie, ciekawe czytadło.
Awatar użytkownika
Dusqmad
Administrator

Post autor: Dusqmad »

Kingowski zbiór opowiadań zatytułowany "Szkieletowa załoga". Trudno mi się na razie wypowiadać. Pierwsze opowiadanie (a raczej mini powieść) - "Mgła" jest niezłe, drugie marne. Zobaczymy jak to się dalej potoczy...
Awatar użytkownika
BlackDog
Tyler Durden

Post autor: BlackDog »

"Weiser Dawidek" Pawła Huelle. Kończę już - jestem pod wrażeniem. Jedna z lepszych polskich książek jakie miałem przyjemność czytać. Wspaniali bohaterowie, intrygująca fabuła i pełno zagadek oraz ciekawe spojrzenie na polską rzeczywistość.
Awatar użytkownika
Issa
Tyler Durden

Język Trolli i teraz Żaba Małgorzaty Musierowicz. Wszystkie książki tej autorski są napisane bardzo przystępnym stylem, z humorem. Postacie są takie normalne, a ich problemy są życiowe. Po prostu super lektura na długi, wolny wieczór.
Rubenos
Darth Vader

"Cesarz" Ryszarda Kapuścińskiego. Znakomity reportaż dokładnie ukazujący Etiopię za czasów ostatniego cesarza- Hajlego Sellasjego, jej system władzy oparty na przebiegłości jednego człowieka, oraz ostateczny upadek. Polecam.
Awatar użytkownika
BlackDog
Tyler Durden

Post autor: BlackDog »

Przeczytałem dwie książki Pawła Huell'e - "Castorp" i "Weiser Dawidek". Bardzo ciekawe, świetnie napisane, wciągające od pierwszej do ostatniej strony, ukazujące dawny Gdańsk, z początku i środka XX w. Wyśmienita lektura, przy której na pewno się nie zaśnie :)

Aha, i jeszcze dwie krótkie opowieści Eric'a-Emmanuel'a Schmitt'a - "Pan Ibrahim i Kwiaty Koranu" oraz "Dziecko Noego". Polecam szczególnie to drugie opowiadanie, bo jego styl, jego głębia są fascynujące.
Awatar użytkownika
Ovë
Indiana Jones

Post autor: Ovë »

Ja kończę "Do latarni morskiej" V. Woolf, zaczynam dziś "Proces", a na półce leży jeszcze "Przepaść" autora "Zaklinacza koni".
Rubenos
Darth Vader

"Ojciec Goriot"- jedno z najpopularniejszych dzieł z liczącej 91 książek serii "Komedia ludzka" Honoriusza Balzaca.
Awatar użytkownika
Issa
Tyler Durden

Kroniki Jakuba Wędrowycza Andrzeja Pilipiuka. No i będę czytała Syzyfowe prace Żeromskiego, bo to lektura zapowiedziana zaraz po feriach.
Rubenos
Darth Vader

Issa pisze:Kroniki Jakuba Wędrowycza Andrzeja Pilipiuka
Jooo kapitalna książka. :D Szybka, łatwa, przyjemna i nader ważne... śmieszna. W sam raz na szarość dnia codziennego. :) Opowiadanie z ukrytą bimbrownią i obławą policyjną rządzi.: :D Dodatkowym atutem dla mnie jest to, że autor pochodzi z terenów leżących dosyć blisko moich stron.
Mela0607
Agent Smith

Post autor: Mela0607 »

obecnie czytam? Nothing :P żadna nowość
Awatar użytkownika
Aquariia
Agent Smith

Post autor: Aquariia »

Właśnie skończyłam K-Pax i czytam II częśc - Na promieniu światła. Obie Gene Brewera. Muszę przeczytać Dziady :-/ ale systematycznie odkładam na później.
ble
Tyler Durden

Post autor: ble »

No a ja muszę się wziąć za Faraona... Jak ja to zrobię, to naprawdęnie wiem :P
Awatar użytkownika
Ovë
Indiana Jones

Ja "Dziady" bardzo lubię:) Chyba jestem w mniejszości? A prusa to "Lalkę" czytajcie, lektura, jedna z najlepszych jakie omawia się dziś :!: w szkłach.
Rubenos
Darth Vader

Też do "Dziadów", zwłaszcza części II nic nie mam. :) Chociaż wolę "Kordiana" Słowackiego. "Lalkę" mam wkrótce omawiać, ale najpierw muszę przeczytać "Nad Niemnem" Orzeszkowej. Jak na razie nie ciągnie mnie do rozpoczynania lektury. ;) Chociaz jej opowiadanie "Gloria Victis" było całkiem ciekawe.
Awatar użytkownika
Ovë
Indiana Jones

„Na Niemnem” nie jest takie złe jak to niektórzy piszą. Owszem książka ma kilka nudnych momentów, ale opisy przyrody moim zdaniem są piękne, a nie nużące jak to moja klasa jęczała przy omawianiu lektury. Nie jest to powieść wybitna, czy nawet bardzo dobra, ale ważna i trzeba ją przeczytać. ;-)
Azgaroth
Tyler Durden

Post autor: Azgaroth »

Aktualnie czytam coś co nie wymaga większego wysiłku umysłowego: Czworo ze Świata Czarownic ;)
Ocky
Indiana Jones

Post autor: Ocky »

BlackDog pisze:"Weiser Dawidek" Pawła Huelle. Kończę już - jestem pod wrażeniem. Jedna z lepszych polskich książek jakie miałem przyjemność czytać. Wspaniali bohaterowie, intrygująca fabuła i pełno zagadek oraz ciekawe spojrzenie na polską rzeczywistość.
O ile pamiec mnie nie zawodzi to dostala tytul Ksiazki Dekady. Ja poluje teraz na film Weiser, bo ponoc tez jet bardzo ciekawy. Ale ksiazka rzeczywiscie magiczna z fajnie pokazanym motywem malej ojczyzny i w ogole mitologizacja dziecinstwa

Wstyd sie przyznac,ze jako rasowa humanistka, z grubo ponad przecietnym wynikiem z matury, ale Orzeszkowej zniesc nie moglam. Nawet Gloria Victis wzbudzalo we mnie lek i trwoge,choc dostrzegam pewne zalety: krotkie :D :572:

Natomiast Prusa darzylam, w sumie dalej darze duza sympatia, bo Lalke polknelam bardzo szybko.
Zreszta ten kanon lektur szkolnych wcale nie jest tak zly,wiadomo,ze zanim sie przejdzie te nudne epoki, a dla mnie to byl glownie renesans i odrodzenie, plus te, ktore sa ciezkie,bo juz zupelnie niezrozumiale, jak sredniowiecze,to naprawde sie robi przyjemnie.
Od romantyzmu to juz leci sie z bananem na ryju. Pozytywizm jest fajny, wlasnie dzieki Prusowi (pozwole sobie pominac traume mego dziecinstwa i czasow pozniejszych czyli Sienkiewicza), ale i zagranica sporo jest swietnych ksiazek. Dostojewski, tutaj mozna polecic wszystko. Zbrodnia i kara to lektura,wiec chcac nie chcac trzeba przez nia przejsc, ale gosciu pisal tez fenomenalne opowiadanka, jedno z nich "Lagodna" doczekalo sie zreszta polskiej ekranizacji, gdzie kazdy z wystepujacych aktorow klasa sama w sobie.
Ja wlasnie,at the moment, mam na kolanach jego Braci Karamazow
A poza tym to polecam Mistrza i Malgorzate. Zdecydowanie najlepsza moja szkolna lektura
Awatar użytkownika
Scourge33
Indiana Jones

Post autor: Scourge33 »

Po krótce zgadzam się z przedmówczynią: jeśli chodzi o lektury szkolne, to ciekawie się robi od pozytywizmu. Tylko akurat z Prusem i Orzeszkową mam odwrotnie: nigdy nie przekonałem się do Wokulskiego, a Faraon nawet w moje ręce nie wpadł. To co u Sienkiewicza doprowadzało mnie do rozpaczy (opisy przyrody) u Orzeszkowej conajmniej zachwyciło...
Dostojewski z kolei jest numerem jeden nie tylko w kategorii lektur: po "Zbrodni i Karze" przyszedł czas m.in. na właśnie "Braci Karamazow" i "Wspomnienia z domu umarłych", pozatym nie wszystkim pewnie znane "Opowieści fantastyczne" zawierające wspomniane opowiadanie "Łagodna" (koleżankę może zainteresuje interpretacja zachowania głównego bohatera http://main2.amu.edu.pl/~paluchja/pliki ... ratury.pdf ) . W zbiorze tym jest wiele arcyzabawnych anegdot, w stylu rozmowy nieumarłych na cmentarzu.... Miło że autor daje się poznać od innej strony, ale i tak cenię sobie go głównie za kreślenie profili psychologicznych.
Dosyć dobrze czułem się także w literaturze współczesnej, albo precyzując powojennej: opowiadania Borowskiego to prawdziwy majstersztyk, podobnie "Medaliony" Nałkowskiej. Również "Inny świat" Grudzińskiego za liczne odwołania do Fiodora....
Na pewno na wyróżnienie zasługuje też Balzac, ale brakuje mi niestety motywacji żeby zmierzyć się z całą jego twórczością.
Jeśli miałbym wybrać najlepszą lekturę to byłby to "Mistrz i Małgorzata" za Wolanda i jego szajkę:

...Więc kimże w końcu jesteś?
- Jam częścią tej siły,
która wiecznie zła pragnąc,
wieczne czyni dobro.

J. W. Goethe Faust

Tyle na ten temat!
Rubenos
Darth Vader

Obecnie czytam "Mitologia germańska-opowieści o bogach mroźnej północy" Artura Szrejtera.
Awatar użytkownika
Scourge33
Indiana Jones

Post autor: Scourge33 »

Obecnie czytam dotąd lekceważoną przeze mnie książkę "Eragon" Paoliniego (przedstawiać nie trzeba); jak na razie dominuje u mnie uczucie, że to tylko podróbka Tolkiena, ale może całość da się zjeść?.?....
Pozatym w autobusie męczę "Klienta" Johna Grishama, tj. przedostatnia powieść tego autora której nie zaliczyłem.
Rubenos
Darth Vader

Scourge33 pisze:Obecnie czytam dotąd lekceważoną przeze mnie książkę "Eragon" Paoliniego (przedstawiać nie trzeba); jak na razie dominuje u mnie uczucie, że to tylko podróbka Tolkiena, ale może całość da się zjeść?.?.
Raz'zacki między innymi? ;) U mnie jeszcze dochodziło uczucie podróby pewnych wątków ze "Star Wars".
Awatar użytkownika
Issa
Tyler Durden

Czytam książkę Joanny Chmielewskiej - Lesio.
Jestem zadowolona - powieść wciąga, jest bardzo ciekawa, napisana z humorem, łatwym, przystępnym stylem. Polecam!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Literatura”