Obecnie czytam
-
blue berry
- Tyler Durden
Re: Obecnie czytam
A ja porzuciłam "Rose Madder" dla "Poczwarki" Doroty Terakowskiej, którą wszyscy mi polecali. Cóż... Słusznie mi polecali, bo książka jest dobra. Teraz jeszcze przed powrotem do Kinga, czytam "Spaloną żywcem" Souad.
A ja powracam do fantasy. Tym razem w duecie z historią alternatywną: "Piąty anioł" Bartosz Grykowski. Dobrze się czyta.
Dzisiaj zaczęłam czytać Dzieje Tristana i Izoldy Josepha Bediera. Książka jest napisana w starodawnym stylu, typowym dla kogoś, kto opowiada dawno zasłyszane historie - trochę przesłodzi i podkoloryzuje. Pomyślałam sobie jednak, że warto znać tę historię, skoro oglądałam już film, który zresztą bardzo mi się spodobał.
-
blue berry
- Tyler Durden
Po długich poszukiwaniach w końcu jestem szczęśliwą posiadaczką 'Mrocznych Materii' Philipa Pullmana. Teraz czytam tom pierwszy "Zorzę północną" i naprawdę dziwię się, że seria ta nie osiągnęła w Polsce żadnego rozgłosu, szczególnie że w Wielkiej Brytanii jest na równi z szanownym panem Potterem. No cóż... Ale boom na książki Pullmana już w zimę, kiedy do kin wejdzie film "Złoty kompas" na podstawie właśnie "Zorzy północnej"
Co do książki to czytam ją jednym tchem i już się nie dziwię, że pani Rowling ma w tej serii największą konkurencję.
Co do książki to czytam ją jednym tchem i już się nie dziwię, że pani Rowling ma w tej serii największą konkurencję.
Znowu napiszę posta o książce Chmielewskiej, tym razem przeczytałam 2/3 sukcesu.
Świetny pomysł jak i wykonanie. I jeszcze ten humor.
Polecam!
Świetny pomysł jak i wykonanie. I jeszcze ten humor.
Polecam!
"Silmarillion" Tolkiena. Klasyk dobry na każdą porę. :]
Ano popieram. 
A ja pożeram mangę "Berserk" po angielsku.
Jak na razie 27 tom.
A ja pożeram mangę "Berserk" po angielsku.
A ja 'Czuwanie' Grishama na przemian z 'Kot wśród gołębi' Christie. I na razie mi się podoba 
Obecnie czytam Twierdzę szyfrów Bogusława Wołoszańskiego. Akcja dzieje się pod koniec II wojny światowej i obejmuje siatki szpiegowskie, sposoby przekazywania sobie informacji itp. Niemcy są w posiadaniu maszyny, która rozpacowywuje jednorazowy szyfr radziecki (bo oni zamiast wymyślić nowy, używali go kilka razy), tak więc największe tajemnice przestają być tajemnicami. Książka zdążyła mnie zainteresować; od siostry wiem, że dopiero od połowy będzie naprawdę ciekawa.
PS. To prawdopodobnie ostatnia książka, którą przeczytam przed zadaną lekturą szkolną;/
PS. To prawdopodobnie ostatnia książka, którą przeczytam przed zadaną lekturą szkolną;/
-
blue berry
- Tyler Durden
A ja teraz zajęłam się "Pokutą" Iana McEwana. Znalazłam książkę ku swej wielkiej radości w bibliotece, a mam zamiar wybrać się na film, więc chętnie wcześniej przeczytam książkę. 
Lolita Vladimira Nabokova. Książka jest napisana specyficznym stylem, do którego po kilku stronach można się przyzwyczaić. Tematyka jest kontrowersyjna, gdyż opowiada o mężczyźnie, którego podniecają dziewczynki w wieku tak 11-13 lat. Nie ma niesmacznych opisów; jest ciekawie.
"Rzeczy ulotne. Cuda i zmyślenia" genialnego i ukochanego Gaimana (;
Ja skończyłem czytać "Jądro ciemności" Josepha Conrada i teraz czytam kolejną lekturę czyli "Przedwiośnie" Żeromskiego.
Kupiłem sobie wersję oryginalną "The Hottest State" Ethana Hawke'a...jutro zaczynam czytać 
"Ludzie Bezdomni" Żeromskiego skończone. Świetna lektura i pora na "Przedwiośnie".
-
Inspiration
- Mad Max
Po roku przerwy wróciłam do 'Wywiadu z wampirem' A.Rice.
Czytałem. YOU
:D naprawde warto
na allegro kupić idzie b. łatwo za grosze ale polecam
(nie dla dzieci).
Po "Przedwioniu", biorę się za "Szewców" Witkacego.
-
blue berry
- Tyler Durden
A ja biorę się za pana Sapkowskiego. Mianowicie na warsztat wzięłam 'Miecz przeznaczenia'.
Ja wciąż czytam przedwiośnie ale to dlatego, że w miedzy czasie zabrałem się na 1 dzień dla rozluźnienia za czytanie książki Agathy Christie - Pani McGinty nie żyje.
Skończyłem czytać Przedwiosnie ;-)
Skończyłem czytać Przedwiosnie ;-)
-
blue berry
- Tyler Durden
zacna książkaKhAn pisze:Agathy Christie - Pani McGinty nie żyje.
Przeczytałam już po raz drugi Niemców Kruczkowskiego.
Książka jest ciekawa, ale bardzo ciężka i dołująca. Kompletnie zepsuł mi się po niej humor, naszły mnie refleksje i tylko mogę się teraz dobić, słuchając przygnębiającej muzyki. Jednakże lekturka podoba mi się i od jutra będę przerabiać ją na lekcjach języka polskiego.
Książka jest ciekawa, ale bardzo ciężka i dołująca. Kompletnie zepsuł mi się po niej humor, naszły mnie refleksje i tylko mogę się teraz dobić, słuchając przygnębiającej muzyki. Jednakże lekturka podoba mi się i od jutra będę przerabiać ją na lekcjach języka polskiego.
Mitologia grecka Parandowskiego (do szkoły) oraz 'Uciekinier' Kinga. W wolnym czasie podręcznik do biologii 
-
Inspiration
- Mad Max
Biorę się wreszcie za czytanie 'Kodu Leonarda da Vinci' Browna.
A ja teraz czytam "Entliczek pętliczek" pani Christie ;-)