Obecnie czytam

Słowo pisane, które rozbudzaja wyobraźnię, jest skarbnicą wiedzy oraz inspiracji.
Awatar użytkownika
BlackDog
Tyler Durden

Re: Obecnie czytam

Post autor: BlackDog »

skiszony pisze:Miasteczko Salem jest dość fajne, ale pod koniec już się robi takie przewidywalne... a samo zakończenie mnie osobiście rozczarowało
Rzeczywiście, ta przewidywalność jest okropna, znika cała przyjemność z czytania książki, ale mimo to mogę "Miasteczko..." za dobrą książkę.

Obecnie czytam 'Trudno być bogiem" Strugacckich - koljeny ich popis, niesamowita historia opisana w świetny sposób. I like it :)
Awatar użytkownika
Ovë
Indiana Jones

Post autor: Ovë »

czyta już ktoś z Was 'Dzieci Hurina'? Ja jestem po 100 stronach.
Rubenos
Darth Vader

Post autor: Rubenos »

Ja już przeczytałem. Bardzo ładne tłumaczenie i wydanie, choć nie wiele jakiś szczegółów, których bym wcześniej nie znał.
Moja większa opinia znajduje się na http://ja.gram.pl/Rubenos ;)
Awatar użytkownika
Ovë
Indiana Jones

No właśnie, do ‘Dzieci Húrina’ trzeba podejść od dwóch stron: osób, które miały styczność tylko z tłumaczeniami Tolkiena i osób, które miały dostęp do wielu wciąż nie przetłumaczonych dodatków, opowieści, opracowań itd. Ja jednak wcale nie narzekam na to, że z lektury nie dowiemy się zbyt wielu nowych i znaczących faktów. Dla mnie bardziej liczy się możliwość obcowania z niesamowitą i tragiczną opowieścią oraz kolejna szansa podróży do Śródziemna. Teraz czekam na poszerzoną wersję opowieści o Berenie i Lúthien.

P.S. mi bardziej podobały się szkice aniżeli akwarele.
blue berry
Tyler Durden

Post autor: blue berry »

Ovë pisze:Teraz czekam na poszerzoną wersję opowieści o Berenie i Lúthien.
A ma się pojawić??? Ja w poniedziałek dostanę w ręcę "Dzieci Hurina" i dopóki nie przeczytam z domu nie wychodzę :D Ale o poszerzonej wersji Berena i Luthien nie słyszałam. Jeju jej... To jeden z moich ulubionych wątków :)
A ja dalej męczę panią Tokarczuk i jej "Prawiek", ale myślę, że wkrótce skończę, ponieważ książka super :)
Rubenos
Darth Vader

blue berry pisze:A ma się pojawić???
Idąc za ciosem, spowodowanym ogromną popularnością "Dzieci Hurina" pewnie się kiedyś tam pojawi, jak również i "Upadek Gondolinu".
Awatar użytkownika
Ovë
Indiana Jones

Pan Christopher na pewno ma materiały na osobną pozycję o Berenie (na marginesie to moja ulubiona opowieść o miłości w literaturze) pamiętajmy jednak, że nie jest już najmłodszy, a uporządkowanie takiej ilości materiału i zredagowanie go, by prezentował poziom, który wywindowały poprzednie książki wymaga dużo wysiłku. Na brak kasy nie mogą narzekać, bo nazwisko Tolkien zarabia rocznie ponad 10 mln dolarów (i to bez wpływów z ‘Dzieci Húrina’). Ja chciałbym jednak bardziej od upadku Gondolinu i Berena (bo te opowieści są przecież dobrze znane) przeczytać dłuższą opowieść o Arwenie i Aragonie, bo o ich uczuciu wiemy dosyć mało. Chętnie poczytał bym też więcej o Sauronie i Galadrielii, a także Istari.
Rubenos
Darth Vader

Nie liczyłbym raczej na osobne publikacje tego typu. Ja zamiast nowej książki wolałbym, by na język polski przetłumaczono 12 tomowy cykl "History of Middle-Earth". Byłbym wtedy w pełni usatysfakcjonowany. :)
Awatar użytkownika
Ovë
Indiana Jones

he he, też bym chciał, ale tak mamy motywację, by uczyć się angielskiego:) Ciekawe ile by to kosztowało u nas:D
Rubenos
Darth Vader

Hmmm...Akurat dwa pierwsze tomy "Księgi zaginionych opowieści" są przetłumaczone. Niestety stanowią one na rynku prawdziwe białe kruki, które można kupić jedynie na Allegro. :( Gorzej z resztą.
W Rosji przetłumaczono wszystkie tomy. Tyle, że tam jest różnie z przestrzeganiem praw autorskich. Ale grunt, że fani mają radochę.
Awatar użytkownika
KhAn
Tyler Durden

Post autor: KhAn »

Czy ja wiem znalazłem sklep gdzie są przetłumaczone 3 tomy księgi zaginionej opowieści i może inne książki z tych 12 tomów też są :-) i za te 3 książki dasz niecałe 100zl ;-)
Awatar użytkownika
Issa
Tyler Durden

Post autor: Issa »

Dzisiaj zaczęłam czytać Świętoszka, bo jutro mam sprawdzian z tej lektury. Nie przepadam za dramatami, komediami... Nie lubię sposobu, w jaki są napisane. Zostały mi jeszcze cztery akty :-(
Awatar użytkownika
KhAn
Tyler Durden

Świętoszek był jedną z lektur, którą przeczytałem w całości i która mnie zachwyciła bardzo. Dostałem z niej 5 z polaka za pytania z treści i 5 za to, że na lekcji uważałem szukałem właściwych tematów, cytatów itp ;-)
Mela0607
Agent Smith

Post autor: Mela0607 »

Jeszcze nie czytam, ale staram się o książki Philipa K. Dick'a; czytałam wiele recenzji na temat jego książek i spodobały mi się jak i filmy na podstawie jego książek, tylko problem jest w tym, że nie mogę je nigdzie dostać, ale na pewno sobie nie odpuszczę, wszystkie księgarnie i biblioteki w okolicy muszę zaliczyc to może znajdę... mam nadzieję :)
Awatar użytkownika
Issa
Tyler Durden

Świętoszek okazał się fajną i ciekawą lekturą od drugiego aktu. Wtedy zaczęła się akcja. Z postaci najbardziej polubiłam Dorynę, bo jest taka energiczna, kpi, jest ironiczna, a przy tym wierna domowi. Elmira okazała się inteligentną kokietką w dobrej sprawie, że tak się wyrażę. No i jeszcze lubię Damisa za jego młodzieńczą porywczość, nienawiść do Świętoszka i te teksty...
Awatar użytkownika
BlackDog
Tyler Durden

Post autor: BlackDog »

Mela0607 pisze:ale staram się o książki Philipa K. Dick'a
Popieram to przedsięwzięcie, ja przeczytałem już wszytko co znajduje się w trzech bibliotekach z których korzystam, a dzisiaj przyszedł do mnie "Blade Runner". Ach, cudownie.

"Świętoszek"? Mam przeczytać na środę, no ale ten "Blade Runner"...
Awatar użytkownika
Guskas
Terminator

Post autor: Guskas »

Ja obecnie zaczęłam czytać "Samotność w sieci" i mam nadzieję, ze się nie zawiodę, a oprócz tego mam przeczytać "Kamienie na szaniec", podobno też nie jest zła :)
Awatar użytkownika
Issa
Tyler Durden

Książka Kamienie na szaniec nie jest w sumie zła, taka zjadliwa w gruncie rzeczy. Trochę mylili mi się bohaterowie, bo wszyscy byli super;) Jak lubisz literaturę o tematyce wojennej, to na pewno ci się spodoba. Z tego co pamiętam, to napisana jest przystępnym językiem i czyta się dosyć szybko.
blue berry
Tyler Durden

Kamienie na szaniec akurat wspominam bardzo dobrze. Strasznie mną wstrząsnęła ta lektura. Co do 'Samotności w sieci' to ja się nie zawiodła i uznaję tę książkę za jedną z moich ulubionych :)
Skończyłam "Prawiek i inne czasy". Ukłon dla Olgi Tokarczuk, która jest świetną pisarką. To na pewno nie będzie ostatnia jej książka jaką przeczytałam.
Teraz zabieram się za "Fale" Virginii Woolf, bo jednak na Tolkiena muszę poczekać trochę dłużej.
Awatar użytkownika
Guskas
Terminator

Post autor: Guskas »

Już skończyłam "Kamienie na szaniec" i w sumie mi się podobaly, ale nie zachwyciły mnie, jakos nie przepadam za tematyką wojenną, a może dlatego, ze najpierw oglądałam film? Nie lubię czytać książki po filmie, raczej na odwrót, bo lubię sobie pofantazjować jak dany bohater może wyglądac, bądź się zachowywać, a filmy często zawodzą. Teraz czytam "Nowe przygody Mikołajka" (codziennie wieczorem bratu) :mrgreen:
Awatar użytkownika
KhAn
Tyler Durden

Ja przerabiam w szkole obecnie "Ludzi bezdomnych" a teraz musze już kolejną lekture czytać a mianowicie "Chłopi" :-) i wkurza mnie to bo za Sapkowskiego sie nie moge zabrać :-/ :-P
ble
Tyler Durden

Post autor: ble »

'Kuzynki' Andzrzeja Pilipiuka. Podobno dobre, pani z biblioteki wychwalała. Z tego co się orientuję, jest to coś, czego szukam. Trochę magii, pełno tajemnic, na pewno nie będę sie nudzić.
blue berry
Tyler Durden

Odłożyłam na chwilę V. Woolf na przeczytanie "Radykalnych" - książka powaliła mnie na kolana. Polecam...
Awatar użytkownika
Issa
Tyler Durden

A kto jest autorem Radykalnych? I mogłabys coś więcej napisać na temat tej książki?

Obecnie czytam Pielgrzyma Paula Coelho. Z początku nie podobało mi się tak bardzo, ale powoli zaczynam się przekonywać do tej książki. Zaczyna mnie zaciekawiać. Znowu trochę filozofii, ale także trochę religii, trochę demonów.
blue berry
Tyler Durden

Issa pisze:A kto jest autorem Radykalnych? I mogłabys coś więcej napisać na temat tej książki?
Radykalni to wywiad z czterema polskimi muzykami rockowymi - Maleo, Budzym, Stopą i Dzikim, którzy opowiadają o swoim nawróceniu. Naprwdę poruszający tekst... Aż ciężko nawet o tym pisać, bo to po prostu trzeba przeczytać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Literatura”